Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:CosmoPhilos/πρόχειρο/Michele Porsia

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Ιταλός, Michele Porsia (1982-...) ανήκει στη νεότατη γενιά των σύγχρονων λογοτεχνών. Στο κείμενό του πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές που προέρχονται απο την αρχιτεκτονική όπως επίσης απο τις ψηφιακές και τις αναπαραστασιακές τέχνες. Έχει εκδόσει δύο ποιητικές συλλογές, η πρώτη το 2009 και η δεύτερη το 2011, έχει συμμετάσχει σε εικαστικές εκθέσεις και έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Διατηρεί ερευνητικές συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια του Μolise στην Ιταλία το Πανεπιστήμιο Kassel στην Γερμανία καθώς επίσης με το Αρχείο της Documenta.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Michele Porsia γεννήθηκε το 1982 στην πόλη Τermoli της Ιταλίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Απο την δεκαετία του '90 ξεκινά η ενασχόλησή του με την ζωγραφική. Το 2009 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ποίησης της Parma και στη Biennale των Σκοπίων για τους νέους καλλιτέχενες της Ευρώπης και της Μεσογείου. Το έτος 2012 έλαβε την υποτροφία Leonardo da Vinci για τη συνεργασία του με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Κεντρικής Ευρώπης (Κ.Α.Κ.Ε) στην πόλη της Πράγας. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής, με την Yvette Vasourkova, της I.P. Vasourkova Open Stage τους απονέμεται το 2013 το βραβείο της κριτικής επιτροπής για το καλύτερο αστικό σχέδιο για την πόλη της Πράγας. Πρωτοεμφανίζεται στην ποίηση το έτος 2007 ως συνεργάτης του λογοτεχνικού εργαστηρίου: Νodo sottile (σ.μ.: λεπτός δεσμός) που ολοκληρώνεται με την συμμετοχή ποιητικών του έργων στην ομότιτλη ανθολογία, με τίτλο: "Nodo sottile 5" . Τα ποιήματά του λαμβάνουν το βραβείο λογοτεχνίας του εκδοτικού οίκου Giulio Perrone που αναλαμβάνει την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής, με τίτλο: "Alofilia" to 2019. To ίδιο έτος θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ποίησης της Parma και στην Biennale νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου στα Σκόπια. Ορισμένα ποιήματά του αναγνώστηκαν επίσης στην εκπομπή Fahrenheit στο ραδιόφωνο της Rai3. Προεπιλέχθηκε στον διαγωνισμό λογοτεχνίας Subway του 2010 και προτάθηκε για το Βραβείο Miosoti's το ίδιο έτοw για το φυλλάδιο ανέκδοτων ποιημάτων, με τίτλο: " In altre acque" (μ.σ: Σε άλλα νερά). Ενα ποίημα που επιλέχθηκε απο την συλλογή "Aofilia" μεταφράστηκε στα γερμανικά με την επιμέλεια των Eva Taylor και Barbara Pumhösel στο περιοδικό Signum το έτος 2011.

Δείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κείμενο παρακατω

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

o Michele Porsia συνδυάζει την εικόνα και τον λόγο στην ποίησή του. Ανήκει στην νεότερη γενιά της οπτικής ποίησης της Ιταλίας όπως καταγράφηκε στα έργα και στις προθέσεις των μελών της την δεκαετία του ΄70. Το ποιητικό γεγονός οπτικοποιείται στο αισθητικό και νοηματικό περιεχόμενο του ποιήματος.

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]