Χρήστης:Ion2020/πρόχειρο/αγ. σοφία της κλεισούρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Ion2020. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.


 Διαγραφή αυτού του προχείρου 

1. Αντιγράψτε αυτό: #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[Χρήστης:Ion2020/πρόχειρο]]
2. Κάντε κλικ εδώ
3. Κάντε το επικόλληση στην αρχή της σελίδας
4. Πατήστε «Δημοσίευση»

Ο/Η αγ. σοφία της κλεισούρας (1883 - 1974) γεννήθηκε στο χωριό Σαρή-ποπά (ή Σαρή-παπά) της επαρχίας Αρδάσης Τριπόλεως, Νόμου Τραπεζούντας του Πόντου. Ήταν Άγια της … Εκκλησίας … και τιμάται στις 6 Μαΐου.[1]

Κοσμικός βίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

'Ήταν Κόρη του Αμανατίου και της Μαρίας Σαουλίδη. Το 1907 και σε ηλικία 24 ετών [2] παντρεύεται τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη στο χωριό Το(γ)ρούλ της επαρχίας Αρδάσης και μετά από τρία χρόνια, το 1910 μ.Χ., απέκτησε ένα παιδί, όπου απεβίωσε μετά από τρία χρόνια. Δυο χρόνια αργότερα, το 1914 μ.Χ. ο άντρα της πιθανώς απεβίωσε στα τάγματα εργασίας, των Τούρκων[1]. Συνολικά έζησε 7 χρόνια εγγάμου ζωής (1907-1914), ενώ τα υπόλοιπα ακολούθησαν με «νηστείαις και δεήσεσι λατρεύουσα νύκτα και ημέραν» τον Θεόν[3].

Πηγή: Ιερός Ναός Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ | Ι.N. Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών http://panagiaalexiotissa.blogspot.com/2014/05/blog-post_5.html#ixzz6ezJflIDb

Μοναστικός βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σοφία κατέφυγε στα βουνά, όπου ζούσε ασκητικά, με μεγάλη νηστεία. Εκεί της εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος και την προειδοποίησε για επικείμενη επιδρομή των Τσετών. Η Σοφία ενημέρωσε τους συγχωριανούς της, που κρύφτηκαν και απέφυγαν τον κίνδυνο[4]. Έτσι σώθηκε τότε το χωριό[2]. Ταξίδεψε με πλοίο προς την Ελλάδα (1919) που είχε σκοπό την μεταφορά προσφύγων. Κατά την διάρκεια το καράβι που μετέφερε τους συνανθρώπους της κόντεψε να βυθιστεί [1]. Αυτή έβλεπε τα κύματα γεμάτα από Αγγέλους και την Παναγία. Ζήτησε από αυτήν να πνιγεί η ίδια και να σωθούν οι συγχωριανοί της. Η Παναγία τους έσωσε όλους. Ο καπετάνιος δεν το πίστευε πώς σώθηκαν κι έλεγε: «Κάποιον άγιο έχουμε» και οι χωριανοί του απάντησαν: «Τη Σοφία».[5]Το 1927 μ.Χ. με παρότρυνση της Παναγίας πηγαίνει στη μονή Παναγίας Κλεισούρας της Καστορίας στην Ιερά Μονή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου έζησε ασκητικά για μισό περίπου αιώνα. Εκεί βρήκε έναν ενάρετο ιερομόναχο, τον π. Γρηγόριο, που είχε έλθει από το Άγιο Όρος, ο οποίος την κατάρτισε στη μοναχική ζωή. Έζησε ασκητικά ως λαϊκή, φορώντας τα μαύρα της χηρείας και της ασκήσεως, καθισμένη πάνω στο τζάκι και αλείφοντας το πρόσωπό της με στάχτη, για να μη φαίνεται η ομορφιά του. Τα περισσότερα χρόνια τα πέρασε μόνη της, με μόνο τον Θεό, μια και το μοναστήρι έμεινε χωρίς μοναχούς. Υπέμεινε τους δριμείς χειμώνες, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -15 βαθμούς, και την πολλή υγρασία του τόπου. Όταν της έλεγαν ν’ ανάψει φωτιά, αρνούταν. Τα γεύματα της ήταν λιτά και αποτελούνται κυρίως με ότι έβρισκε στην κοντινή περιοχή (μανιτάρια, μούσκλια, αγριόχορτα, φτέρη, φύλλα των δέντρων). Σερβιριζόταν σε σκουριασμένα σκεύη. Νήστευε και με το παλαιό και με το νέο ημερολόγιο και συχνά έλεγε: «Παιδεύω το σαρκίο μου».

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορούσε ανυπόδητη , ενώ τα ρούχα της ήταν πάντα κουρελιασμένα και ανεπαρκή για τις συνθήκες της περιοχής. Της έδιναν καινούργια. Δεν τα φορούσε, αλλά τα πρόσφερε σε όσους είχαν ανάγκη. Κοιμόταν και σ’ έναν άλλο χώρο, πάνω σε άχυρα, αλλά από κάτω είχε βάλει σουβλερές πέτρες. Δεν λουζόταν ποτέ ούτε χτενιζόταν, και τα μαλλιά της είχαν σκληρύνει πολύ. Όταν κάποτε χρειάστηκε να τα σηκώσει από τα μάτια της, για να βλέπει καλύτερα, αναγκάστηκε να τα κόψει με το ψαλίδι που κούρευαν τα πρόβατα. Παρ’ όλα αυτά όμως, το κεφάλι της ευωδίαζε.

Κι όμως, αυτή η αυστηρή με τον εαυτό της ασκήτρια ήταν πολύ γλυκιά και επιεικής με τους άλλους. Δεν κρατούσε δραχμή από τα χρήματα που της έδιναν, αλλά τα έκρυβε για να τα δώσει στους αναγκεμένους όταν θα ερχόταν η ώρα. Τα τότε κοριτσάκια, σημερινές γερόντισσες της Κλεισούρας, που μιλούσαν ελληνικά και βλάχικα, αγαπούσαν τη συντροφιά της, έστω κι αν δεν καταλάβαιναν τα ποντιακά της. Νουθετούσε τις άγαμες κοπέλες που τύχαινε να παραστρατήσουν, φρόντιζε να παντρευτούν, τις προίκιζε από τα χρήματα που της έδιναν και ανέθετε στην Παναγία την προστασία τους

Ποτέ δεν πλήγωσε ή στενοχώρησε κανένα. Αν καταλάβαινε ότι κάποιος είχε προβλήματα μέσα του, περνούσε από δίπλα του, του έλεγε ένα δυο λόγια, χωρίς να την αντιληφθούν οι άλλοι, απομακρυνόταν, κι εκείνος την ακολουθούσε. Τον παρηγορούσε, τον συμβούλευε, τον ενίσχυε με τη χάρη του Θεού, κι αυτός έφευγε άλλος άνθρωπος. Γνώριζε πολλά σκάνδαλα από ιερείς, μοναχούς, λαϊκούς... Δεν κατηγορούσε ποτέ κανέναν.

Αγαπούσε και τα ζώα. Είχε μια αρκούδα, που ζούσε στο δάσος και την έλεγε «ρούσα». Ερχόταν κι έπαιρνε τροφή από τα χέρια της, της έγλειφε τα χέρια και τα πόδια από ευγνωμοσύνη κι επέστρεφε στο δάσος. Έβαζε ψίχουλα στα περβάζια των παραθύρων για τα πουλάκια, κι αυτά, όταν η αγία προσευχόταν, φτερούγιζαν γύρω της και κελαηδούσαν. Σαν να ζούσε στον Παράδεισο, πριν από την πτώση.

Είχε κοινωνία με την Παναγία και τους Αγίους. Το 1967 μ.Χ., αρρώστησε βαριά, από σκωληκοειδίτιδα ή κήλη. Δεν δέχτηκε γιατρό .Έβαζε στουπιά η φυτίλια από τις κανδήλες, ώσπου σάπισε η πληγή κι έβγαζε κακοσμία. Τότε της εμφανίστηκε η Παναγία με τον αρχάγγελο Γαβριήλ και τον Άγιο Γεώργιο. Της είπε ο αρχάγγελος: «Θα σε κόψουμε τώρα». Αυτή απάντησε: «Είμαι αμαρτωλή, να εξομολογηθώ, να κοινωνήσω, και να με κόψεις». Μια «εγχείρηση θα σου κάνουμε», της απαντά. Έγινε η επέμβαση, η Σοφία έγινε καλά και συχνά σήκωνε χωρίς ντροπή την μπλούζα ή το φόρεμά της, για να δείξει στον κόσμο την τομή που έκλεισε μόνη της.

Κοίμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οσία Σοφία, η ασκήτισσα της Παναγίας όπως αποκαλείται, εκοιμήθη εν Κυρίω στις 6 Μαΐου 1974 μ.Χ. Στις 7 Ιουλίου 1981 μ.Χ. γίνεται η πρώτη ανακομιδή των λειψάνων της, τα οποία ευωδιάζουν.


Λείψανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Μαΐου 1998 μ.Χ. γίνεται η δεύτερη ανακομιδή των λειψάνων της τα οποία μεταφέρονται στο μοναστήρι από το Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.[1] Τα τίμια οστά της τοποθετούνται σε ασφαλές μέρος του τάφου. Όμως, αν και η Γερόντισσα έφυγε από τον κόσμο αυτό, συνεχίζει την έντονη παρουσία της στο Μοναστήρι Της, στην μαρτυρική Κλεισούρα και στην γύρω περιοχή.[2]


Επιρροή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υμνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Αγία Σοφία της Κλεισούρας: Μία σύγχρονη Μυροφόρος». Ορθοδοξία News Agency. 6 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ | Ι.N. Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών». ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ | Ι.N. Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  4. Νέστωρ, Συντροφιά Νέων Άγιος. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ». www.in-agiosdimitrios.com. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  5. Νέστωρ, Συντροφιά Νέων Άγιος. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ». www.in-agiosdimitrios.com. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]