Χρήστης:Epikoyros/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μπάμπης Πατζόγλου

Ο Μπάμπης Πατζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1955. Ζει και εργάζεται στην Νέα Ιωνία Αττικής. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς, αλλά ενδιαφέρεται πιο πολύ για τα κλασσικά γράμματα. Μεταξύ των άλλων εργάστηκε και στην δημοτική βιβλιοθήκη Νέας Ιωνίας Αττικής, ως βιβλιοθηκονόμος, απ’ όπου διώχθηκε γιατί δεν είχε κομματική ταυτότητα.Κατόπιν δούλεψε στο δημόσιο για 25 έτη και παραιτήθηκε όταν είχε την - τιμητική για τους πολλούς - θέση του προϊσταμένου.

Παράλληλα ήταν μέλος μιας ολιγομελούς ελεύθερης και άτυπης φιλοσοφικής ομάδας φίλων, μακριά από τα κόμματα και τις παρατάξεις. Μιας φιλοσοφικής ομάδας που την απασχολούσε η εύρεση του σκοπού της φύσης και του ανθρώπου δίνοντας την αξία που έχει ο άνθρωπος μέσα στην φύση. Σ’ αυτήν την φιλοσοφική ομάδα εξήχθησαν συμπεράσματα που απασχολούν τον κάθε μυαλωμένο άνθρωπο και που είναι παρεμφερή με την Επικούρεια φιλοσοφία.

Παρ’ όλα ταύτα εκκινώντας την συστηματική συγγραφική του δουλειά το 2005, έχει γράψει έως τώρα επτά βιβλία και δύο βιβλία με τον Αριστοτέλη Κερασοβίτη. Οι τίτλοι των βιβλίων του είναι «Τα Πάντα εν Σοφία Εποίησας;»[1], «Και Εγεννήθει ένα Καινούργιο Έθνος η Ελλάδα»[2], «Η Επικούρεια Φιλοσοφία και ο Σύγχρονος Κόσμος»[3][4], «Τα Άγουρα Φρούτα του Κήπου του Επίκουρου»[5], «Επίκτητος: Αισχρά τα Δόγματά σου Επίκουρε»[6], «Η των Αισθητηρίων Επιβολή»[7], “ Επικούρεια Φιλοσοφία και Πολιτική”[8] και με την σύμπραξη του Αριστοτέλη Κερασοβίτη τα βιβλία α) «Επίκουρος, ο Ανατρεπτικός Φιλόσοφος»[9] και β) “Περί Οργής”[10] βιβλίο του Επικούρειου φιλόσοφου, Φιλόδημου. Επιπλέον είναι υπό έκδοση η ελεύθερη κατανοητή ερμηνεία του βιβλίου του φιλόσοφου Πολύστρατου “Περί Αλόγου Καταφρονήσεως”.

Επίσης ποιήματά του, έχουν συμπεριληφθεί σε μία ανθολογία «Την Πανελλήνια Ανθολογία Νέων Λογοτεχνών».

Ακόμα έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του και στα οκτώ Πανελλήνια συμπόσια της Επικούρειας φιλοσοφίας καθώς και στις περισσότερες συναντήσεις των Φίλων της Επικούρειας φιλοσοφίας στον Όλυμπο.[11] Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στον Κήπο των Αθηνών και μία στον Κήπο της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στις εσπερίδες για την Επικούρεια φιλοσοφία στα Τρίκαλα, στην Δράμα, στην Ιεράπετρα, στο Ηράκλειο.

Έχει οργανώσει και έχει μιλήσει έως τώρα στις εσπερίδες με Επικούρεια φιλοσοφικά θέματα, στην Νέα Ιωνία, στην Αίγινα, στην Χώρα της Αμοργού, στην Ζάκυνθο. Επιπλέον, έχει γράψει τόσο για τοπικά θέματα όσο και για τα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα και τον Κόσμο με βάσει την κοινή λογική, με βάση τον Κανόνα του Επίκουρου. Πολλά απ’ αυτά τα άρθρα έχουν δημοσιευθεί: και στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο και σε περιοδικά του Ελληνοκεντρικού χώρου. Παράλληλα δεν μπορεί και να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας και ο ακτιβιστικός του ρόλος μέσα στην κοινωνία.

  1. «Τα πάντα εν σοφία εποίησας;». www.dodonipublications.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  2. «ΚΑΙ ΕΓΕΝΝΗΘΗ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΘΝΟΣ: Η ΕΛΛ». Public. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  3. «Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ». Βιβλιοπωλείο IANOS. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  4. «Η επικούρεια φιλοσοφία και ο σύγχρονος κόσμος». www.protoporia.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  5. «Tα Άγουρα Φρούτα του Κήπου του Επίκουρου». epicuros.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  6. «ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ ΑΙΣΧΡΑ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕ». Βιβλιοπωλείο IANOS. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  7. «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Η ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙΒΟΛΗ». Βιβλιοπωλείο IANOS. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  8. ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. 
  9. «Επίκουρος, Ο ανατρεπτικός Φιλόσοφος». www.protoporia.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  10. ΠΕΡΙ ΟΡΓΗΣ. 
  11. «Εκδόσεις των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "ΚΗΠΟΣ"». www.epicuros.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019.