Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Astrothetis/πρόχειρο/Τι εστί Ψυχεδέλεια!?

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ψυχεδέλεια σημαίνει η δυνατότητα του ανθρώπου να έχει τον ψυχικό του κόσμο σε διαρκή κίνηση, να αποφεύγει τη στασιμότητα και με απώτερο σκοπό την εντέλεια δηλαδή την τελειότητα της Ψυχής. Η λέξη προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις, 'ψυχή' και 'δήλος. Το δεύτερο συνθετικό της λέξης δήλος προέρχεται από αρχαίο ελληνικό μύθο καθώς επίσης σημαίνει και κάτι το φανερό. H μυθολογία συνέδεσε το νησί Δήλος με τη γέννηση των θεών Απόλλωνα και Άρτεμης. Για το λόγο αυτό η Δήλος αποτελούσε ιερό τόπο κατά την αρχαιότητα. Όπως αναφέρει ο σχετικός μύθος, η Δήλος ήταν αρχικά ένα μικρό πλεούμενο νησί που έπλεε άσκοπα στο πέλαγος. Όταν η Λητώ, κόρη του Τιτάνα Κόιου, έμεινε έγκυος από το Δία, προκάλεσε την οργή της Ήρας, η οποία την καταδίωκε και δεν μπορούσε να βρει καταφύγιο πουθενά. Τότε ο Δίας παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να της προσφέρει καταφύγιο και ο Ποσειδώνας ακινητοποίησε το πλεούμενο νησί με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η Δήλος. Στη Δήλο βρήκε καταφύγιο η Λητώ και γέννησε τους δύο δίδυμους θεούς.

Εν κατακλείδι ψυχεδέλεια σημαίνει 'κίνηση' (αφύπνιση) της Ψυχής του ατόμου. Το ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα, Καθάριο και ανοικτό προς τις πύλες της αέναης δημιουργίας. Όπως το νησί της Δήλου ήταν αρχικά πλεούμενο, δηλαδή αεικίνητο στο πέλαγος έτσι και οι ψυχές μας πλέουν στο απέραντο Σύμπαν. Επίσης από την δεύτερη και ετυμολογική σημασία της λέξης -δήλος- ως κάτι το φανερό προκύπτει κυρίως η καλλιτεχνική διάσταση της Ψυχεδέλειας ως έννοια. Ο καλλιτέχνης, δηλαδή μεταφέρει (φανερώνει) στο κοινό μέσω της Τέχνης το ψυχικό ερέθισμα.

Πολλά είχαν γραφτεί μέχρι τώρα για το τι σημαίνει 'Ψυχεδέλεια' που μάλλον σκοτεινά συμφέροντα εξυπηρετούσαν και κυρίως οικονομικά από τα κέρδη διάφορων υποχθόνιων ουσιών. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ουσία LSD (μιας και έχει ως βάση την ψιλοκυβίνη) δεν ανήκει στις ναρκωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί ότι έχει κυρίως ψυχο-ιαματικές ιδιότητες αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση και όχι αλόγιστα ή με σκοπό το κέρδος. Αλλά αυτό ίσως αναλυθεί σε άλλο κείμενο.

Η Ψυχεδέλεια δεν είναι συνδεδεμένη με τη χρήση ουσιών αλλά με την συνειδητοποίηση ότι αν εξασκούμε τις εσώτερες ενοράσεις μας με σκοπό είτε τη Δημιουργία μέσω της αέναης Τέχνης (το φανερό, απτό στοιχείο μέσω της Τέχνης) είτε στην οιαδήποτε εργασία μας και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες τότε μπορούμε να καταφέρουμε να τεθεί το πνεύμα μας σε διαρκή κίνηση. Κάτι το οποίο καταπολεμάει την λεγόμενη 'δυτική στασιμότητα' της Ψυχής.