Χρήστης:Charapouliou/πρόχειρο
Αυτή η σελίδα είναι το κύριο «πρόχειρο χρήστη» του Charapouliou. Ένα «πρόχειρο χρήστη» είναι υποσελίδα της προσωπικής σελίδας του χρήστη στη Βικιπαίδεια. Εξυπηρετεί ως χώρος πειραματισμών και ανάπτυξης σελίδων και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα. Επεξεργαστείτε ή δημιουργήστε το δικό σας πρόχειρο εδώ ή κάνετε δοκιμές στο κοινόχρηστο Πρόχειρο Βικιπαίδειας. |
ΜΟΤΕΛ ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Για τα Ξενία:
Τα ξενοδοχεία “Ξενία” αποτελούν έκφραση μιας Ελληνικής Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής διεθνώς αναγνωρισμένης, λόγω της αρχιτεκτονικής τους αξίας και του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν στην ανάπτυξη του τουρισμού, ενός κράτους που ανασυγκροτείται μετά από ένα παγκόσμιο πόλεμο και έναν εμφύλιο και άρα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, λόγω του ότι λειτούργησαν ως κοινωνικοί πυκνωτές για τις τοπικές κοινωνίες. Η σημασία τους έγκειται στην διατήρηση της μνήμης του τόπου, ενώ τα “Ξενία” ανήκουν στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της χώρας. [1]
Η θέση των Ξενία επιλεγόταν από τον εκάστοτε αρχιτέκτονα, ο οποίος και προσπαθούσε να εντάξει την κατασκευή του στο φυσικό τοπίο ουτοσώστε να μην δίνει την εντύπωση ενός παράταιρου αρχιτεκτονήματος.
Για τον αρχιτέκτονα:
Ο Άρης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1913. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και πήρε το δίπλωμά του το 1936.Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην Αθήνα και εργάσθηκε στην Πολεοδομική Υπηρεσία της Διοικήσεως πρωτευούσης (1938-1942) και στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων (1942-1950). Διετέλεσε προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μελετών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (1955-1957) και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μελετών του ΕΟΤ (1958-1967), στον οποίο επανήλθε αργότερα ως ειδικός σύμβουλος (1975-78).
Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (1968-70). Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ και αντεπιστέλλον μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου (1985). Το 1990 η Αυστριακή Ακαδημία του απένειμε το διεθνές βραβείο «Herder».Έγραψε πολυάριθμα άρθρα και βιβλία,ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την φωτογραφία.
Το τέλος έμελλε να είναι τραγικό, καθότι το 1993 πραγματοποίησε μια πράξη αυτοχειρίας. [2]
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η διάρθρωση του κτηρίου:
Στην κάτοψη του Ξενία βρίσκει κανείς αντιστοιχία στη συμβολική παράσταση και πρωτογενή οργάνωση του χώρου,το αρχετυπικό Η(στραμμένο κατά 90μοίρες). Ο χώρος του Ξενία οργανώνεται σαν ένα διάγραμμα υλοποιημένο του οποίου η ουσία καθορίζεται απο την αρχετυπική διάταξη του Η. Έτσι διακρίνουμε μια τριμελή οργάνωση με δύο κύριες πτέρυγες και ένα συνδετήριο μεσοσπονδύλιο δίσκο. Στη πτέρυγα που βρίσκεται στην πιο ψηλή στάθμη βρισκόταν το εστιατόριο και το καφέ, χώροι με κοινωνικό χαρακτήρα συνάθροισης των ανθρώπων όπου μπορείς να θεάσαι τα Μετέωρα. Στο συνδετήριο τμήμα βρισκόταν άλλοτε η υποδοχή και η κλίμακα που οδηγούσε από το ίδιο επίπεδο και προς τα κάτω προς τα 22 δωμάτια, δηλαδή στην δεύτερη πτέρυγα. Το Η εκφράζεται ως ενότητα μέσω της εννιαίας κεκλιμένης πλάκας. Μια ελεύθερη πορεία χαραγμένη ως μια κυματιστή γραμμή καθορίζει τον χώρο κίνησης και έτσι μεταξύ των αυστηρών ορίων του χωροκανάβου που ορίζει το δομικό σύστημα της δοκού επι στύλου δημιουργείται το ενδιαφέρον του να προσεγγίσεις το κτήριο καθώς σε κάθε στροφή έχεις μια διαφορετική θέαση του κτηρίου.
Η τομή:
Η τομή του κτηρίου είναι τόσο χαρακτηριστική, ώστε κανείς μπορεί να καταλάβει το κτήριο μόνο από μία διαγραμματική απεικόνιση της τομής του. Το έδαφος επί του οποίου κτίστηκε τον Μοτέλ Ξενία στην Καλαμπάκα είναι ιδιαιτέρως ανισόπεδο. Το κτήριο μοιάζει να ακολουθεί αυτήν την κλίση του εδάφους. Η μπετονένια πλάκα που στεγάζει το κτήριο λαμβάνει την ίδια κλίση. Ως πρόθεση του αρχιτέκτονα φαντάζει η πλήρης ένταξη του κτηρίου στον λοφίσκο στον οποίο τοποθετείται, αλλά και γενικώς στο τοπίο. Το κτήριο ουσιαστικά αποτελείται απο δύο όγκους διαφορετικού ύψους, τα οποία συνδέονται μέσω της στέγης, η οποία και τα ενοποιεί. Η τομή του κτηρίου υποδεικνύει ένα ιδιαιτέρως αναλυτικό πνεύμα σύνθεσης εκ μέρους του αρχιτκτονα, όπου τοποθετούνται παράμετροι (όπως η κλίση του εδάφους, η ενότητα...) που σε άλλη περίπτωση η σύνθεσή τους θα ήταν αδύνατη.
- ↑ «Articles - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ - Η Αρχιτεκτονική των Ξενία». www.greekarchitects.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019.
- ↑ «Κωνσταντινίδης Άρης (1913- 1993) - Μουσείο Μπενάκη». www.benaki.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019.