Χρήστης:Dimi1979/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ηρακλής Μοσκώφ (Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 1970), είναι Έλληνας διπλωμάτης, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα Ανθρώπινης Ασφάλειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από την 21η Ιουλίου 2023, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Πατέρας του είναι ο ποιητής, ιστορικός, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος Κωστής Μοσκώφ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της αριστερής διανόησης και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης.

Ο Ηρακλής Μοσκώφ σπούδασε "Κοινωνιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία" στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του London School of Economics (LSC), με θέμα "Θρησκεία, κράτος και πολιτική κουλτούρα στη μεταδικτατορική Ελλάδα.

Επαγγελματική και πολιτική σταδιοδρομία

Από το 2001 εργάστηκε ως Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα Ανθρώπινης Ασφάλειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής [1] . Προηγουμένως είχε εργαστεί ως Διδάσκων στο Τμήμα Πολιτισμού και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου και στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “MSc in Media & Refugee/Migration Flows.

Το 2013 ορίστηκε ως επικεφαλής του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων[2] ενώ έχει διατελέσει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Δίκτυο Εθνικών Συντονιστών της Ε.Ε, των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ και έχει εκλεγεί μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση .

Από 28 Δεκεμβρίου 2021 έως 27 Ιουνίου 2023 διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου[3]. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εισηγήθηκε τη ψήφιση του νόμου 4960/2022 «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», μέσω του οποίου ρυθμίστηκε το πλαίσιο φιλοξενίας των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, προβλέφθηκε η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Προστασίας τους και η θεσμική αναμόρφωση του Συστήματος Επιτροπείας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, ενώ θεσμοθετήθηκαν οι συνοδείες ασυνόδευτων ανηλίκων σε μετακινήσεις τους εντός της χώρας, καθώς και ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης.

Από την 21η Ιουλίου 2023, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την 20ή επέτειο από την Σύμβαση του Παλέρμο κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (traffiicking) και της διακίνησης μεταναστών που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 στο Παλέρμο, προανήγγειλε τη δημιουργία της ειδικής διεύθυνσης κατά της εμπορίας ανθρώπων στη νεοϊδρυθείσα Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας. Έχει υποστηρίξει έμπρακτα την άποψη πως το «κλειδί» στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων είναι η πρόληψη και έχει αγωνιστεί για τη συμπερίληψη της διάστασης του trafficking στη σεξουαλική εκπαίδευσης στα σχολεία[4].

Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ), από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συνέργεια ιδιωτικού και δημοσίου [5]και ο εντοπισμός ασυνήθιστων εταίρων  βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής του κουλτούρας και των προσπαθειών του καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του.

Παραπομπές

1.     Το Βήμα. «Συνδυάζοντας την ασφάλεια συνόρων αλλά και ανθρώπων».

2. Bodossaki https://www.blod.gr/lectures/katapolemontas-tin-emporia-anthropon-i-prooptiki-tis-anthropinis-asfaleias/

3.     Οικονομικός Ταχυδρόμος. «Η δεξαμενή των γενικών και ειδικών γραμματέων, η σχολή Μητσοτάκη, η αποστολή του καθηγητή Αραβώση και ο γιoς του Κωστή Μοσκώφ».

4.     Lifo. «Ηρακλής Μοσκώφ: Έστω ότι «απελευθερώνεις» 500 εργάτες θύματα τράφικινγκ, μετά τι τους κάνεις;».

5.     Καθημερινή. «Ηρακλής Μοσκώφ: Η διάσταση της πανδημίας στο έγκλημα της εμπορίας παιδιών».



  1. «Συνδυάζονταςτην ασφάλεια συνόρων αλλά και ανθρώπων» (30 Ιουλίου 2023). «Το Βήμα». 
  2. «Bodossaki». 
  3. «Οικονομικός Ταχυδρόμος». 
  4. «Lifo». 
  5. «Καθημερινή».