Χρήστης:1550 The Band/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

1550 - Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 15 50 (Δεκαπέντε Πενήντα) είναι ένα Αθηναικό Ελληνικό Ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε από τον Ρουσσέτο Δημητρόγλου και τον Γιάννη Κουμέττη. Το συγκρότημα έκανε την πρώτη του εμφάνιση την πρωτοχρονιά του 1998 σε μία μουσική σκηνή στο Κουκάκι με την ονομασία "MISIRLOU". Ξεκίνησαν σαν μια cover μπάντα, αλλά γρήγορα ξεκίνησαν να συνθέτουν δικά τους τραγούδια. Το όνομα τους το κρατάνε μυστικό (τι σημαίνει) και θα το αποκαλύψουν στο τέλος της διαδρομής της μπάντας. Οι 15 50 είναι: (Έτος  2022)

Ρουσσέτος Δημητρόγλου: Ακουστικές, Ηλεκτρικές κιθάρες.(1998-σήμερα)

Μηνάς Τσίγκος: Φωνή (2013-σήμερα)

Τάσσος Σταύρακας: Πιάνο, Πλήκτρα, Ακορντεόν (1998-σήμερα)

Αντώνης Βουζού: Μπάσο (2018 - σήμερα)

Χάρης Γρυπαίος: Τύμπανα,φωνητικά (2016 - σήμερα)


Ιστορικό.

  • Το Σεπτέμβριο του 1999 κυκλοφορούν το πρώτο τους ομώνυμο album. Τα δύο πρώτα singles «Ήσουν Παντού» και «Ταξιδιώτης της Ερήμου» ξεχώρισαν αμέσως και μπήκαν στο airplay ραδιοφωνικών σταθμών (Atlantistop-ten παραγωγών/κοινού - No1 για 5 εβδομάδες) ενώ κυκλοφόρησαν και σαν video singles.
  • Οι 1550 συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στο  "Όνομα του Ρόδου" στην Καλλιθέα τις σεζόν 1999-2000, κάνοντας 5 εμφανίσεις την εβδομάδα για 10 μήνες κάθε χρόνο ασταμάτητα και παράλληλα τα καλοκαίρια εμφανίζονται σε φεστιβάλ και καλοκαιρινά μαγαζιά σε πόλεις της Ελλάδος.
  • Το 2000 αγοράζουν ένα Club στο Γκάζι όπου το ονομάζουν X-BUG και συνεχίζουν το σερί εμφανίσεων τους. Παράλληλα δίνουν βήμα σε νέα συγκροτήματα να παρουσιάζουν την δουλειά τους από την σκηνή του δικού τους χώρου.
  • 2003 ο τραγουδιστής της μπάντας Στέφανος Λυγκοβανλής αποχωρεί λόγω μουσικών διαφωνιών.
  • 2003 επιστρέφουν στο Όνομα του Ρόδου και δουλεύουν πάνω σε νέο υλικό και είναι σε αναζήτηση και νέου τραγουδιστή. Συνεχίζεται το σερί των εμφανίσεων και εκείνη την χρονιά μαζί τους εμφανίζεται και ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε Λεωνίδας Μπαλάφας.
  • Το Νοέμβριο του 2004 κυκλοφορούν το δεύτερο album τους από την δισκογραφική εταιρεία ENERGY. Από αυτό το άλμπουμ ξεχώρισε το ομώνυμο τραγούδι το οποίο οπτικοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη,ηθοποιό και εκφωνητή του 96,9 Rock fm Γιώργο Μελισσινό.
  • Τα χρέη τραγουδιστή αναλαμβάνει ο Ιωσήφ Μοσχόπουλος.
  • Το 2005 αποφασίζουν να βάλουν στο μικρόφωνο τον Νέο τότε Αλέξανδρο Μίχο ο οποίος ήταν μαθητής του Ρουσσέτου στην κιθάρα και που είχε αναγνωρίσει το ταλέντο του και την καλλιτεχνική του υπόσταση και γραφή.
  • Το 2006 εμφανίζονται στην μουσική σκηνή ΟΞΥΓΟΝΟ. Εκεί θαμώνας ήταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ο οποίος τους κάνει πρόταση  συνεργασίας και ξεκινούν  μία καλοκαιρινή περιοδεία σε 53 σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο η οποία θα συνεχιστεί και όλο τον χειμώνα του 2007.
  • Το 2007, ηχογράφησαν τα «Απόγευμα της Κυριακής» και «Κάψε Με» για το album «Μετωπική» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε μουσική του Ρουσσέτου και στίχους του Γιώργου Κλεφτογιώργου.
  • Τον Οκτώβριο του 2007 κυκλοφορεί το τρίτο album των 1550 με τίτλο «Όσα Μπορείς», περιλαμβάνοντας σε διασκευή το τραγούδι «Δεν Είσαι Εδώ» το οποίο πρώτη ερμήνευσε η Δήμητρα Γαλάνη. Τα κομμάτια «Ακόμα Μια Φορά (Δεν Είσαι Εδώ)» και «Όσα Μπορείς» ακούγονται από ραδιόφωνα όλης της χώρας. Το «Όσα Μπορείς» γίνεται μουσικό χαλί της διαφημιστικής καμπάνιας της Jack Daniels, μία συνεργασία που κράτησε αρκετά χρόνια (μάλιστα ο ιδρυτής των 1550 Ρουσσέτος Δημητρόγλου φωτογραφήθηκε για λογαριασμό της εν λόγω εταιρείας,με μια μαύρη κιθάρα βαμμένη στα χρώματα της, στο περιοδικό MAX ως ROCK προσωπικότητα της χρονιάς (2008). Το πρώτο video του album, «Ακόμα Μια Φορά (Δεν Είσαι Εδώ)», μεταδίδεται καθημερινά από τα MAD TV και ALTER ενώ συμπεριελήφθη σε διάφορες συλλογές (τα Ελληνικά του High Jack 2009, Non-Stop 40 John Greek, το ΠΟΠ και ΡΟΚ παρουσιάζει, Νέα Ελληνική Σκηνή - Modern Times).
  • Έχουν γυρίσει πίσω στην βάση τους το Όνομα του Ρόδου και εκείνη την χρονιά δίνουν βήμα και μέρος στο πρόγραμμα τους σε έναν νέο τραγουδιστή με το όνομα Χρήστος Μάστορας.
  • Το 2009 έδωσαν τη μουσική τους στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η Σκόνη του Χρόνου» η οποία προβλήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την ταινία προέκυψε και το video για το τραγούδι «The True Face of Beauty» που κυκλοφορεί ως CD Single μαζί με άλλα κομμάτια και με γενικό τίτλο «Αναπνέω»(Legend MBI).
  • Το καλοκαίρι του 2009 ξεκινούν εμφανίσεις με την την Έλενα Παπαρίζου και την συνοδεύουν στο «Mad Secret Concert» ερμηνεύοντας Ροκ τραγούδια από γνωστά συγκροτήματα της διεθνής σκηνής.
  • Το 2010 αποδέχονται την πρόταση του λαικού τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου και παρουσιάζουν την παράσταση "LOVE STORIES" στο Διογένης Παλλάς με συμμετοχή 14 χορευτών και ακροβατών σε σκηνοθεσία Απόλλωνα Παπαθεοχάρη.
  • Το καλοκαίρι του 2011 περιοδεύουν με τον Αντώνη Ρέμο αλλά και μόνοι τους ξεκινόντας και την συνεργασία τους με το Bar SOCIALISTA στο Γκάζι.
  • To album «Άγριες Νύχτες» κυκλοφορεί το 2011 από την HEAVEN MUSIC και το single «Τις Νύχτες Ντύνομαι Παιδί» γίνεται αμέσως επιτυχία, ενώ το συγκρότημα συνεχίζει να εμφανίζεται και περιοδεύει ασταμάτητα.
  • Απο τον ίδιο δίσκο κυκλοφορούν το video «Παιχνίδια της Ζωής» το 2012.
  • Τον Χειμώνα του 2012 παρουσιάζουν με την ηθοποιό Ζέτα Δούκα την μουσική παράσταση, "ΑΓΡΙΕΣ ΝΥΧΤΕΣ" στο Bar SOCIALISTA (600 θέσεων)
  • Παράλληλα εμφανίζονται σε μεγάλα Clubs σε όλη την χώρα.
  • Τον χειμώνα του 2012 διασκευάζουν και οπτικοποιούν το τραγούδι ''ΘΕΟΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ'' όπου πρώτη ερμήνευσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
  • Το  καλοκαίρι του 2013 μετά από γενικές διαφωνίες, σε σχετικά καλό κλίμα αποχωρεί ο Αλέξανδρος Μίχος και οι 15 50 είναι πάλι σε ανεύρεση νέου τραγουδιστή.
  • Το 2013 τα φωνητικά αναλαμβάνει ο Μηνάς Τσίγκος,παλιός γνώριμος της μπάντας σαν φιγούρα,καλλιτέχνης αλλά και fan του συγκροτήματος απο το 2005,όπως έχει δηλώσει ο ίδιος. Ο Μηνάς Τσίγκος πέρασε μία οντισιόν όπου συμμετείχαν 40 περίπου τραγουδιστές.
  • Η μπάντα με την νέα πλέον σύνθεση κυκλοφορεί μία σειρά από singles-clips τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στην επερχόμενη δισκογραφική τους δουλειά. Με χρονολογική σειρά λοιπόν, «Να Καιγόμουνα» το 2013, τα «Εγώ Είμαι για Σένα» και «Πίστεψέ το» το 2014. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται στο MadWalk το 2013 καθώς και στα Mad Video Music Awards το 2014 με την διασκευή τους στο "Θεός Αν Είναι" και μία ανατρεπτική συνεργασία με την Πάολα. Την ίδια χρονιά οι 1550 ανοίγουν την μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Κατράκειο Θέατρο,6000 κόσμος έδωσε το παρόν του στην Νίκαια και οι 1550 άρπαξαν την ευκαιρία ηχογραφώντας και βιντεοσκοπώντας την εμφάνισή τους ερμηνεύοντας τραγούδια απο την νέα τους δουλειά αλλά και από τους 3 προηγούμενους δίσκους.
  • Τον χειμώνα του 2015 περιοδεύουν στην Γερμανία με τον αιμνηστο Παντελή Παντελίδη σε 8 πόλεις.
  • Το 2015 κυκλοφορούν το "ΔΥΣΗ" το οποίο έκαναν και video clip και το "Κάτι νέο στην ζωή σου". Συνεχίζοντας οι 1550 να εμφανίζονται σταθερά σε διάφορα clubs της Αθήνας,ενδεικτικά κάποια (Bourbon,Rock n' Roll,Tramp,Big Apple και πολλά άλλα),κυκλοφορούν το 2016 ένα ακόμα single με τίτλο "ΕΓΩ" του οποίου το βίντεο clip επιμελήθηκε φίλος του συγκροτήματος Αργύρης Διαβολίκης. Το 2017 έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για την μπάντα καθώς οι sold out εμφανίσεις τους σε Αθήνα και επαρχία συνεχίζονται,ενδεικτικά highlight οι εμφανίσεις τους σε Bourbon και Σταυρό του Νότου.
  • Το καλοκαίρι του 2017 ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στην Πάτρα,στην BBQ (χωρητικότητας 500 ατόμων αλλά και στο θρυλικό, θερινό Χάραμα, κάνοντας 35 εμφανίσεις με μέσο όρο 1500 άτομα την ημέρα σε ένα καλοκαίρι.
  • Παράλληλα εμφανίζονται σε όλη την Ελλάδα.
  • Τον  Σεπτέμβρη του ίδιου καλοκαιριού οπτικοποιούν στο Χάραμα το νέο τους single με τίτλο ''Γεννηθήκαμε να πετάξουμε μαζί'' το οποίο θα κυκλοφορήσει ένα μήνα αργότερα και θα γίνει το τραγούδι του Έρωτα που δένει τους 1550 με την Αχαϊκή πόλη.
  • Τον Φλεβάρη του 2018 και μετά από ασταμάτητες sold out εμφανίσεις,τόσο στην BBQ όσο και στο χειμερινό Χάραμα, αποδέχονται την  πρόταση και εμφανίζονται στην τελετή λήξης του Πατρινού καρναβαλιού (το μεγαλύτερο της χώρας) όπου για ΠΡΩΤΗ φορά στα χρονικά εμφανίζεται Ροκ συγκρότημα και κάνουν το ασύλληπτο Ρεκόρ (σύμφωνα με τους διοργανωτές) των πάνω των 50.000 θεατών (με ελεύθερη προσέλευση) σε μια τρίωρη συναυλία με το θερμόμετρο να δείχνει 9 βαθμούς (18 Φεβρουαρίου)
  • Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς γυρίζουν τον νέο τους κλιπ στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο του Ελληνικού στο τραγούδι με τίτλο Ερωτας Πρόσφυγας.
  • Τον Ιούνιο του 2018 οι 1550 κάνουν διασκευή και οπτικοποιούν το ''Βενζινάδικο'' το οποίο πρώτη ερμήνευσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Παράλληλα συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Πάτρα αλλά και σε όλη την χώρα από παίρνοντας μέρος σε πολύ μεγάλα φεστιβάλ από Έβρο μέχρι Κρήτη.
  • Τον Ιούλιο του 2018 κυκλοφορούν το 5ο άλμπουμ με τίτλο ''Εγώ''.
  • Τον Νοέμβριο του 2018 κυκλοφορούν από το κανάλι τους το 15 50 live στο Θερινό Χάραμα 2018.
  • Τον Χειμώνα του 2019 και ενώ συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα,Πάτρα  αλλά και  σε όλη την χώρα ξεκινόντας και μία νέα συνεργασία με τον πολυτάλαντο Δημήτρη Σταρόβα έρχεται η πανδημία της Covid-19.
  • Το καλοκαίρι του 2022 υπογράφουν με την εταιρεία InSideOut και κυκλοφορούν το single ''ΠΑΤΡΑ" ενώ συνεχίζουν τις ζωντανές τους εμφανίσεις-συναυλίες σε όλη την  Ελλάδα. Από την δημιουργία τους μέχρι και σήμερα, οι 15 50 εμφανίζονται τακτικά και περιοδεύουν ανά την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο καθώς και επιλεγμένες εμφανίσεις στο εξωτερικό, έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 2.500 ζωντανές εμφανίσεις και συναυλίες.
  • Έχουν συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Έλενα Παπαρίζου, οι Νίκος Ζιώγαλας, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Αντώνης Ρέμος, Πάνος Μουζουράκης,Παντελής Παντελίδης,Γιάννης Ζουγανέλης,Δημήτρης Σταρόβας,Ελένη Δήμου και πολλούς άλλους.


CD 'Αλμπουμς (Φυσική μορφή)

  1. 15 50 (Planetworks 1999)
  2. Κάποια Κυριακή (ENERGY 2004)
  3. Οσα Μπορείς (Music Box MODERN TIMES 2007)
  4. Άγριες Νύχτες (HEAVEN 2011)
  5. ΕΓΩ (PANIK PLATINUM 2018)

CD Singles (Φυσική μορφή)

  1. Ταξιδιώτης της Ερήμου (Local Planetworks 1999)
  2. Ψέμα (Local Planetworks 1999)
  3. Κάποια Κυριακή (ENERGY 2004)
  4. Όσα Μπορείς (Bootleg 2006)
  5. Αναπνέω (Mucic Box MODERN TIMES 2008)

Digital Singles - Video clips

  1. Ήσουν παντού (Planetworks 1999)
  2. Κάποια Κυριακή (Energy 2005)
  3. Ακόμη μια φορά (Δεν είσαι εδώ) (Modern Times 2007)
  4. The true face of beauty (Modern times 2007)
  5. Άγριες Νύχτες (HEAVEN 2011)
  6. Τις νύχτες ντύνομαι παιδί (HEAVEN 2011)
  7. Παιχνίδια της ζωής (HEAVEN 2012)
  8. Θεός αν είναι (15 50 youtube channel-ανεπίσημη κυκλοφορία 2012)
  9. Να καιγόμουνα (Panik Platinum 2014)
  10. Εγώ είμαι για σένα (Panik Platinum 2014)
  11. Θεός αν είναι Live στο Κατράκειο (Panik Platinum 2014)
  12. Τις νύχτες ντύνομαι παιδί Live στο Κατράκειο (Panik Platinum 2014)
  13. Ταξιδιώτης της ερήμου Live στο Κατράκειο (Panik Platinum 2014)
  14. Αν υπάρχει κάτι νέο στη ζωή σου (Panik Platinum 2015)
  15. Να καιγόμουνα Live στο Κατράκειο (Panik Platinum 2015)
  16. Δύση (Panik Platinum 2015)
  17. Εγώ (κοίτα με πετάω) (Panik Platinum 2016)
  18. Γεννηθήκαμε  να πετάξουμε μαζί (Panik Platinum 2017)
  19. Έρωτας πρόσφυγας (Panik Platinum 2018)
  20. Βενζινάδικο (Panik Platinum 2018)
  21. Το παλιό μου παλτό (Panik Platinum 2019)
  22. Ασε με να σ'αγαπάω (Walnut 2020)
  23. Προσωπικά (Walnut 2020)
  24. Εξομολόγηση (Spicy 2021)
  25. Πάτρα (InSideOut 2022)


Πρώην μέλη

Γιάννης Κουμέττης: Μπάσο (1998-2012)

Στέφανος Λυγκοβανλής: Φωνή (1998-2003)

Παρασκευάς Πρεβύζης: Τύμπανα (1998-2006)

Αλέξανδρος Μίχος: Φωνή (2005-2012)

Ιωσήφ Μοσχόπουλος: Κιθάρα,Φωνή (2004-2017)

Ιάκωβος Σαμψάκης: Τύμπανα (2006-2009)

Γιάννης Ράνης: Τύμπανα (2009-2016)

Γιάννης Κωστής: Μπάσο (2012-2018)