Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Evdokiaales/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Οι Solid Space ήταν ένα μουσικό ντουέτο που δημιουργήθηκε το 1980 από τους Matthew 'Maf' Vosburgh και Dan Goldstein με βραχύβιο χαρακτήρα η θεματολογία της μπάντας είναι βαθύτατα επηρεασμένη από την τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του '60 Doctor Who καθώς και από άλλα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.

  • Matthew 'Maf' Vosburgh (πλήκτρα, φωνητικά)
  • Dan Goldstein (κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, φωνητικά)
  • RA.210 (2010)

Τα μέλη γνωρίζονταν μεταξύ τους ήδη από τα 11 από το σχολείο ενώ λίγα χρόνια αργότερα, στα 14[1], δημιούργησαν ένα μουσικό σχήμα με όνομα Exhibit 'A'. Μέσα στα επόμενα χρόνια ηχογράφησαν 2 μικρούς δίσκους που δημοσίευσαν και συμμετείχαν στη συλλογή 'The Thing From The Crypt '[2]. Μετά τη διάλυση του πρώιμου γκρουπ οι Maf και Dan συνέχισαν μαζί τη μουσική της πορεία ηχογραφώντας τραγούδια στο σπίτι του Dan ώσπου δημιουργήθηκαν και επίσημα οι Solid Space[1]. Από το 1980 έως το 1982 το ντουέτο δημιούργησε μια συλλογή 11 ηχογραφήσεων, το ντεμπούτο τους έγινε το 1982 με το πρώτο και τελευταίο τους άλμπουμ το ‘Space Museum’ που κυκλοφόρησε η Phaze Records[2]. Όπως προαναφέρθηκε λυρικά το άλμπουμ έχει πολλές αναφορές στο διαστημικό ταξίδι και μια γενικότερη κατάσταση κατήφειας ενώ μουσικά κυριαρχούν οι ήχοι των ντραμς, του συνθεσάιζερ καθώς και αυτή της ακουστικής κιθάρας παράλληλα με τα ηχητικά δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν από τη σειρά του έργου.

Παρά το γεγονός ότι το συγκρότημα δεν κατάφερε να γίνει ευρέως γνωστό η συνεισφορά του στην ανάπτυξη του minimal wave ειδικότερα αλλά και αλλά και του ηλεκτρονικού είδους γενικότερα ήταν σπουδαία. Ατμοσφαιρική θεματική τους μαζί με τις αποχρώσεις ποστ πανκ που συνόδευσαν τις χαρμόσυνες μελωδίες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του πνεύματος του μουσικού υποκόσμου που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ΄80 και αργότερα του ΄90.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. 1,0 1,1 Vasicka, Veronica (26 Ιανουαρίου 2010). «The 20 best Minimal Wave records ever made». Fact Magazine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2023. 
  2. 2,0 2,1 «Solid Space – Space Museum (Lp) – Soundohm». www.soundohm.com. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2023.