Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Aquamanos/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

μικρογραφία


Ο Βιολογικός Ιστός Μαλλιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τρίχα αποτελεί ένα αναπόσπαστο βιολογικό και χημικά ομοιογενές δομικό υλικό του ιστού. Η τρίχα σχηματίζεται από ένα σωρό εξειδικευμένων κυττάρων που δημιουργούν το θυλάκιο. Κατά την διάρκεια της αύξησης του μεγέθους των μαλλιών, υπάρχει πλήρης επικοινωνία με το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού μας όπως αίμα, λέμφος και ενδοκυτταρικά υγρά (matrix). Το εξωτερικό στρώμα κερατίνης εμποδίζει, τόσο την απώλεια των εσωτερικών συστατικών, όσο και τη διείσδυση των εξωτερικών ρύπων. Αυτό εξασφαλίζει τη σταθερότητα της χημικής σύστασης. Τα βιοστοιχεία είναι μόνιμα ενσωματωμένα στην δομή της τρίχας κατά τη διαδικασία της ανάπτυξής της. Όσο η τρίχα συνεχίζει να μεγαλώνει και φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος, οι εξωτερικές της στοιβάδες σκληραίνουν κλειδώνοντας τα μεταβολικά προϊόντα που συσσωρεύονται κατά την περίοδο του σχηματισμού. Ως εκ τούτου, οι συγκεντρώσεις των μεταλλικών κατιόντων στα μαλλιά παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό τους στον οργανισμό, κατά τη διάρκεια μιας μεγαλύτερης περιόδου, δηλ 2-4 μηνών.

Αυτή η βιολογική διαδικασία μας δίνει εξαιρετική πληροφορία για τη κατάσταση των ιχνοστοιχείων και της διατροφικής μεταβολικής δράσης.



Οι μέθοδοι για την αξιολόγηση της διατροφικής δράσης του οργανισμού μας

Οι αναλυτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της διατροφικής δράσης του οργανισμού μας, βασίζονται κυρίως σε έρευνες του αίματος και των ούρων. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προσδιορισμός των επιπέδων ορισμένων στοιχείων του ορού, μπορεί να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική ποσότητα αυτών των στοιχείων στον οργανισμό, επειδή υπάρχουν ομοιοστατικοί μηχανισμοί που αντισταθμίζουν το επίπεδο των στοιχείων του αίματος στα αποθέματα του ιστού. Παρά τα κανονικά επίπεδα του ορού, μπορεί να υπάρχει μια έλλειψη ορισμένων στοιχείων στον οργανισμό. [Kłos J., Lichodziejowska Β Czy pomiary stężenia magnezu odzwierciedlają tkankowe zasoby tego jonu; (Μπορούν οι προσδιορισμοί του μαγνησίου να αντικατοπτρίζουν τα αποθέματα αυτού του ιόντος στον ιστό;) Kardiol. Pol.1996, 44, 516-527].


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σύνθεση του πλάσματος εξαρτάται από τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς και η τελική του συγκέντρωση είναι αποτέλεσμα της εξισορρόπησης των συγκεντρώσεων ομοιοστατικών μηχανισμών. Είναι δύσκολο να αποδειχθεί η συστημική ανεπάρκεια των ιχνοστοιχείων βάσει των χημικών αναλύσεων.

Μια τέτοια ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, π.χ. λανθασμένη διατροφή, περιβαλλοντικές συνθήκες ή παθολογικές καταστάσεις. Karczewski J. Pierwiastki Chemiczne έχουμε włosach - aspekty biochemiczne i diagnostyczne. Χημικά στοιχεία στα μαλλιά - βιοχημικές και διαγνωστικές πτυχές). Θέση. HIG. Med. Dośw. 1998, 52, 3, 283-295].

Το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis), έχει αποδειχθεί ότι παρέχει καλή εκτίμηση του status των συστημικών ιχνοστοιχείων του μεταβολισμού. [Radomska Κ, Graczyk Α, Konarski J. analiza włosów jako metoda ocenystanu mineralnego organizmu. (Ανάλυση των μαλλιών ως μέθοδος αξιολόγησης των συστημικών ιχνοστοιχείων). POL. Tyg. Lek. 1991, 46, 479-481].


Οι ποσότητες των ιχνοστοιχείων στα μαλλιά είναι σημαντικά υψηλότερες από ότι στον ορό του αίματος, π.χ. η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι περίπου 200 φορές υψηλότερη και του μαγνησίου 30 φορές υψηλότερη [Stolarska Κ, Stępniewski Μ, Pach J. Η συγκέντρωση του μαγνησίου στα μαλλιά των κατοίκων της Κρακοβίας, στις περιοχές Steel-Mill Huta Sędzimira και Tokarnia Village. Przegl. Lek. 1995, 52, 263 - 266], όπως και του ψευδαργύρου ήταν 100 φορές υψηλότερες και του χαλκού πάνω από δέκα φορές υψηλότερη του κανονικού. [Kłos Α, Franczyk H., Kosinski J., Bertrandt J., Radomska Κ Zawartość magneuz, Cynku i miedzi w diecie i έχουμε włosach młodych mężczyzn przebywających w ujednoliconych warunkach bytowania. (Το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το περιεχόμενο του χαλκού στη διατροφή και τα μαλλιά των νεαρών ανδρών που διαμένουν σε παρόμοιες συνθήκες) Lek. Woj. 1990, 11, 139 - 143].

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) επιτρέπει τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης των ιχνοστοιχείων που υπάρχουν στον οργανισμό σε πολύ μικρές ποσότητες, γεγονός που καθιστά τον ποσοτικό προσδιορισμό στον ορό του αίματος πολύ δύσκολο. [Kozielec Τ, Drybańska-Kalita Α, Hornowska Ι, Sałacka Α Zawartość wapnia,magnezu, Cynku, miedzi i żelaza έχουμε włosach dzieci i młodzieży Polski. (Το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και ο σίδηρος που περιέχονται στα μαλλιά των παιδιών και των εφήβων της Πολωνίας), Merkuriusz Lekarski 1, 1996, 150-154]

Η σύνδεση των ιχνοστοιχείων στη διαδικασία του σχηματισμού της πρωτεΐνης των μαλλιών, εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα που καταναλώνουμε σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και νερό. Επίσης εξαρτάται από την απορροφητικότητα των ενώσεων που περιέχουν συγκεκριμένα στοιχεία της γαστρεντερικής οδού και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών διανομής.

Τα αποτελέσματα του Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) δεν επηρεάζονται από μικρής διάρκειας μεταβολές των επιπέδων των μεταλλικών κατιόντων που λαμβάνουν χώρα π.χ. κατά τη διάρκεια του κιρκαδιανού κύκλου.

Τα επίπεδα των μεταλλικών κατιόντων στον ορό αίματος δεν παρέχουν πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό τους στο ενδοκυτταρικό διαμέρισμα, και εξαρτώνται επίσης από τα επίπεδα πρωτεΐνης ορού, όπως στην περίπτωση του ψευδαργύρου.

Η ανάλυση των ευρημάτων των τοξικών στοιχείων στην τρίχα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Έτσι, το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) είναι η καλύτερη μέθοδος εκτίμησης του συστημικού μεταβολισμού των ιχνοστοιχείων.

Πολυάριθμα ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο διεξάγουν έρευνες με σκοπό, να αξιολογηθεί η συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων των ιχνοστοιχείων στα μαλλιά και τις ποσότητές τους στον οργανισμό, τόσο υπό φυσιολογικές συνθήκες, όσο και σε παθολογικές διαταραχές.

Το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis)αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ένα διαγνωστικό εργαλείο που επιτρέπει την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης του οργανισμού. [Skorkowska-Zieleniewska J. Biochemiczna stanu odżywienia mineralnego. Część II. Wapń i magnez. (Η βιοχημική αξιολόγηση των ιχνοστοιχείων στη διατροφική κατάσταση. Μέρος ΙΙ. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο) Przegl. Pediatr. 1987, 17, 95-103] [Karczewski J. PROBA oceny środowiska człowieka ν oparciu o zawartość magnezu w wybranych materiałach biologicznych ( Προσπάθεια αξιολόγησης του ανθρώπινου περιβάλλοντος , με βάση την περιεκτικότητα σε μαγνήσιο σε επιλεγμένα βιολογικά υλικά). (Διατριβή για το πτυχίο Ph.D.). Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Białystok Publishing Office].

Σήμερα στον χώρο της υγείας είναι πολύ σημαντικό να ανιχνεύεται το διατροφικό προφίλ των ιχνοστοιχείων μιας και τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι απόλυτα ζωτικά για την ζωή αλλά και για την υγεία.

Σύγχρονες μέθοδοι ανάλυσης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, για να επαληθεύσουν την υπόθεση, ότι όλα τα στοιχεία που εμφανίζονται στο σύμπαν, υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιχνοστοιχείων αυτών, δηλαδή των 81 στοιχείων που έχουν βρεθεί σε ανθρώπινους ιστούς και τα συστημικά υγρά μέχρι σήμερα. Αυτό μας επιτρέπει να θεωρήσουμε το ανθρώπινο ον, ως αναπόσπαστο μέρος της φύσης.

Από τα 104 γνωστά στοιχεία που υπάρχουν στη φύση, τα τέσσερα (άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο και οξυγόνο) αποτελούν το 96% της μάζας του σώματος μας. Σύμφωνα με την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών τροφίμων και Διατροφής των ΗΠΑ (The Food and Nutrition Board of the US National Academy of Sciences), τα στοιχεία που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσότητες που υπερβαίνουν το 0,01% αναφέρονται ως μακροστοιχεία ή macrobioelements, ενώ τα υπόλοιπα που περιέχονται σε ποσότητες χαμηλότερες από 0,01% αναφέρονται ως μικροστοιχεία ή microbioelements.

Στα μακροστοιχεία περιλαμβάνονται:

  • χλώριο (Cl)
  • φωσφόρο (Ρ)
  • μαγνήσιο (Mg)
  • κάλιο (Κ)
  • νάτριο (Na)
  • και ασβέστιο (Ca)

Στα μικροστοιχεία (ιχνοστοιχεία) περιλαμβάνονται:

  • γερμάνιο (Ge)
  • βόριο (Β)
  • χρώμιο (Cr)
  • κασσίτερο (Sn)
  • ψευδάργυρος (Zn)
  • φθόριο (F)
  • ιώδιο (Ι)
  • κοβάλτιο (Co)
  • πυρίτιο (Si)
  • λίθιο (Li)
  • μαγγάνιο (Mn)
  • χαλκός (Cu)
  • μολυβδαίνιο (Μο)
  • νικέλιο (Ni)
  • σελήνιο (Se)
  • βανάδιο (V)
  • σίδηρος (Fe)

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τα τοξικά στοιχεία, όπου η παρουσίας τους στον οργανισμό, σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι ανεπιθύμητη. Στα τοξικά στοιχεία περιλαμβάνονται:

  • αλουμίνιο (Al)
  • θάλλιο (Tl)
  • υδράργυρος (Hg)
  • κάδμιο (Cd)
  • και μόλυβδος (Pb)

Η τοξικότητά τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, από τους οποίους οι πιο σημαντικοί είναι η συγκέντρωση των συγκεκριμένων στοιχείων και ο χρόνος έκθεσης σε αυτά. Η ικανότητα του οργανισμού, να εξαλείφει τα στοιχεία αυτά, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και εξαρτάται από την λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και του γαστρεντερικού σωλήνα. Ωστόσο, τα τοξικά στοιχεία τείνουν να συγκεντρώνονται σε παρεγχυματώδη όργανα, κυρίως στο ήπαρ, τους νεφρούς και το πάγκρεας. Σε περίπτωση χρόνιας έκθεσης, μπορεί να σχηματίζουν αποθέσεις και σε άλλους ιστούς, π.χ. ο μόλυβδος και το αλουμίνιο στα οστά, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αλουμίνιο σε εγκεφαλικό ιστό και το κάδμιο σε βολβούς τριχών.

Πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κατάλογος των στοιχείων, που ταξινομούνται ως μικροστοιχεία, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ο ρόλος του νικελίου, του κασσίτερου, του στροντίου, δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως.

Τα μακρο- και μικροστοιχεία πρέπει να υπάρχουν στον οργανισμό σε αυστηρά καθορισμένα όρια συγκέντρωσης, γιατί η ανεπάρκειά τους οδηγεί σε σοβαρές μεταβολικές διαταραχές, που προκαλούν ασθένειες, ακόμα και θάνατο. Μόνο ορισμένα στοιχεία (μαγνήσιο, ψευδάργυρος, ιώδιο) μπορεί να φτάσουν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις χωρίς επιβλαβείς συνέπειες για τον οργανισμό.

Οι φυσιολογικές διαδικασίες της ζωής εξαρτώνται, όχι μόνο από τη σύνθεση και τα επίπεδα των συγκεκριμένων στοιχείων, αλλά επίσης και από την αναλογία τους.

Μερικά απ 'αυτά ¨συνεργάζονται¨ μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι "ανταγωνιστικά" μεταξύ τους. Το πλεόνασμα ή η έλλειψη ενός στοιχείου επηρεάζει τα επίπεδα των άλλων.

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ιχνοστοιχείων, καθώς και των τοξικών μετάλλων, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απορρόφησή τους από το γαστρεντερικό σωλήνα καθώς και την πρόσληψή τους από τα κύτταρα.

Η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την απορρόφηση του μολύβδου, η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου ευνοεί την απορρόφηση καδμίου, ενώ η πλεονάζουσα ποσότητα φωσφορικών αλάτων καθιστά την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου πιο δύσκολη. Σε περίπτωση ανεπάρκειας των στοιχείων, η ικανότητα απορρόφησης αυξάνεται και σε περίπτωση πλεονάσματος μειώνεται, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από δηλητηρίαση.

Υπάρχει μια ορισμένη ισορροπία ιόντων, καθορισμένη για κάθε περιοχή του οργανισμού, η οποία διατηρείται σε ένα σταθερό επίπεδο. Αναλογίες μεταξύ ορισμένων στοιχείων αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση της μεταβολικής δραστηριότητας και της κανονικότητας των φυσιολογικών διεργασιών. Υπάρχουν ¨συνεργιστικές¨ και ¨ανταγωνιστικές¨ σχέσεις μεταξύ ορισμένων στοιχείων που επηρεάζουν άμεσα το συστημικό μεταβολισμό. Η διατήρηση κατάλληλων αναλογιών, μεταξύ των επιμέρους στοιχείων, είναι μερικές φορές πιο σημαντική, από τα καθορισμένα επίπεδα του κάθε στοιχείου μεμονωμένα.


Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες που καθορίζουν την απορροφητικότητα συγκεκριμένων βιοστοιχείων, πρέπει επίσης να αναφερθεί και η επίδραση των βιταμινών στην απορροφητικότητα τους. Πολλά από αυτά τα ιχνοστοιχεία έχουν αντίστοιχες βιταμίνες, οι οποίες διευκολύνουν την απορρόφησή τους και εμπλέκονται στην κυτταρική βιοδιαθεσιμότητα τους.

Η απορρόφηση των στοιχείων παρουσιάζεται επίσης στη διαδικασία της αναπνοής και μέσω του δέρματος. Λόγω κάποιων μηχανισμών άμυνας, ο οργανισμός προσπαθεί να εξαλείψει επιβλαβή στοιχεία με τα ούρα και τα περιττώματα.

Ωστόσο, στην περίπτωση δραστικής ρύπανσης του περιβάλλοντος από τοξικές ουσίες, ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά με μια ασθένεια, παρά τους προαναφερθέντες μηχανισμούς άμυνας.

Υπάρχει πιθανότητα χημικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ τοξικών υλικών και οργανικών τοξινών, με αποτέλεσμα το σχηματισμό ενώσεων με απροσδιόριστες ακόμη ιδιότητες και τοξικότητα για τον οργανισμό.

Αναφορές για τα πιο πάνω έγιναν στο πρώτο διεθνές συνέδριο με τίτλο "Στοιχεία στην υγεία και την ασθένεια», που πραγματοποιήθηκε το 1983, στο Νέο Δελχί, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Στην Πολωνία, ο καθηγητής Julian Aleksandrowicz ήταν πρωτοπόρος της έρευνας για βιοστοιχεία, κάνει τέτοιες αναφορές.

Η μέθοδος που πραγματοποιείται το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis)

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει αναπτύξει αξιόπιστες και ακριβείς μετρήσεις ποσοτικού προσδιορισμού των στοιχείων. Τέτοιες τεχνικές όπως η φασματοσκοπία απορρόφησης άτομου (ASA), η φασματομετρία εκπομπής πλάσματος άτομου επαγόμενη (ICP-AES) ή η ενεργοποίηση νετρονίων (ΝΑΑ), καθώς και η πιο νέα μέθοδος η φασματομετρία με επαγωγικά συζευγμένο πλάσμα και φασματογράφο μάζας (ICP-MS) που εξασφαλίζουν την υψηλή ευαισθησία των μετρήσεων. Οι μοντέρνες συσκευές ανάλυσης μας επιτρέπουν, να πραγματοποιήσουμε την ανάλυση της συγκέντρωσης των στοιχείων σε ένα δείγμα. Έτσι, είναι δυνατόν να προσδιορίσουμε διάφορα στοιχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα με μια μικρή ποσότητα υλικού, το οποίο έχει μεγάλη σημασία στις βιολογικές έρευνες.



Τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα και συμμετέχουν ενεργά:

  1. στο μεταβολισμό,
  2. την δομική υποστήριξη,
  3. την μετάδοση νευρικών σημάτων,
  4. την μυϊκή δραστηριότητα,
  5. τις ανοσολογικές δράσεις,
  6. την αντιοξειδωτική και ενδοκρινική δράση,
  7. τις ενζυμικές λειτουργίες,
  8. την όξινη και βασική ισορροπία,
  9. ορθή λειτουργία του γενετικού μας υλικού DNA.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα ιχνοστοιχεία είναι:

  1. η προετοιμασία της τροφής,
  2. οι διατροφικές συνήθειες,
  3. οι γενετικές και μεταβολικές διαταραχές,
  4. η ασθένεια,
  5. το στρες,
  6. τα φάρμακα,
  7. το περιβάλλον, και
  8. η έκθεση σε βαριά μέταλλα.

Πολύ σπάνια σήμερα συμβαίνει σε άτομο να μην έχει κάποια διαταραχή σε κάποιο από τα ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα αυτές οι διαταραχές να προκαλούν διάφορες ανεπιθύμητες καταστάσεις υγείας.

Το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) είναι μια βολική και οικονομική μέθοδος αξιολόγησης της κατάστασης του οργανισμού στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων του συνδρόμου δυσαπορρόφησης (διαταραχές του γαστρεντερικού),
  2. απορρύθμιση της λειτουργίας των ενδοκρινών αδένων (ορμονικές διαταραχές ),
  3. νευρολογικές διαταραχές,
  4. δερματολογικές διαταραχές (ψωρίαση, αλμπινισμός, απώλεια μαλλιών),
  5. θεραπεία της παχυσαρκίας,
  6. οστεοαρθρικές διαταραχές,
  7. καρδιολογικές διαταραχές,
  8. δηλητηρίαση από τοξικά στοιχεία,
  9. μακροχρόνια σωματική κόπωση λόγω εργασίας ή αθλητισμού,
  10. αποκατάσταση,
  11. πρόληψη των ασθενειών.

Το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συμπεράσματα σχετικά με:

  1. δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες των τοξικών στοιχείων στο μεταβολισμό,
  2. πιθανό αυξημένο κίνδυνο συγκεκριμένων ασθενειών,
  3. πιθανή συσχέτιση μιας υπάρχουσας ασθένειας με π.χ. αποδεδειγμένη ανεπάρκεια ορισμένων ιχνοστοιχείων

Επιπλέον, όταν έχει γίνει ήδη διάγνωση υπάρχουσας ασθένειας,  η διαδικασία της θεραπείας μπορεί να υποστηριχθεί από επιλεκτική συμπλήρωση ιχνοστοιχείων, όχι μόνο σε διαταραχές με γνωστή αιτιολογία, αλλά και σε εκείνες των οποίων η παθογένεια είναι ακόμα άγνωστη.

Η σημασία του Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis)

Οι εργαστηριακές αναλύσεις και η εκτενής ανάλυση των αποτελεσμάτων σε ατομικό επίπεδο δείχνουν την σημερινή κατάσταση του οργανισμού καθώς και την τάση που έχει να νοσήσει και από ποια ασθένεια. Οι αναλύσεις αυτές είναι πολύ χρήσιμες για το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας για να ρυθμίσει κατάλληλα την φυσιολογία του ασθενή του ή να προλάβει κάποια νόσο ή κάποιο σύμπτωμα. Τα αποτελέσματα πραγματοποιούνται από πιστοποιημένα εργαστήρια με σύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες θα προάγουν και στο εγγύς μέλλον και τις κλινικές και εργαστηριακές μελέτες.

Το αποτέλεσμα της ανάλυσης περιλαμβάνει εξατομικευμένα όλα τα επίπεδα των μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία αναγράφονται σε τις εκατό μιλιγραμμάρια (δηλ. μιλιγραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρίχας.

BetterMe Elements Hair Analysis Results

Επίσης, το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis) περιλαμβάνει εξατομικευμένη αξιολόγηση και ανάλυση για το μεταβολικό τύπο του εξεταζόμενου. Επιπλέον, δίδονται συστάσεις για τροφές που πρέπει να αποφεύγονται και τι πρέπει να λαμβάνεται από τον καθένα. Έμπειροι επιστήμονες συμβουλεύουν τι βιολογικά σκευάσματα να χορηγηθούν για την ρύθμιση της φυσιολογίας εξατομικευμένα, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τον μεταβολικό τύπο και το ποσοστό των ιχνοστοιχείων.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωστοποιηθεί ότι η διαγνωστική αξία της ανάλυσης τρίχας έχει μελετηθεί και τεκμηριωθεί από το παρελθόν από αρκετούς επαγγελματίες υγείας. Τα αποτελέσματα της, με αυτή την εξέχουσα τεχνολογία μπορεί να προλάβουν ή/και να αποτρέψουν πιθανές σημαντικές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να έχουν αιτίες του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού άξονα. Τα ευρήματα ξεκίνησαν να δημοσιεύονται από το 1989 και είναι σε διεθνές επίπεδο.

Ο συμπαθητικός άξονας περιλαμβάνει τις παρακάτω καταστάσεις: ανησυχία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλεργίες, διαβήτης, βακτηριακές λοιμώξεις, υπερένταση, υπερθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός, νόσος του Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκα, πεπτικά έλκη, μεταεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο, ανοσοκαταστολή και άλλες.

Ο παρασυμπαθητικός άξονας περιλαμβάνει τις παρακάτω καταστάσεις: κατάθλιψη, οστεοαρθρίτιδα, αλλεργίες με χαμηλή ισταμίνη, ιογενείς λοιμώξεις, υπόταση, υποθυρεοειδισμός, λύκος, ψευδής σκλήρυνση κατά πλάκα, AIDS, γαστρικά έλκη, προ εμμηνοπαυσιακό σύνδρομο, ανοσοανεπάρκειες και άλλες.

Πρωτόκολλο συλλογής δειγμάτων για το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών-Elemental Hair Analysis)

Η σωστή συλλογή του δείγματος τρίχας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η συλλογή θα πρέπει να γίνεται με επαγγελματική καθοδήγηση. Η συλλογή πρέπει να πραγματοποιείται σε κατάλληλες διαδικασίες συλλογής μέσα σε ένα καθαρό περιβάλλον. Πρέπει να διατηρηθούν οι ακόλουθες οδηγίες για να εξασφαλιστεί η συλλογή ενός μεταβολικά αντιπροσωπευτικού δείγματος και να αποφευχθεί η εισαγωγή εξωτερικών μολυσματικών ουσιών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία συλλογής.

Τύπος δείγματος

Τα μαλλιά της κεφαλής είναι η μοναδική πηγή που συνιστάται για ανάλυση.

Προετοιμασία

Το τμήμα της τρίχας που θα συλλεχθεί δεν πρέπει να έχει υποστεί χημική επεξεργασία, δηλ. δεν θα πρέπει να είναι ατέρμονη, βαμμένη ή λευκασμένη. Εάν όλα τα μαλλιά έχουν υποστεί χημική επεξεργασία, περιμένετε μέχρι να αναπτυχθεί νέα επαρκής ποσότητα για να επιτραπεί η συλλογή. Τα μαλλιά πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένα από όλα τα χημικά σαμπουάν, τα έλαια και τις κρέμες μαλλιών πριν τη συλλογή δειγμάτων. Για τα άτομα που εκτίθενται περιβαλλοντικά ή / και επαγγελματικά σε εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες (συγκόλληση, εξόρυξη κ.λπ.) πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να περιοριστεί η έκθεση μεταξύ της πλύσης των μαλλιών και της συλλογής των δειγμάτων μαλλιών.

Ποσότητα – Τοποθεσία συλλογής δείγματος – Μήκος δείγματος

  1. Η ποσότητα είναι περίπου 300 - 400 mg τρίχας, η οποία αντιστοιχεί περίπου σε μια κουταλιά της σούπας.
  2. Τα μαλλιά πρέπει να κοπούν από το πίσω μέρος του κεφαλιού πίσω από την περιοχή των αυτιών.
  3. Μόνο τα πρώτα 4 cm της τρίχας κοντά στο δέρμα είναι κατάλληλα για ανάλυση.
  4. Tα μακριά μαλλιά θα πρέπει να κοπούν κοντά στο δέρμα 4 cm και τα υπόλοιπα να πεταχτούν.

Συσκευασία Κατά την κοπή του δείγματος, τα μαλλιά θα πρέπει να τοποθετούνται απευθείας σε ένα καθαρό περίβλημα για δείγματα μαλλιών ή ένα φάκελο και στη συνέχεια να σφραγίζονται με το πτερύγιο κόλλας. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται πλαστικές σακούλες, συρραπτικά, συνδετήρες, κολλητική ταινία, αλουμινόχαρτο ή άλλο μέταλλο και χαρτί υλικού οποιουδήποτε είδους για να σφραγιστεί ο φάκελος.


Τα πλεονεκτήματα της ανάλυσης μαλλιών σε σύγκριση με την ανάλυση αίματος και ούρων:

  1. H μέθοδος αυτή έχει χαμηλό κοστολόγιο και παρέχει πληθώρα πληροφοριών για τον εξεταζόμενο.
  2. Τα μαλλιά παρέχουν καλύτερη εκτίμηση των ομαλών συγκεντρώσεων των μεταλλικών στοιχείων, επειδή αυτές αντικατοπτρίζουν τα μέσα επίπεδα κατά την περίοδο της ανάπτυξης.
  3. Στα μαλλιά μπορεί να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες μεταβολές της συγκέντρωσης των ιχνοστοιχείων. Καθώς, τα μαλλιά μεγαλώνουν, αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των μετάλλων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και τα διάφορα μήκη της τρίχας δείχνουν την μεταβολή στο περιεχόμενο σε μέταλλα στις αντίστοιχες περιόδους. Έτσι, μπορεί να εκτιμηθεί και η κατάσταση των μεταλλικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  4. Οι τρίχες των μαλλιών είναι αδρανείς και χημικά ομοιογενείς ουσίες και οι μεταλλικές ουσίες που εναποτίθενται σε αυτές, μένουν μόνιμα.
  5. Οι συγκεντρώσεις των ιχνοστοιχείων είναι υψηλότερες στα μαλλιά από ότι στους ιστούς του σώματος. Τα επίπεδα του χρωμίου είναι 50 φορές υψηλότερα από το αίμα και τα επίπεδα του κοβαλτίου είναι 100 φορές υψηλότερα.
  6. Τα μαλλιά δείχνουν τα περασμένα και τα πρόσφατα ποσοστά των ιχνοστοιχείων και γίνεται σύγκριση αναδρομικά.
  7. Η συλλογή μαλλιών είναι εύκολη και ανώδυνη και δεν φθείρεται το υλικό.

Τα μειονεκτήματα της ανάλυσης μαλλιών σε σύγκριση με την ανάλυση αίματος και ούρων:

  • Μερικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν διακυμάνσεις σε διάφορα σημεία του κρανίου. Καλύτερα να λαμβάνονται οι κοντές τρίχες του πίσω μέρους του κεφαλιού.
  • Το πλύσιμο των τριχών γίνεται με διαλυτικά και αντιδραστήρια καθαρισμού και μπορεί να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα.
  • Επίσης οι βαφές που χρησιμοποιούνται ξεπλένουν τα ιχνοστοιχεία.
  • Τα είδη κομμωτικής περιέχουν ψευδάργυρο και σελήνιο και απορροφούνται αυτές οι ουσίες από τις τρίχες. Και τέλος υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις τιμές των συγκεντρώσεων των ιχνοστοιχείων στα μαλλιά και στο σώμα.

Συμπέρασμα

Οι μηχανισμοί του μεταβολισμού περιλαμβάνουν ανόργανες ουσίες, που παίζουν σημαντικό ρόλο, λόγω των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων και της παρουσίας τους στις βιοχημικές δομές. Ο μεταβολισμός των ανόργανων ενώσεων, ιδίως των μεταλλικών κατιόντων (μακρο- και μικροστοιχεία), συνδέεται με ενζυματικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό. Ο μεταβολισμός των μακρο- και μικροστοιχείων ρυθμίζεται από οργανικά συστατικά, που παίζουν σημαντικό ρόλο στις μεταβολικές διεργασίες. Αυτές οι διαδικασίες εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα του ορμονικού και του νευρικού συστήματος. Η ανάλυση των μακρο- και μικροστοιχείων στην τρίχα επιτρέπει την λεπτομερή περιγραφή της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού. Η σύνθεση των μετάλλων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες. Η διατροφή, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και ο βαθμός ρύπανσης του περιβάλλοντος επηρεάζουν τις διαδικασίες της ανοργανοποίησης (συσσώρευση ανόργανων ουσιών), της αφαλάτωσης (εξάντληση των ουσιών των μετάλλων) ή σε ποσοτική μετατόπιση των συστατικών των μετάλλων στον οργανισμό (transmineralization). Τα στοιχεία που απελευθερώνονται στις μεταβολικές διεργασίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου στο μεταβολισμό. Η ανάλυση της σύστασης των μετάλλων στην τρίχα, είναι πλέον ένα ευρέως διαδεδομένο τεστ που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση παθολογικών καταστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα πρέπει να αξιολογηθούν από ιατρό, που θα καθοδηγήσει τον εξεταζόμενο για τα περαιτέρω.

BetterMe. «Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών (Στοιχειακή Ανάλυση Μαλλιών - Elements Ηair Analysis)». better-me.gr. 

BetterMe. «Ομοιόσταση». better-me.gr. 

BetterMe. «Τοξικά βαρέα μέταλλα και η υγεία μας». better-me.gr. 

BetterMe. «Τα ιχνοστοιχεία στον οργανισμό μας». better-me.gr. 

Δρ. Τολιόπουλος Ιωάννης, Μοριακός Βιολόγος, Φυσιολόγος, Μεταδιδάκτωρ αναπαραγωγικής ιατρική. «Η Διαγνωστική Σημασία της Ανάλυσης του Ιστού Τρίχας στην Πρόληψη των Ασθενειών και στην Ρύθμιση της Φυσιολογίας». Κonstantinion Research Center. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)

Ruth E. Wolf, Ph.D., Research Chemist, USGS/Central Region/Crustal Imaging & Characterization Team, March 2005. «What is ICP-MS?». Crustal Geophysics and Geochemistry Science Center. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)

BetterMe. «Βιβλιογραφία για το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών». better-me.gr. https://www.better-me.gr/blog/item/214-bibliografia-hair-analysis-references. 

BetterMe. «Ο Βιολογικός Ιστός Μαλλιών μπορεί να δείξει τον κίνδυνο εμφράγματος;». better-me.gr. https://www.better-me.gr/blog/item/187-mallia-emfragma. 

BetterMe. «Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με τη παχυσαρκία;». better-me.gr. https://www.better-me.gr/blog/item/180-stress-syndeetai-paxysarkia. 

BetterMe. «Σχόλια - Βιβλία - Δημοσιεύσεις - Αναφορές σχετικά με το Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών». better-me.gr. https://www.better-me.gr/blog/item/154-sxolia-vivlia-dimosieyseis-anafores-sxetika-me-to-test-viologikoy-istoy-mallion. 

BetterMe. «Διεθνείς Οργανισμοί με Αναφορές στην μέθοδο του Τεστ Βιολογικού Ιστού Μαλλιών». better-me.gr. https://www.better-me.gr/blog/item/141-international-organizations-for-elemental-hair-analysis. 

BetterMe. «Βιβλιογραφία και Αναφορές». better-me.gr. https://www.better-me.gr/blog/item/121-bibliografia. 

Ryabukhin, T.S.: International Coordinated Program on Activation Analysis of Trace Element Pollutants in Human Hair. Hair, Trace Elements, and Human Illness. Brown, A. C.; Crounse, R. G., ed. Praeger Publications, 1980.

Karpas Z, Lorber A, Sela H, Paz-Tal O, Hagag Y, Kurttio P, Salonen L., Measurement of the 234U/238U ratio by MC-ICPMS in drinking water, hair, nails, and urine as an indicator of uranium exposure source. Health Phys. 2005 Oct;89(4):315-21.

Metals and Neurotoxicology. Wright, RO, et al. J. Of Nutr. 138,12, 2007.

Copper, Chromium, Manganese, Iron, Nickel and Zinc Levels in Biological Samples of Diabetes Mellitus Patients. Kazi, TS, et al. Biol. Trace Elem. Res. 122,1, 200

Miekeley, N., et al. Elemental Anomalies in Hair as Indicators of Endocrinologic Pathologies and Deficiencies in Calcium and Bone Metabolism., J. Trace Elem. Med. Biol. 15, 1, 2005

Toxic Trace Metals in Mammalian Hair and Nails. United States Environmental Protection Agency Publication 1979; EPA-600/4: 79: 049.

Mercury as a Risk Factor for Cardiovascular Disease. J. Nutr. Biochem. 18, 2007.

Spallholz JE, Boylan LM, Palace V, Chen J, Smith L, Rahman MM, Robertson JD., Arsenic and Selenium in Human Hair; A comparison of Five Countries With and Without Arsenicosis., Biol Trace Elem Res. 2005 Aug;106(2):133-44.

Batzevich VA., Hair trace element analysis in human ecology studies., Sci Total Environ. 1995 Mar 15;164(2):89-98.

The Role of Mercury and Cadmium Heavy Metals In Vascular Disease, Hypertension, Coronary Heart Disease and Myocardial Infarction. Houston, MC. Altern. Ther. Health Med. 13,2,2007

Changes of Selenium, Copper and Zinc Content in Hair and Serum of Patients with Idiopathic Scoliosis. Dastych, M, et al. 2008 Orthopedic Research Society. Wiley Periodicals, Inc. J. Orthop. Res.

Longitudinal Hair Chromium Profiles of Elderly Subjects with Normal Glucose Tolerance and Type 2 Diabetes Mellitus. Stupar, J., et al. Metabolism. 56,1, 2007.

Strain, W. H.; Steadman, L. T.; Lankau, C. A.; Berliner, W. P.; Pories, W. J.: Analysis of Zinc Levels in Hair for the Diagnosis of Zinc Deficiency in Man. J Lab Clin Med 1966; 68.

Wang, CT, et al., Concentrations of Calcium, Copper, Iron, Magnesium, Potassium, Sodium and Zinc in Adult Females hair with Different Body Mass Indexes in Taiwan., Clin. Chem. Lab. Med. 43, 4, 2005.

Evaluation of Toxic Metals in Biological Samples (Scalp Hair, Blood and Urine) of Steel Mill Workers by Electrothermal Atomic Adsorption Spectrometry. Afridi, HI, et al. Toxicol. Ind. Hlth. 9, 2006.

Determination of Cadmium in Whole Blood and Scalp Hair Samples of Pakistani Male Lung Cancer Patients by Electrothermal Atomic Absorption Spectrometer. Kazi, TG, et al. Sci. Total Environ. 389,2, 2008.

Leung PL, Huang HM, Sun DZ, Zhu MG., Hair concentrations of calcium, iron, and zinc in pregnant women and effects of supplementation., Biol Trace Elem Res. 1999 Sep;69(3):269-82.

Gill US, Schwartz HM, Bigras L., Results of multiyear international interlaboratory comparison program for mercury in human hair., Arch Environ Contam Toxicol. 2002 Nov;43(4):466-72.