Χρήστης:Elisarina/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οδός Ηλία Πουλοπούλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οδός που βρίσκεται στην περιοχή του Θησείου του Δήμου Αθηναίων. Ξεκινάει από την οδό Αποστόλου Παύλου, στην ευθεία με τον Ναό του Ηφαίστου και καταλήγει στην οδό Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται και η Γέφυρα Πουλοπούλου. Ονομάστηκε έτσι από το εργοστάσιο πιλοποιίας Πιλ-Πουλ[1] του Ηλία Πουλόπουλου (1850-1930), το οποίο κτίστηκε το 1898. Το εργοστάσιο αυτό βρίσκεται επί της οδού Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης και λειτούργησε ως πιλοποιείο έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων Μελίνα Μερκούρη, το οποίο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και την μόνιμη έκθεση Οδοιπορικό της Αθήνας με όψεις της παλιάς Αθήνας των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα[2]. Επί της οδού Πουλοπούλου βρίσκεται επίσης το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Υπάρχουν ακόμα νεοκλασικά σπίτια, άλλα συντηρημένα από τους ιδιοκτήτες τους και άλλα αφημένα στην φθορά του χρόνου. Η κατεύθυνσή της είναι από Ανατολάς προς Δυσμάς και έχει μήκος περίπου 550 μέτρα.

Βιβλιογραφία

Θανάσης Γιοχάλας, Τόνια Καφετζάκη: Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και την λογοτεχνία, εκδόσεις Εστία, Αθήνα , 2014 (σελ 167)

  1. «ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ - Πιλοποιείο Πουλόπουλου». archaeologia.eie.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2022. 
  2. Γιοχάλας, Θανάσης (2014). Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και την λογοτεχνία. Αθήνα: Εστία. σελ. 167. ISBN 978-960-05-1559-6.