Χρήστης:EL-MA-XR-VA/Πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σύμφωνα με τη θεωρία του Piaget το μικρό παιδί αναπτύσσει τη γνώση για τον κόσμο γύρω του μέσα από ένα δομικό και ένα λειτουργικό μέρος. Πιο συγκεκριμένα, οι δομές γνώσης του δομικού μέρους, αρχικά, είναι σχήματα που αργότερα , καθώς το παιδί μεγαλώνει, μετατρέπονται σε νοητικές δομές ή αλλιώς λογικές πράξεις μέσω των διαδικασιών της αφομοίωσης και της συμμόρφωσης. Με την αφομοίωση το μικρό παιδί ενσωματώνει καινούριες πληροφορίες στα ήδη υπάρχοντα σχήματα και με τη διαδικασία της συμμόρφωσης τροποποιεί ορισμένα ήδη υπάρχοντα σχήματα και τα προσαρμόζει στις νέες καταστάσεις. Η γενικότερη αυτή διαδικασία αντιληπτικότητας του παιδιού για τον κόσμο σχετίζεται άμεσα και με την ανάπτυξη της γλώσσας. Σε κάθε επίπεδο της γλωσσικής ανάπτυξής του το παιδί εκφράζει σχέσεις, ταξινομήσεις και διαχωρισμούς που έχει προηγουμένως κατανοήσει. Η κατανόηση είναι οι πτυχές του κόσμου που μας περιβάλλει (Frank Smith), είναι η ικανότητά μας να συσχετίζουμε καινούρια πράγματα με αυτά που ήδη γνωρίζουμε, που ήδη έχουμε μάθει . Μαθαίνουμε να μιλάμε επειδή αναπτύσσουμε την ακουστική κατανόηση, την ικανότητα κατανόησης του προφορικού λόγου.

Πιο συγκεκριμένα, το βρέφος κατακτά αρχικά το φωνολογικό υποσύστημα της γλώσσας, διακρίνοντας και κατανοώντας λεπτές διαφορές ανάμεσα στα φωνήματα. Στη συνέχεια ,στην ηλικία περίπου των τριών ετών, το μικρό παιδί έχει κατανοήσει την χρήση γραμματικών κανόνων μιας γλώσσας και εμπλουτίζει τον προφορικό του λόγο με άρθρα, προθέσεις, συνδέσμους, βοηθητικά ρήματα και αντωνυμίες, ενώ μέχρι την ηλικία των πέντε χρόνων του παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη του λεξιλογίου του και επομένως σημασιολογική ανάπτυξη στον προφορικό του λόγο. Τέλος , αναπτύσσεται η πραγματολογία, το υποσύστημα της γλώσσας που αφορά την επικοινωνία των ατόμων. Τα παιδιά σε αυτή τη φάση καλούνται να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους χρησιμοποιώντας τον προφορικό λόγο, έτσι ώστε να παράγεται νόημα , κατανοητό από την μεριά του ακροατή. Από έρευνες των Berninger και Αbbott το 2010 έχει προκύψει το συμπέρασμα ότι η ομιλία και η ακουστική κατανόηση είναι δύο διαφορετικά συστήματα της γλώσσας που όμως εμφανίζουν υψηλή αλληλεξάρτηση 1.


Παραπομπές Επεξεργασία/ Επεξεργασία κώδικα

1. Αϊδίνης Αθανάσιος (2012). Γραμματισμός στην πρώτη σχολική ηλικία: μια ψυχογλωσσολογική προσέγγιση. Gutenberg. ISBN 978-960-01-1533-8