Χρήστης:FocalPoint/Απόψεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Disclaimer:
Όπως και στις άλλες σελίδες, μπορείτε να την αλλάξετε, ακριβώς όπως και εγώ. Εφόσον στο ιστορικό της σελίδας φαίνεται ότι είμαι ο τελευταίος διορθωτής, η έκδοση που βλέπετε αντιπροσωπεύει τις προσωπικές μου απόψεις για τη Βικιπαίδεια (οι οποίες φυσικά δεν είναι αναγκαίο να συμφωνούν με τις πολιτικές και τις οδηγίες της Βικιπαίδειας).

Τι είναι Βικιπαίδεια: Μια εγκυκλοπαίδεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια ήταν αρχικά μια ψηφιακή εγκυλοπαίδεια. Τη βλέπω σταδιακά να μεταμορφώνεται σε κάτι καλύτερο και διαφορετικό από εγκυκλοπαίδεια, κάτι μεγαλύτερο, η «συλλογή όλης της ανθρώπινης γνώσης» (the sum of all human knowledge που ανέφερε ο Jimmy Wales) κάτι που επηρεάζει τον κόσμο περισσότερο από την "Εγκυκλοπαίδεια" των διαφωτιστών του 18ου αιώνα.

Μια συλλογή όλης της ανθρώπινης γνώσης που γράφεται από ανθρώπους, αλλά με τη βοήθεια ρομπότ.

Μια συλλογή όλης της ανθρώπινης γνώσης με απίστευτες εσωτερικές συνδέσεις (απλοί σύνδεσμοι, κατηγορίες, «τι συνδέει εδώ» και άλλα θαυμαστά).

Και τι είναι και τι δεν είναι εγκυκλοπαίδεια;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγκυκλοπαίδεια είναι λαϊκό ανάγνωσμα. Δεν είναι διδακτορικό, δεν είναι δημοσιευμένη εργασία σε έγκριτο περιοδικό, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι γραμμένη για επιστήμονες. Είναι λαϊκό ανάγνωσμα, ανάγνωσμα για το λαό. Και πάμε τώρα να δούμε τι δεν είναι (και δεν πρέπει να γίνεται) η Βικιπαίδεια.

Τι δεν είναι Βικιπαίδεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Βικιπαίδεια δεν πρέπει να είναι το μέρος που βγάζουν τα απωθημένα τους όσοι δεν κατάφεραν να γίνουν συγγραφείς ή επιστήμονες.

Πρόσεξέ το:

  • Η Βικιπαίδεια δεν είναι το διδακτορικό που ποτέ δεν κατάφερες να γράψεις
  • Η Βικιπαίδεια δεν είναι το διδακτορικό που έγραψες αλλά δεν εγκρίθηκε
  • Η Βικιπαίδεια δεν είναι το βιβλίο που ποτέ δεν κατάφερες να γράψεις
  • Η Βικιπαίδεια δεν είναι το βιβλίο που έγραψες αλλά κανείς δεν διάβασε
  • Η Βικιπαίδεια δεν είναι η εργασία που ποτέ δεν κατάφερες να γράψεις
  • Η Βικιπαίδεια δεν είναι η εργασία που έγραψες αλλά δεν εγκρίθηκε για δημοσίευση σε έγκυρο περιοδικό

Είναι...δες παραπάνω... μια εγκυκλοπαίδεια... ένα λαϊκό, προσιτό, ανάγνωσμα, μια πρώτη επαφή με ένα θέμα.

Τι είναι Βικιπαίδεια: Μια πρωτότυπη εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μην μπερδεύετε τις έννοιες πρωτότυπη έρευνα και πρωτότυπη εργασία. Μια μελέτη για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος απαιτείται να περιέχει πρωτότυπη έρευνα, η οποία αποτελεί τη συμβουλή του διδάκτορα στην επιστήμη. Αν η έρευνα αυτή δεν είναι πρωτότυπη, τότε είτε δεν παίρνει το διδακτορικό δίπλωμα είτε, αν αποκαλυφθεί αργότερα, εξευτελίζεται δημοσίως (όπως υπουργοί στη Γερμανία και αλλού). Αντίθετα, στη Βικιπαίδεια, η πρωτότυπη έρευνα δεν είναι αποδεκτή. Το ίδιο όμως, μη αποδεκτό, είναι και η πρακτική στη Βικιπαίδεια της αντιγραφής από κείμενα στα οποία υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα. Αν υποθέσουμε ότι εγώ γράφω ένα λήμμα δέκα προτάσεων και έχω αντιγράψει τις προτάσεις από δέκα πηγές (μια πρόταση από κάθε πηγή), ακόμη και αν υποθέσουμε (δεν ισχύει απαραίτητα τέτοια υπόθεση) ότι αυτό δεν καταπατά τα δικαιώματα των 10 συγγραφέων (έστω ότι είναι με ένδειξη παραθέματος: «Έτσι λοιπόν ....»<ρεφ>Αναβάρτης</ρεφ> και «έτσι αλλιώς.....»<ρεφ>Καταβάρτης</ρεφ> και «αλλιώτικα.....»<ρεφ>Παλγιοβάρτης</ρεφ>, χωρίς άλλο συνδετικό κείμενο), αυτό δεν είναι αποδεκτό. Στη Βικιπαίδεια στην ουσία ζητάμε μια πρωτότυπη εργασία (που ναι, μπορεί να είναι απλή αντιγραφή από πηγές ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων), αλλά στην ουσία απαιτούμε ένα πρωτότυπο έργο, χωρίς όμως πρωτότυπη έρευνα (χωρίς συμπεράσματα που βγάζει ο συγγραφέας της Βικιπαίδειας ο οποίος οφείλει να παραθέτει ότι λένε οι πηγές και όχι τις δικές του απόψεις).


Διαφορές Βικιπαίδειας και εγκυκλοπαίδειας: "Λάθη"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εγκυκλοπαίδειες είναι δογματικές και θα έπρεπε να είναι και "σωστές", χωρίς λάθη. Η Βικιπαίδεια, ως «συλλογή όλης της ανθρώπινης γνώσης», μέσα από τη μεγαλύτερη ελευθερία που παρέχει, αν και πάντα θα έχει λάθη, τα περισσότερα από αυτά θα είναι υπό έλεγχο, ενώ γενικά έχει και θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από μια εγκυκλοπαίδεια. Ένα τρανταχτό παράδειγμα εδώ, διαβάστε και βρείτε μόνοι σας την αλήθεια, το σωστό και το λάθος. Τα πιο προβληματικά όμως είναι τα μικρά ύπουλα λάθη που ξεφεύγουν από το ραντάρ.

Τι είναι Σελίδα Αποσαφήνισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύτιμο μέρος της Βικιπαίδειας. Χωρά και όρους που δεν είναι αναγκαίο να αποκτήσουν δική τους σελίδα.

Τι είναι Σελίδα Σχολίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακόμη πιο πολύτιμο μέρος της Βικιπαίδειας. Δείχνει πως προέκυψε το άρθρο στην παρούσα κατάσταση και σε ποιά θέματα υπάρχουν διαφωνίες. Χωρά και ότι δεν ταιριάζει στις κύριες σελίδες (χιούμορ, χαβαλέ, χαμό από τσακωμούς, χάλια μαύρα και άλλες λέξεις από "χ").


Ένα πρόβλημα της Βικιπαίδειας: "Ισορροπία"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δημοφιλή θέματα και τα θέματα που προσελκύουν φανατικούς οπαδούς είναι και θα είναι υπερανεπτυγμένα σε σχέση με τα υπόλοιπα, συνεπώς στο ζήτημα ανάπτυξης και αριθμού των άρθρων, υπάρχει μια ιδιόμορφη ισορροπία.

Και ακόμη ένα πρόβλημα: "Αρένα"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω διαδραστικότητας (το πλεονέκτημα της Βικιπαίδειας), η Βικιπαίδεια χρησιμεύει σαν αρένα για πολέμους επικράτησης απόψεων.
Λόγω δημοτικότητας (άλλο πλεονέκτημα), η Βικιπαίδεια γίνεται στόχος διαφημιστών (οι έξυπνοι περνάνε άνετα τους στόχους τους, οι άγαρμποι δύσκολα ή καθόλου).

Ποια θέματα ανήκουν στην βικιπαίδεια και ποια δεν ταιριάζουν;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν σκέφτεται κανείς ότι έχει μια βικιπαίδεια περιορισμένη σε 20.000 άρθρα, σίγουρα χρειάζεται αυστηρή επιλογή. Αν όμως η βικιπαίδεια έχει 1 εκατ. άρθρα (όπως η wikipedia); Αν τελικά γράψει τουλάχιστο 1 άρθρο ο κάθε κάτοικος της γής και πάμε στα δισεκατομμύρια άρθρα για το σύνολο των wikipedias; Οι φανταστικοί ήρωες ηλεκτρονικού παιχνιδιού είναι αυτονόητο να έχουν άρθρο, ενώ ο "ανώνυμος" γείτονάς μου, όχι; Δυσκολεύομαι να διαλέξω αν και τείνω προς το όραμα των δισεκατομμυρίων άρθρων, κάτι όμως που δεν αναιρεί την επιλογή, με βάση θεσμοθετημένους κανόνες, του ποια άρθρα γράφουμε και ποια όχι.

Οι επονομαζόμενοι "χρήστες" (δηλαδή οι συνεισφέροντες) είναι ψωνάρες (με μεράκι)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μηδενός εξαιρουμένου. Για αποφυγή παρεξηγήσεων, εγώ ο FocalPoint δηλώνω ευθαρσώς ότι είμαι σαφέστατα και εγώ στην εξαίρετη αυτή κατηγορία (ψωνάρα και βικιχολικός). ΑΛΛΑ....για κοιτάξτε που τόσες ψωνάρες έφτιαξαν ένα τόσο θαυμάσιο έργο, τη Βικιπαίδεια. Μάθημα ζωής: Δεν πρέπει να υποτιμάμε ποτέ το συλλογικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τη συνεργασία αρκετών ανθρώπων, ακόμη και αν αυτοί μας φαίνονται ΨΩΝΑΡΕΣ (ούτε αν αποδειχθεί περίτρανα ότι είναι πράγματι ψωνάρες - τότε το αποτέλεσμα είναι μάλλον ακόμη καλύτερο!).


"Πα-λα-μά-κια, παλαμάκια να χτυπούν τα τακουνάκια,
να χτυπούν τα τακουνάκια στο τσιμέντο στα πλακάκια
"!!--Templar52 21:07, 11 Αυγούστου 2006 (UTC)
Κοινό στοιχείο του παραπάνω δίστιχου, (η παράθεση του οποίου έγινε ως "επικροτώ με θαυμασμό") με τους Βικιπαιδιστές είναι αναμφίβολα το Μεράκι που σε όποια δραστηριότητα συνυπάρχει, το αποτέλεσμα ασφαλώς και υπερέχει!--Templar52 21:41, 11 Αυγούστου 2006 (UTC)

Η δύναμη του συνόλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είμαστε τόσο, μα τόσο μικροί... αλλά η ένωσή μας μέσα στη Βικιπαίδεια δημιουργεί ένα τόσο μα τόσο μεγάλο έργο...

Στη Βικιπαίδεια επικρατεί Χάος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν με πειράζει όμως και πολύ.

Ενηλικίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια σιγά-σιγά μεγαλώνει. Μέρος της ενηλικίωσής της είναι και η συνειδητοποίηση του κύκλου της ζωής, κάτι που εδώ, στη Βικιπαίδεια εμφανίζεται με την συνεισφορά με ενθουσιασμό από νέους χρήστες και μικρότερη συνεισφορά καθώς και αποχώρηση από παλαιότερους (παλαιότεροι του ενός μήνα, του ενός χρόνου ή άλλου χρόνου). Αυτή είναι η ζωή και η Βικιπαίδεια είναι ζωντανή.

Ωρίμανση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς η Βικιπαίδεια ωριμάζει, εμφανίζονται νέες ανάγκες για τα χαρακτηριστικά χρηστών. Εκτός από τους χρήστες που συνεισφέρουν προσθέτοντας περιεχόμενο, χρειάζονται πια και χρήστες οι οποίοι αφαιρούν περιεχόμενο με σκοπό τη βελτίωση των άρθρων της Βικιπαίδειας. Το βάρος (στην αγγλική έχει ήδη γίνει) μετατοπίζεται από τη συγγραφή νέων, στη βελτίωση των υπαρχόντων άρθρων. Παθογένεια της ωρίμανσης είναι και οι συστηματικές δράσεις ώριμων μελών της Βικιπαίδειας για περιορισμό της, κάνοντας πιο δύσκολη την αυθόρμητη συγγραφή άρθρων που χαρακτήριζε τη Βικιπαίδεια στην αρχή της.