Χρήστης:Dtroyssa/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δραγωτινά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

'ΔΡΑΓΩΤΙΝΑ Δραγωτινά οικισμός με υψόμετρο 50 μ. του νομού Κέρκυρας.Δοιηκητικά ανοίκει στον Δήμο Λευκιμμαίων και εχει 274 κατοίκους.

Τα Δραγωτινά σύμφωνα με τον Αλεξάνδρου Κάντα το χωριό είναι από τα παλαιότερα αναφέρεται απο το 1507.

Το όνομα του προέρχεται απο τη λέξη δραγάτης που σημαίνει ( Φύλακας αμπελιών) γιατί από την καλλιέργεια του αμπελιών είχε την μεγαλύτερη πρόσοδο ο λευκιμμαίος αγρότης.

Στο χοριό αυτό την τραγωδία του 1537 υπήρχαν 36 οικογένειες με διαφορετικά επίθετα από τις οποίες διασώθηκαν μόνο δύο οι οικογένειες θεριανού και καστρινού.Κατα τη δεκαετία του 1710-1720 η οικογένεια θεριανού μετακόμισε στο Νεοχώρι.Ολοκληρωτικά εξαλείφτηκαν οι οικογένειες Αγουρίδη, Ζενεμπίση, Μαντση,Μιχαηλίτση,Μαμαλούκα κ. άλλες.

Το χωριό δεν βρισκόταν εκεί όπου είναι σήμερα αλλά στους πρόποδες της γλώσσας του λόγγου των Ταξιαρχών που κατευθύνεται προς τα κάτω κλείσματα και στα ανατόλικα της Δάφνης.Το χωριό αυτό καταστράφηκε το 1710 από κάποια πειρατική επιδρομή, οπότε οι εναπομείναντες κάτοικοι του υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν εκεί που είναι το χωριό σήμερα.Η επίδρωμη έγινε απο τον πασίγνωστο Μπαρμπαρόσα.Η εκκλησία του Ταξιάρχη υπάρχει πρίν το ετος του 1536.

Ο ΑΙ Λιάς εκκλησία υπάρχει από το 1536 με το ξακουστό πανυγύρι του,κάποτε λειτουργούσε ως μοναστήρι με δυο κτίρια που στο ένα κατοικούσαν μοναχοί και στο άλλο λειτουργούσε σαν ελαιοτριβείο σήμερα έχουν ερημοθή.

Τα παραπάνω χωριά το έθιμο που έχουν είναι την ημέρα του πάσχα δεν ψήνουν το παραδοσιακό οβελία αυτήν τη μέρα άλλα την επόμενη τη δευτέρα.

Ακόμα υπάρχει ο ΑΙ Χαράλαμπος μεγάλος μάρτυρας. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 10 φεβρουάριου.

Περιβόλι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΠΕΡΙΒΟΛΙ Το χωρίο περιβόλι βρίσκεται στο νότιο μέρος του Νησιού της Κέρκυρας με πληθυσμό περίπου 2000 κατοίκους και στο μέσο αυτού.Είναι στο στενότερο μέρος του με μήκος πέντε χιλιομέτρων και βρέχεται από δυο θάλασσες με πρώτη την παραλία του Μάλτα η (ΣΑΝΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ) από δυτικά και λέγεται και χρυσή άμμος μέγα χορό.Ανατολικά από την παραλία Καλιβιώτη με το μικρό λιμανάκι του και τα ρηχά και ζεστά νερά του. Οι πρώτοι κάτοικοι που ήρθαν το 1500 στο χωριό ήταν στις περιοχές του οικισμού Παρασκευά Σουλάνη και καλιβιώτη και με στοιχειώδη κατοικία.Κατόπιν και γύρω στα 1700 μετοίκισαν στον σημερινό οικισμό όπου και άρχισε κοινωνική τους δραστηριώτητα. Και ξεκίνησαν να χτίζουν εκκλησίες όπως των Αγίων Σαράντα με πολλή παλιές τοιχογραφίες που σώζονται και σήμερα ακόμα του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Θεοδώρου την μεγάλη στο κέντρο του χωριού.Καθώς και πολλά ξωκλήσια όπως της Μεταμορφώσεως (Παντοκράτορα) χτισμένο σε ένα ήσυχο και γεμάτο δέντρα περιβάλλων κτίσις του 1500.Επίσης του Αγίου βαρβάρου στην παραπάνω περιοχή.Επίσης το μεγάλο και πολύ παλιό έθιμο που αναβιώνει ακόμα και σήμερα είναι το περίφημο καρναβάλι με τη διονυσιακή του λατρεία αλλά και με χριστιανικά στοιχεία με αποκορύφωμα τη Καθαρή Δευτέρα με το κάψιμο του αμαρτωλού καρνάβαλου.Το περιβόλι διατηρεί την μεγάλη δημοτική βιβλιοθήκη επίσης έχει χορευτικό σύλλογο και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.Ακόμα έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.