Χρήστης:Νικος Μαχ/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Προπυλενογλυκόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρ
Προπυλενογλυκόλη

Η προπυλενογλυκόλη[1] (όνομα IUPAC: προπανο-1,2-διόλη) είναι ένα παχύρρευστο, άχρωμο υγρό, το οποίο είναι σχεδόν άοσμο, αλλά έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση. Ο χημικός του τύπος είναι CH3CH(OH)CH2OH. Περιέχοντας δύο ομάδες αλκοόλης, ταξινομείται ως διόλη. Είναι αναμίξιμο με ένα ευρύ φάσμα διαλυτών, συμπεριλαμβανομένου του νερού, της ακετόνης και του χλωροφορμίου. Γενικά, οι γλυκόλες δεν είναι ερεθιστικές και έχουν πολύ χαμηλή πτητικότητα.[6] Παράγεται σε μεγάλη κλίμακα κυρίως για την παραγωγή πολυμερών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει τον αριθμό E1520 για εφαρμογές τροφίμων. Για τα καλλυντικά και τη φαρμακολογία ο αριθμός είναι Ε490. Η προπυλενογλυκόλη υπάρχει επίσης στην αλγινική προπυλενογλυκόλη, η οποία είναι γνωστή ως Ε405. Η προπυλενογλυκόλη είναι μια ένωση που είναι GRAS (γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σύμφωνα με το 21 CFR x184.1666, και είναι επίσης εγκεκριμένη από τον FDA για ορισμένες χρήσεις ως έμμεσο πρόσθετο τροφίμων. Η προπυλενογλυκόλη έχει εγκριθεί και χρησιμοποιείται ως φορέας για τοπικά, από του στόματος και ορισμένα ενδοφλέβια φαρμακευτικά σκευάσματα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραγωγή προπυλενογλυκόλης γίνεται μέσω της χημικής διαδικασίας της υδρογόνωσης του προπυλενοοξικού αλδεϊδης. Αυτή η διαδικασία συνήθως πραγματοποιείται σε βιομηχανική κλίμακα και απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες και κατάλληλα καταλύτες.

Η πρώτη βήμα της διαδικασίας είναι η προετοιμασία του προπυλενοοξικού αλδεϊδης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της οξείδωσης του προπυλενίου σε προπυλενοοξείδιο, το οποίο στη συνέχεια υδρογονώνεται για να παραχθεί το προπυλενοοξικό αλδεϊδη. Αυτή η αντίδραση συνήθως απαιτεί κατάλληλους καταλύτες και ελέγχεται από τη θερμοκρασία και την πίεση.

Στο δεύτερο βήμα, το προπυλενοοξικό αλδεϊδη υδρογονώνεται υπό υδρογόνο για την παραγωγή της προπυλενογλυκόλης. Η αντίδραση αυτή συνήθως πραγματοποιείται σε παρουσία κατάλληλου καταλύτη, όπως μετάλλου παλλαδίου, νικελίου ή ροδίου, και ελέγχεται από τη θερμοκρασία και την πίεση.

Μετά την ολοκλήρωση της υδρογόνωσης, η προπυλενογλυκόλη υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία για την απομάκρυνση ακαθαρσιών και την προσαρμογή των προδιαγραφών ποιότητας, ανάλογα με την τελική εφαρμογή του προϊόντος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παραγωγή χημικών ουσιών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία και τις συγκεκριμένες μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούνται. Οι παραπάνω περιγραφές αντιπροσωπεύουν μια γενική επισκόπηση της διαδικασίας παραγωγής προπυλενογλυκόλης.


Τα τελικά προϊόντα περιέχουν 20% προπυλενογλυκόλη, 1,5% διπροπυλενογλυκόλη και μικρές ποσότητες άλλων πολυπροπυλενογλυκολών[8].Περαιτέρω καθαρισμός παράγει τελική προπυλενογλυκόλη βιομηχανικού βαθμού ή USP/JP/EP/BP βαθμού που συνήθως είναι 99,5% ή μεγαλύτερη. Η χρήση προπυλενογλυκόλης USP (US Pharmacopoeia) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απόρριψης αίτησης για συντομευμένο νέο φάρμακο (ANDA)[9].

Η προπυλενογλυκόλη μπορεί επίσης να ληφθεί από γλυκερόλη, ένα παραπροϊόν από την παραγωγή βιοντίζελ[6].[7] Αυτό το αρχικό υλικό προορίζεται συνήθως για βιομηχανική χρήση λόγω της αξιοσημείωτης οσμής και γεύσης που συνοδεύει το τελικό προϊόν.

Reaction

Κατηγορία:Χημεία Κατηγορία:Χημικές ενώσεις