Χρήστης:Gsalag97/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Simulink
Τυπικό μοντέλο Simulink
Γενικά
ΔημιουργοίMathWorks
Διανομή
Λειτουργικά
Ανάπτυξη
Άδεια χρήσηςΚλειστού Λογισμικού
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.mathworks.com/products/simulink.html

Simulink[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Simulink[1] είναι ένα περιβάλλον γραφικού προγραμματισμού, βασισμένο στην γλώσσα προγραμματισμού MATLAB. Χρησιμοποιείται για τη μοντελοποίηση, την προσομοίωση και την ανάλυση πληθώρας δυναμικών συστημάτων και εφαρμογών. Η βασική του διεπιφάνεια αποτελείται από ενα χώρο γραφικής απεικόνισης συστημάτων μέσω μεμονωμένων blocks, τα οποία εισάγονται με μια drag and drop διαδικασία από ενσωματωμένες βιβλιοθήκες. Επικοινωνεί πλήρως και αμφίδρομα με την MATLAB και τις υπόλοιπες εφαρμογές της. Παρέχεται, δηλαδή, η δυνατότητα αποστολής δεδομένων και εκτέλεσης κώδικα MATLAB μέσω του Simulink, ενώ αντίθετα μοντέλα αυτού μπορούν να δημιουργηθούν προγραμματίζοντάς τα στην MATLAB. Το Simulink χρησιμοποιείται ευρέως σε εφαρμογές αυτομάτου ελέγχου και ψηφιακής επεξεργασίας σήματος.

Πρόσθετες Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά προϊόντα υλικού(hardware) και λογισμικού(software), τόσο από την Mathworks όσο και από τρίτους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν μέσω Simulink. Για παράδειγμα, το Stateflow επεκτείνει τις δυνατότητες του Simulink παρέχοντας την δυνατότητα ανάπτυξης διαγραμμάτων ροής και μηχανών πεπερασμένων καταστάσεων.

Μέσω του Simulink Coder[2], το Simulink μπορεί να μετατρέψει ένα μοντέλο σε πηγαίο κώδικα γραμμένο σε C, κάτι που είναι χρήσιμο σε εφαρμογές πραγματικού χρόνου. Η ποιότητα στην αυτοματοποιημένη ανάπτυξη κώδικα αυξάνεται συνεχώς και πλέον το συγκεκριμένο εργαλείο χρησιμοποιείται συχνά από την βιομηχανία[3]. Επιπλέον ο κώδικας είναι τόσο αποτελεσματικός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ενσωματωμένα συστήματα.

Το Simulink Real Time, μαζί με x86-based συστήματα πραγματικού χρόνου, είναι ένα περιβάλλον για την προσομοίωση και τον έλεγχο Simulink και Stateflow μοντέλων σε πραγματικό χρόνο, πάνω στο φυσικό σύστημα. Όταν χρησιμοποιούνται μαζί με την ενσωματωμένη εφαρμογή HDL Coder[4], το Simulink και το Stateflow μπορούν να δημιουργήσουν αυτόματα VHDL και Verilog κώδικα.

Γενικά κάθε είδους προσομοίωση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο λογισμικό και μάλιστα όλα είναι παραμετροποιήσιμα. Σημαντικά μεγάλος αριθμός blocks είναι διαθέσιμα μέσω του Simulink Library Browser αλλά δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων blocks εξ'ολοκλήρου από τον χρήστη.

Simulink Onramp[5][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από το Simulink Onramp[6]

Από την έκδοση R2019a της Matlab και έπειτα, υπάρχει ένα πρόσθετο,το Simulink Onramp, το οποίο αποτελεί μια διαδραστική εισαγωγή στο λογισμικό Simulink.Το πρόσθετο υποστηρίζεται και στην έκδοση R2018b, στην οποία όμως ο χρήστης πρέπει να το εγκαταστήσει μόνος του μέσω των File Exchange και Add-on manager.[7]


Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]