Χρήστης:EagleJNS/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΙΩΑΝΝΗΣ Ν.ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α - Πρώην πλοιοκτήτης και εφοπλιστής.

Γεννήθηκε στις Σέρρες,στις 19/12/1921,γιος του ποιητή Νίκου Στρατάκη εξ Ιεράπετρας Κρήτης και της Σερραίας Αθηνάς Δούμπα για την οποία ο ερωτευμένος με αυτή νεαρός,τότε ποιητής,ευρισκόμενος με την μονάδα του ως αξιωματικός του πεζικού στην απελευθερωθείσα πόλη,έγραψε το ποίημα «Η ΣΕΡΡΙΩΤΙΣΑ»,που μελοποιημένο από τον αρχιμουσικό του στρατού Παναγόπουλο,παίζεται και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα,σε διάφορες εορτές της πόλης.

Το 1937 εισήλθε στη Σχολή των Ναυτικών Δοκίμων(ΣΝΔ)στην Αθήνα από όπου αποφοίτησε ως μάχιμος σημαιοφόρος στις 31/10/1940.

Αποστρατεύτηκε στις 09/10/1967,κατά την επικράτηση της δικτατορίας των συνταγματαρχών,ως αρχιπλοίαρχος λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Το 1975,μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας,ανακλήθηκε η αποστρατεία του.Το ειδικό συμβούλιο του κράτους που συνεστήθη τότε, γνωμοδότησε ότι η αποστρατεία του οφειλόταν στην αντίθεσή του στο δικτατορικό καθεστώς της περιόδου 1967-1974 και αποφάσισε την προαγωγή του αναδρομικά σε αντιναύαρχο με αποστρατεία.

Πολέμησε στον Β’Παγκόσμιο πόλεμο,ως αξιωματικός του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού,υπηρετώντας στην 13η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας,στα Αετός Ι (αντιτορπιλικό)και Μιαούλης ΙΙΙ (αντιτορπιλικό) και το Νηρεύς Ι (υποβρύχιο) .Διακρίθηκε και τιμήθηκε με ευαρέσκειες και πολεμικά μετάλλια μεταξύ των οποίων τρείς Πολεμικούς Σταυρούς.

Μετά την αποστρατεία του από το Π.Ν.εστράφηκε προς την εμπορική ναυτιλία, ιδρύοντας εφοπλιστική εταιρία.

Εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος,Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Παντρεύτηκε την Αθηναία, Ελένη Κανιάρη κι απέκτησε ένα γιο, το Νίκο Στρατάκη, διακεκριμμένο ιατρό γυναικολόγο,μαιευτήρα και χειρούργο.