Χρήστης:Μαυρικιώτης/πρόχειρο/Οχύρωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οχύρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οχυρώσεις είναι στρατιωτικές κατασκευές σχεδιασμένες για την υπεράσπιση μιάς θέσης κατά την διάρκεια ενός πολέμου, αλλά και για την εδραίωση της εξουσίας πάνω στην περιοχή, κατά την ειρηνική περίοδο. Ο όρος προκύπτει από τις λατινικές λέξεις fortis (δύναμη) και facere (κατασκευάζω).
Η ανάγκη για την κατασκευή οχυρώσεων προέκυψε κατά το πέρασμα του ανθρώπου από την φάση του κυνηγού, στη φάση του γεωργού-τροφοσυλλέκτη. Όταν δηλαδή, άρχισε να αποθηκεύει την πλεονάζουσα τροφή που παρήγε, αλλά και όταν η πυκνότητα του πληθυσμού ήταν τέτοια, ώστε οι διάφοροι οικισμοί να βρίσκονται σε κοντινή σχετικά απόσταση μεταξύ τους.
Τα αρχικά στοιχειώδη οχυρωματικά έργα (φράχτες, χαμηλοί τοίχοι, ξερολιθιές), διαδέχθηκαν κατασκευές , ογκωδέστερες και περισσότερο περίπλοκες. Αυτής της κατηγορίας υπήρξαν τα Κυκλώπεια τείχη της Τίρυνθας και των Μυκηνών.
Στην Αρχαία Ελλάδα, εκτός από τις οχυρώσεις των πόλεων, οχυρώνονταν και διάφορα στρατηγικά σημεία, όπως ορεινές διαβάσεις, οι οποίες χρησίμευαν τόσο για μια στοιχειώδη άμυνα όσο και για να προειδοποιούνται τα κυρίως στρατεύματα που υπεράσπιζαν τα πατρικά εδάφη. Οι οχυρώσεις αυτές ονομάζονταν φρούρια, και τέτοια παραδείγματα είναι τα φρούρια της Φυλής, των Αιγόσθενων κ.ά.