Χρήστης:Ginikos/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Θεόφιλος Κολοτούρος (Θεόφιλος)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Ο Θεόφιλος Κολοτούρος (Θεόφιλος) (16 Αυγούστου 1954 - ) είναι Έλληνας τραγουδιστής και ερευνητής της Ελληνικής Δημοτικής Παράδοσης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο χωριό Συμίζα Ηλείας, όπου έζησε μέχρι την ηλικία των 15 ετών, πριν η οικογένεια μετακομίσει για ένα καλύτερο μέλλον στην Αθήνα.

Ακολούθησε τεχνική εκπαίδευση και είναι απόφοιτος της Σχολής ηλεκτρολόγων και Εργοδηγών Ηλεκτρονικών. Κατά την διάρκεια των σπουδών του εργαζόταν ταυτόχρονα για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα και ευκαιριακά έκανε σποραδικές εμφανίσεις ως τραγουδιστής, χώρο που αγαπούσε από μικρός και ακολούθησε ολοκληρωτικά αμέσως μετά και την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων.

Παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας δίπλα στον συνθέτη κλασσικής μουσικής και βαρύτονο Δίωνα Αρύβα

Η διαδρομή του, ως ερμηνευτής στην παραδοσιακή μουσική, ξεκίνησε δίπλα σε μεγάλους εκπροσώπους του είδους όπως οι Ηλίας Παπαγεωργίου και Χρήστος Πανούτσος, συνεχίζει με τους Αιμιλία Χατζηδάκι, Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Δημήτρη Ζάχο κ.α., και συνεργάζεται στην συνέχεια με γνωστούς τραγουδιστές όπως οι Σοφία Κολλητήρη, Αλέκος Κιτσάκης, Τασία Βέρα, Φιλιώ Πυργάκη κ.α.

Τραγουδάει σε κέντρα δημοτικής μουσικής, σε συναυλίες, σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και σε πανηγύρια στην επαρχία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς του είδους, όπως οι Βασίλης Σούκας, Αριστείδης Μόσχος, Γιώργος Κόρος, Γιάννης Βασιλόπουλος, Αριστείδης Βασιλάρης, αλλά και νεότερους καταξιωμένους μουσικούς με τους περισσότερους των οποίων λαμβάνει μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων, μουσικών συναντήσεων και συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. ==

Συμμετέχει σε αρκετές συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, αλλά πολύ-πολιτισμικές συναντήσεις, με το δικό του μουσικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, αλλά και με τα συγκροτήματα των Αριστείδη Μόσχου (Ελλάδα και Παράδοση), Δόμνας Σαμίου, Στέλιου Μπέλου κ.α.

Εμφανίζεται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και ηχογραφεί σειρά δίσκων με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην συμμετοχή του στις εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση.

Τον Σεπτέμβριο του 1983 συμμετείχε με το συγκρότημα του Αριστείδη Μόσχου στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, παρουσία της Ινδής Πρωθυπουργού Ίντιρας Γκάντι κατά την μοναδική επίσκεψη της στην Ελλάδα.

Μεγάλος σταθμός στην μουσική διαδρομή του ήταν η συμμετοχή του στην μεγάλη συναυλία Δημοτικού Τραγουδιού που δόθηκε στο θέατρο Λυκαβηττού το 1984 με την συμμετοχή των κορυφαίων της δημοτικής παράδοσης, κάτι το οποίο τον σημάδεψε και σηματοδότησε  την υπόλοιπη καριέρα του.

Ανήσυχος και δραστήριος δημιούργησε από το 1984, τον δικό του χώρο έκφρασης, το μουσικό κέντρο  «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» στους Αγίους Αναργύρους και αργότερα την «ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ» στο Γαλάτσι, χώροι οι οποίοι έγιναν γρήγορα πολύ γνωστοί και δημοφιλείς στους φίλους της γνήσιας δημοτικής μουσικής.

Ερμηνεύει με ιδιαίτερη επιτυχία τραγούδια από όλο το φάσμα της δημοτικής παράδοσης, Μοραΐτικα, Ρουμελιώτικα, Ηπειρώτικα, Νησιώτικα, Μικρασιάτικα αλλά και κλέφτικα δημοτικά τραγούδια, όπου είναι και ο φυσικός του χώρος.

Η εμπλοκή του με όλα τα είδη της δημοτικής μας μουσικής παράδοσης τον ωθεί να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την έρευνα και την ιστορία του κλέφτικου δημοτικού τραγουδιού από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι και τα χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Συνεχίζει να υπηρετεί αταλάντευτα το δημοτικό τραγούδι τόσο ως ερμηνευτής όσο και ως ερευνητής της διαχρονικής δημοτικής μας παράδοσης.