Χρήστης:ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΛΕΣΒΙΟΣ/πρόχειρο/ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος

Η Ίδρυση της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος

Στο Πλωμάρι της Λέσβου υφίσταται από το 1878 το πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», το οποίο δρα και δημιουργεί εδώ και 137 χρόνια. Το 1878,προκειμένου να συνεχίσουν το έργο του δασκάλου τους Βενιαμίν του Λέσβιου και να ενισχύσουν την πνευματική κίνηση και παροχή μόρφωσης της περιοχής του Πλωμαρίου στο μέχρι τότε τουρκοκρατούμενο νησί της Λέσβου, που γνώριζε την οικονομική άνθηση στον τομέα του εμπορίου, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας, τρείς προοδευτικοί νέοι της εποχής, ο Τιμολέων Λαγουμίδης, ο Αριστείδης Αναστασίου και ο Εμμανουήλ Βουλαλάς συνεδρίασαν μαζί με άλλους συμπολίτες τους και στις 10 Αυγούστου αποφάσισαν την ίδρυση του Αναγνωστηρίου Βενιαμίν. Η Διοικούσα επιτροπή αποτελούνταν από τους τρείς προαναφερόμενους και η συνέλευση έλαβε χώρα στο Συνοδικό, όπως ονομαζόταν τότε, Γραφείο της Εκκλησίας, όπου και ορίστηκε ο σκοπός του Σωματείου. Το ονόμασαν «Αναγνωστήριον Βενιαμίν Ο Λέσβιος», τιμώντας τον σοφό πατριώτη τους, ο οποίος υπήρξε διευθυντής της περίφημης Ακαδημίας των Κυδωνιών, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, ήταν Αρμοστής του Αιγαίου και μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας, ενώ συμμετείχε και στην Ά και ΄Β Εθνοσυνέλευση. Έτσι, τέθηκαν τα θεμέλια του Σωματείου και τότε η συνδρομή κανονίστηκε σε τρία μετζίτια τον χρόνο. Στεγάστηκε ,αρχικά, στην Καφεταρία ως το 1882,κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο, κι εκείνη την χρονιά ο Πλωμαρίτης εμποροράπτης στο Αιβαλί(Κυδωνίες), Παναγιώτης Μανωλέλλης, με έξοδα του έχτισε μία αίθουσα πάνω από το τότε καφενείο των ναυτών, στην κεντρική πλατεία, ιδιοκτησία της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που παραχώρησε τα δικαιώματα της δωρεάν, ώστε να αποτελέσει αίθουσα του σωματείου. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1882 γίνονται τα εγκαίνια της αίθουσας και στις 16 Οκτωβρίου εκλέγεται το πρώτο προεδρείο, με πρόεδρο τον Ευστράτιο Μαραγγέλη, γραμματέα τον Τιμολή Αγιακάτσικα και ταμία τον Μανώλη Βουλαλά. Τη θέση του ταμία αργότερα καταλαμβάνει ο Ιωάννης Αθανασιάδης, ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του σωματείου. Από εκείνη την εποχή ,μάλιστα, διατηρούνταν βιβλιοθήκη με πάνω από 1.000 τόμους. Οι αρωγοί του Σωματείου ήταν πολλοί, όπως ο Θρασύβουλος Γιάνναρος από την Κωνσταντινούπολη και ο Ιωάννης Αντωνόπουλος από την Οδησσό.

Το έργο του σωματείου ήταν αναμφισβήτητα πολύπλευρο και η κοινωνική του προσφορά ανεκτίμητη: Ίδρυσε νηπιαγωγείο που λειτούργησε για τέσσερα χρόνια και μοίραζε βιβλία σε άπορους μαθητές και λειτούργησε παράλληλα ειδικό τμήμα φιλόπτωχου ταμείου, προσφέροντας φάρμακα και ιατρική περίθαλψη σε άπορους αρρώστους. Διοργάνωνε αγώνες και λεμβοδρομίες σε πανηγυρικό κλίμα. Κυρίως ενδυνάμωνε το εθνικό φρόνημα των υπόδουλων ραγιάδων άλλοτε φέρνοντας εφημερίδες από την ελεύθερη Ελλάδα, παρά την τότε απαγόρευση τους από τους Τούρκους, άλλοτε πάλι δίνοντας θεατρικές παραστάσεις και ομιλίες με εθνικό περιεχόμενο. Είχε κυκλοφορήσει ακόμη και δικό του νόμισμα. Ακόμη, συνέβαλε στη διάδοση του Λαχείου του Εθνικού στόλου που απάλλαξε το νησί από τον τουρκικό ζυγό. Το 1880 ανέλαβε ένα μέρος από τα έξοδα για τη βιογραφία του Βενιαμίν του Λέσβιου που έγραφε ο Αριστείδης Πάππης. Το 1910 πρόφερε στην αγωνιζόμενη Ελλάδα δύο χιλιάδες χρυσές δραχμές, σχεδόν τη μισή του περιουσία και αργότερα, το 1913, άλλες χίλιες. Το 1890, όταν ο Κιαμήλ Πασσάς ήθελε να καταργήσει τα Πατριαρχικά προνόμια της εκκλησίας το σωματείο οργάνωσε διαδήλωση και με ψήφισμα ζήτησε από το Σουλτάνο να μην καταργηθούν τα προνόμια. Επίσης, η ίδρυση του γυμνασίου οφείλεται στις ενέργειες ενός μέλους του σωματείου, του καθηγητή των Φυσικών Επιστημών Μαλλιάκα Ράλλη.

Μετά την απελευθέρωση του νησιού(1912) και κυρίως μετά το 1915 η λέσχη Πλωμαρίου αποτελεί κέντρο για τη νέα γενιά, ενώ είχε αποκτήσει και πολιτικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Λέσχη Φιλελευθέρων». Κυριαρχούσε τότε η φυσιογνωμία του Ελ. Βενιζέλου, ενώ το 1928 ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος μίλησε θερμά για τους υποστηρικτές του από το μπαλκόνι του Αναγνωστηρίου. Αργότερα, στη δεκαετία του 1920 μετονομάσθηκε σε «Λέσχη Πλωμαρίου» και από την ίδρυση της στεγάσθηκε στη σημερινή αίθουσά της, που προήλθε από οικοδομική προσθήκη στα υπάρχοντα ισόγεια «Ρεπάνια κτήρια», τα οποία ήταν ιδιοκτησία του «Αδελφάτου του νοσοκομείου Πλωμαρίου», μετά τη ματαίωση της ίδρυσης του οποίου περιήλθαν στην ιδιοκτησία του δήμου Πλωμαρίου και της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Οι δαπάνες της ανέγερσής του προήλθαν από το καταπίστευμα Παπαγεωργίου και του ίδιου του σωματείου «Λέσχη Φιλελευθέρων». Κατά τη δεκαετία του 1960 τα δύο σωματεία συνενώθηκαν με την επωνυμία «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», οπότε η βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου που αριθμεί σήμερα περισσότερους από 4.000 τόμους μεταφέρθηκε στη σημερινή αίθουσα. Σήμερα, η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος συνεχίζει τη δραστηριότητά της οργανώνοντας εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.



Δράσεις

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Το καλοκαίρι του 2009 από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, σε συνεργασία με τον τομέα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, διοργάνωσαν πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός-Η Περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν μελέτες και έρευνες σχετικά με το πολύπλευρο έργο και τη δράση του διδασκάλου του Γένους , Βενιαμίν, από είκοσι εισηγητές του επιστημονικού χώρου, όπως η φιλοσοφία της θρησκείας του Βενιαμίν του Λέσβιου, από τον Μάριο Μπέγζο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η θεωρία του Πανταχηκινήτου, από τον Αντώνη Ν. Ανδριώτη, Διευθυντή Ερευνών, η θεωρία των Παθών στα Στοιχεία της Μεταφυσικής του Βενιαμίν Λεσβίου, από τον Γιάννη Π. Λορέντζο, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και τι ακριβώς διακινδυνεύει ως κοινωνός της σκέψης των νεωτέρων ο Βενιαμίν ο Λέσβιος, από τον Παναγιώτη Νούτσο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τέθηκαν ξανά προς προβληματισμό και διερεύνηση για ποια ρήξη μεταξύ εκκλησίας, επιστημών και φιλοσοφίας στο χώρο της ιστορίας του νέου ελληνισμού σήμερα ακόμη γίνεται λόγος. Ποιά, δηλαδή, ήταν η σχέση του Ελλήνων λογίων με το δυτικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και πώς αυτή προέκυψε; Ο Βενιαμίν βρέθηκε στο επίκεντρο των ιδεολογικών ζυμώσεων. Όπως αναφέρει ο αρχισυντάκτης της επιστημονικής επετηρίδας Αγία Σιών, Αθανάσιος Ν. Καλαμάτας είναι γεγονός ότι η θεματική υποδομή του ρηξικέλευθου αυτού ανδρός είχε δέσει γερά και σε ελληνορθόδοξα και σε δυτικά στοιχεία. Συνολικά στις συνεδριάσεις ακούστηκαν 21 ανακοινώσεις ενώ μετά τη διατύπωση συμπερασμάτων από τον καθηγητή Κοινωνικής Φιλοσοφίας, Παναγιώτη Νούτσο, ακολούθησε συναυλία της ορχήστρας σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγίασου, η Ανάπτυξις.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ Με την ευκαιρία αδελφοποίησης των δήμων Πλωμαρίου και Λαυρίου στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα το βιομηχανικό και ναυτικό Πλωμάρι των αρχών του 20ου αιώνα. Δεκαεπτά πίνακες, στους οποίους εικονίζονται διάφορα σκαριά καϊκιών που έβγαιναν από του πλωμαρίτικους ταρσανάδες. Οι πίνακες ανήκουν στους καπετάν Μανώλη Πιτσιλαδή-Νταλή, Γιώτη Φρυδά και Δημήτρη Πιτσιλαδή. Εκτέθηκαν επίσης δύο πίνακες του ζωγράφου Γιώργου Φρατζόγλου, από τη συλλογή του ιατρού Αριστείδη Φρυδά, δύο μικρογραφίες καϊκιών με κάθε λεπτομέρεια του καπετάν Μανώλη, από τις συλλογές Αριστείδη Φρυδά και Παναγιώτη Ψαρρά-Ντά, καθώς και δύο μισομόδελα του ναυπηγείου Γιαμουγιάννη, εισφορά του εγγονού του, Βαγγέλη Γιαμμουγιάννη, συγκρότησαν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση. Παράλληλα, στις 05 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα η παρουσίαση της μεταπτυχιακής μελέτης του πολιτικού-μηχανικού Γιώργου Κακέ, με θέμα το βιομηχανικό και ναυτικό Πλωμάρι του 19ου αιώνα, μία μέρα πριν το κλείσιμο της έκθεσης. Προβλήθηκαν πληροφορίες για τα βιομηχανικά κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα, τότε που το Πλωμάρι αριθμούσε δώδεκα σαπωνοποιεία, δέκα ελαιοτριβεία, ένα υδραυλικό αλευροποιείο, δύο πυρηνελαιοεργοστάσια, δύο ατμοκίνητα ελαιοτριβεία τάλκ, δύο ταρσανάδες και έξι ποτοποιίες. Ακόμη, παρουσιάστηκε η σχέση των ανωτέρω βιομηχανιών με τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας.

                           ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

Στις 22 Μαρτίου 2012 η Λέσχη Πλωμαρίου σε συνεργασία με το Ενιαίο Λύκειο Πλωμαρίου οργάνωσε ένα αφιέρωμα στον παγκοσμίου φήμης ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, Λέσβιο στην καταγωγή. Διαβάστηκαν πληροφορίες για τη βιογραφία του, τα γενικά χαρακτηριστικά της ποίησής του αλλά και απόσπασμα από τη βράβευση του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979 στη Στοκχόλμη. Παράλληλα, απαγγέλθηκαν ποιήματα του τιμώμενου και ακούστηκαν μελοποιημένες δημιουργίες του , όπως το «Τρελοβάπορο» και τα «Τζιτζίκια». Η εκδήλωση, επίσης, έχει βιντεοσκοπηθεί και είναι στη διάθεση του κοινού.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ- ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΟΛΑΚΗ- 2009 Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων 2009 της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος έλαβε χώρα η ομιλία του ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστου Τσολάκη, ο οποίος παρουσίασε πλευρές του έργου του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Το 2009 το Υπουργείο Πολιτισμού αφιέρωσε τη χρονιά στο βραβευμένο με το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο Λένιν Γ. Ρίτσο και τον τίμησε με παρόμοιες εκδηλώσεις πανελλαδικά.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ-25&26-11-2011 Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος σε συνεργασία και με τη συνδρομή του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Επάνω Σκάλα’ πρόβαλε στις 25&26 Νοεμβρίου 2011 ταινίες μικρού μήκους, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ‘Το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας 2011 ταξιδεύει στην Ελλάδα’. Οι σινεφίλ πολίτες του Πλωμαρίου παρακολούθησαν ταινίες με ποικίλη θεματολογία, κωμωδίες, ταινίες επιστημονικής φαντασίας και κοινωνικές που σχολιάζουν την οικονομική λιτότητα και το ρατσισμό. Η είσοδος ήταν ελεύθερη. Στο φεστιβάλ έχουν διαγωνιστεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 1.000 ταινίες μικρού μήκους. Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ : ‘Γεια σου Ανέστη’,18’, του Δημήτρη Κανελλόπουλου, ‘Under Stress’,10’, του Πάρη Πατσουρίδη, το ‘Τζαφάρ’, 3’, της Νάνσυ Σπετσιώτη και ‘Dead on Time’,11’, των Ανδρέα Λαμπρόπουλου και Κώστα Σκυφτά

ΒΡΑΔΙΑ ΝΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 28-12-2014 Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποίησε συγχαρητήρια τελετή για τους νέους φοιτητές και σπουδαστές στις 28 Δεκεμβρίου 2014, οι οποίοι αποφοίτησαν από τα λύκεια του Πλωμαρίου. Στους φοιτητές προσφέρθηκαν η Χειρόγραφη Φυσική του Βενιαμίν Λέσβιου, η συλλογή άρθρων για την παιδεία του Λέσβιου Μίλτου Κουντουρά ’Ανθολόγιο Χρονογραφημάτων 1928-1932’ και το βιβλίο του προέδρου της Λέσχης, Ξενοφώντα Μαυραγάνη Προς το παρόν υγιαίνω. Ο πρόεδρος της Λέσχη κάλεσε τη νεολαία να εκτιμήσει το πολιτιστικό έργο που παράγεται στη Λέσχη, εφόσον η παιδεία είναι ζήτημα πολιτισμού, υπενθυμίζοντας τους τη σημαντική άνθιση που γνώρισε ο τόπος την τριακονταετία 1890-1920.

ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Στις 30 & 31 Ιουλίου 2010 η Λέσχη Πλωμαρίου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής διοργάνωσε ένα διήμερο μουσικών δράσεων με τίτλο : Ήχοι του Βορειοανατολικού Αιγαίου-Όψεις κοσμικής και εκκλησιαστικής μουσικής πρακτικής. Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν και δίδαξαν καταξιωμένοι ιεροψάλτες της Λέσβου και Έλληνες μουσικοί, οι οποίοι είναι διδάσκοντες σε μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Ο Νίκος Ανδρίκος, διδάκτωρ μουσικολογίας και επιστημονικός συνεργάτης ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Ηπείρου, παρουσίασε την εκκλησιαστική μουσική παραγωγή στη Λέσβο του 20ου αιώνα από ιστορική-υφολογική προσέγγιση, ενώ ο Θεοφάνης Σουλακέλλης, καθηγητής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και καλλιτεχνικός διευθυντής Κ.Α.Λ.Μ.Ε., αναφέρθηκε στην λαϊκή μούσα του βορειοανατολικού Αιγαίου, και στην περίπτωση της Λέσβου. Επίσης, ακολούθησαν, συναυλίες στο χώρο της Λέσχης από την Παραδοσιακή Ορχήστρα Αναγνωστηρίου Αγιάσου, η Ανάπτυξις, συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου, καθώς και συναυλία του μουσικού σχήματος Αψιλιές στην κεντρική πλατεία του Πλωμαρίου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Λέσχης, Ξενοφών Μαυραγάνης, χαιρέτησε την εκδήλωση ενώ μίλησαν στην εκδήλωση και ο Μιχάλης Στρουμπάκης, επίκουρος καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης ,καθώς και ο Δημήτρης Κοφτερός, μουσικός ερευνητής , Παναγιώτης Πούλος, λέκτορας της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, τιμητικά βραβεύτηκαν οι ιεροψάλτες Λέσβου . Μουσική συμμετοχή είχαν οι: Δημήτρης Μυστακίδης(κιθάρα, τραγούδι), Ευγένιος Βούλγαρης(ούτι, μπουζούκι με μπερντέδες, πολίτικη λύρα, τοξωτό ταμπούρ, τραγούδι), Απόστολος Τσαρδάκας(κανονάκι, βιολί), Θεοδώρα Αθανασίου(μπαγλαμά, τραγούδι) και Γιώτα Μιχαλέλλη(τραγούδι).



ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΡΗΝΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΕΛΛΗ-23-12-2011

Την 23η Δεκεμβρίου 2011 εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση έργων της Ρηνούλας Μιχαλέλλη στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Η έκθεση διήρκεσε ως τις 10 Ιανουαρίου, καλύπτοντας χρονικά τα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εορτών. Η Ρηνούλα Μιχαλέλλη γεννήθηκε και κατοικεί στο Πλωμάρι. Εργάστηκε για χρόνια ως υπάλληλος στο δήμο Μυτιλήνης και ασχολείται με τη ζωγραφική, τη μικρογλυπτική και την κατασκευή κοσμημάτων- καρφιτσών από τεχνητό πηλό. Τα έργα της εκτέθηκαν μαζί με άλμπουμ με έργα που έχουν ήδη πουληθεί.


ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΜΒΟΥΡΑ-09-2011

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη 2011 στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος πραγματοποιήθηκε έκθεση αγιογραφίας του Γιάννη Βάμβουρα, στα πλαίσια της προβολής εικαστικών καλλιτεχνών. Ο Γιάννης Βάμβουρας γεννήθηκε και κατοικεί στο Πλωμάρι. Ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, Στρατή Βάμβουρα, επίσης ζωγράφου και αγιογράφου. Από το 2000 ασχολείται με την αγιογραφία βυζαντινής τεχνοτροπίας και έχει πάρει μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις. Εικόνες του ιδίου συναντώνται σε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες της Ελλάδας, αλλά και στις πόλεις Ήστ Λόντον(East London) και Κέιπ Τάουν(Cape Town) της Νότιας Αφρικής και παράλληλα στη Νορβηγία, Δανία, Αυστραλία, Γερμανία και Η.Π.Α.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΟΥΑΡΕΛΑΣ ΜΟΓΚΕΝΣ ΣΤΑΡΚ-19-06-2009 Στις 19 Ιουνίου 2009 στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ακουαρέλας του Μόγκενς Στάρκ(Mogens Staerk) με έργα εμπνευσμένα από το Πλωμάρι. Ο Δανός καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής του Άαρχους εξέθεσε έκθεση ακουαρέλας με θέμα ‘Πλωμάρι 1984-2008’ στην αίθουσα της Λέσχης. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την απαιτητική τεχνική της υδατογραφίας και το ύφος του ζωγράφου, που χαρακτηρίζεται για τη διαύγεια του και έχει ως θεματική αγνό ελληνικό τοπίο του Πλωμαρίου. Αντίστοιχη έκθεση έλαβε χώρα δύο χρόνια νωρίτερα από φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής του Άαρχους, που επισκέπτονται το Πλωμάρι στα πλαίσια των εργασιών τους και ακολουθώντας το παράδειγμα του λέκτορά τους Μόγκενς Στάρκ. Οι φοιτήτριες ,τότε, δώρισαν στη Λέσχη όλα τα έργα τους που είχαν φιλοτεχνήσει με εικόνες του οικισμού.


ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝ Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος φιλοξένησε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2009 την έκθεση έργων ζωγραφικής του Χάρρυ Κλυν. Η εικαστική δουλειά του γνωστού σατιρικού καλλιτέχνη εκτέθηκε μετά από πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης. Τα έργα του Χάρρυ Κλυν είχαν εκτεθεί και τον Δεκέμβρη του 2008 στη γκαλερί του βιβλιοπωλείου Ιανός της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής έγιναν στις 7 Ιουλίου. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυν, γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1940 και εκδήλωσε το ταλέντο του στην υποκριτική από μικρή ηλικία. Το 1958 ξεκίνησε από μια βραδιά ταλέντων του Γ. Οικονομίδη και μετακόμισε στην Αθήνα, όπου άρχισε η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Έχει διαπρέψει από το 1964 ως το 1974 στη Β. Αμερική ως συγγραφέας και stand up comedian. Έχει ζωγραφίσει πάνω από 100 έργα και η ενασχόληση του με τη ζωγραφική δεν είναι τυχαία, εφόσον μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με χρώματα, και ο πατέρας του ήταν ζωγράφος. Το 1998 παρουσίασε την πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο, ενώ μέχρι το 2003 κυκλοφόρησε το ένατο βιβλίο του. Στην έκθεση που είχε τίτλο ‘Με το χέρι στην καρδιά’ περιλήφθηκαν 20 έργα του, εμπνευσμένα από το χώρο του θεάτρου και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, ενώ χαρακτηρίζονται από το συνδυασμό έντονων χρωμάτων. Την έκθεση τίμησαν ο δήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Λίτσα Τυροπώλη, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου Αριστείδης Φρυδάς και πλήθος Πλωμαριτών και τουριστών. Απόσπασμα από την έκθεση του υπάρχει σε βίντεο.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΤΑΡΑ- 08-2011 Τον Αύγουστο του 2011 φιλοξενήθηκε στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος η έκθεση ζωγραφικής του τοπογράφου- μηχανικού Γιώργου Σιταρά. Η έκθεση του περιελάμβανε 26 πίνακες με τοπία, προσωπογραφίες και νεκρές φύσεις, ενώ είχε παρουσιαστεί προηγουμένως και στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, αποσπώντας ιδιαιτέρως θετικά σχόλια. Ο Γιώργος Σιταράς γεννήθηκε το 1949 στο Πλωμάρι, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψε στη γενέτειρα του για να ασκήσει το επάγγελμά του. Πολλά από τα τοπία που ζωγραφίζει σχετίζονται με την παλιά αγορά του Πλωμαρίου, στα οποία αποτυπώνεται ο τόπος και τα κτίρια του 1980. Χρησιμοποιεί κυρίως λάδι και ακριλικό, ενώ είχε ξεκινήσει με ξυλομπογιές. Ο ίδιος λατρεύει τη δουλειά του Τέτση και των συγχρόνων του.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΧΑΛΔΕΖΟΥ-15-07-2011 Την 15η Ιουλίου 2011 εγκαινιάστηκε στην αίθουσα Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος έκθεση ζωγραφικής του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χαλδέζου, που διήρκεσε 10 ημέρες. Ο Θεόφιλος Χαλδέζος, γεννημένος στο Πλωμάρι, εργάσθηκε για πολλά χρόνια ως ανώτερο στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος, που ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική στον ελεύθερό του χρόνο. Εικονογραφεί κυρίως σκηνές της καθημερινής ζωής, ενώ έχει μετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και εξέθεσε είκοσι έργα από την τελευταία του δουλειά, καθώς και δύο αγιογραφίες.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΩΤΗ-07-04-2012 Στα πλαίσια της προβολής τοπικών εικαστικών καλλιτεχνών, η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος οργάνωσε έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ανδριώτη. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 07 Απριλίου 2012 και διήρκεσε έως τις 20 Απριλίου. Ο Κώστας Ανδριώτης, αστυνομικός στο Πλωμάρι, παρουσίασε 12 έργα του, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ζωγράφο, αλλά νιώθει ευτυχία, αν έστω κι ένας κοιτάξει τους πίνακες του και απολαύσει τη θέα τους.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΒΑΡΝΟΥ -07-2012 Ο φωτογράφος Ευστράτιος Καβαρνός (1876-1976) γεννήθηκε στο Νεοχώρι ή Μπορό της περιοχής Πλωμαρίου Λέσβου. Ανήκει στους Έλληνες φωτογράφους της περιόδου 1900-1940, οι οποίοι έμαθαν την τέχνη της φωτογραφίας στο εξωτερικό, κυρίως στις Η.Π.Α., αφού μετανάστευσαν στις αρχές του 20ου αιώνα μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες. Το 1914-1916 ο Ε. Καβαρνός άνοιξε φωτογραφικό studio αρχικά στον αριθμό 634 και έπειτα στον αριθμό 641 της 5ης Λεωφόρου του Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβανία Δ. Βιρτζίνιας του Οχάιο. Για μια δεκαετία φωτογραφίζει τα μέλη της ελληνικής ομογένειας. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ανοίγει δεύτερο studio στην 9η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης με την επωνυμία kavarnos Photo Enlarging. Το φωτογραφικό υλικό του βρίσκεται στην κατοχή των παιδιών του. Αφού επέστρεψε στη Λέσβο το 1934 έπαψε να ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Η έκθεση προς τιμήν του διήρκεσε μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2012, ενώ την προσφορά του υλικού έκανε η εγγονή του Ε. Καβαρνού, κα. Μανωλακέλλη στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος



ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΖΑΛΟΥΜΗ-ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ & ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ-09-2011

Τον Σεπτέμβριο του 2011 πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας των Μάνθου Ζαλούμη και Μανώλη Λαγουτάρη, η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Οι φωτογραφίες τους προέρχονται από τη συλλογή, μέρος της οποίας αποτυπώθηκε στο ημερολόγιο τους ‘Πλωμάρι 2012’,που εκδόθηκε την ίδια περίοδο. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μέσα από τις φωτογραφίες διάφορες απόψεις του οικισμού Πλωμαρίου και τις ομορφιές του λεσβιακού τοπίου γενικότερα, όπου εναλλάσσεται το ορεινό και παραθαλάσσιο παραδοσιακό τοπίο.

      ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ

Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος στις 22/08/2008 εγκαινίασε τη φωτογραφική έκθεση του Μανταμαδιώτη Γιώργου Παρασκευαϊδη με θέμα: Τα απομεινάρια της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ύπαιθρο της Λέσβου. Η έκθεση διήρκεσε μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκε , επίσης, στο Λουτρό της Μυτιλήνης και στο πολύκεντρο Μανταμάδου.

Έκθεση Φωτογραφίας των Μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης- Απρίλιος 2010 Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιμίν ο Λέσβιος πραγματοποίησε σε συνεργασία με τα μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης ομαδική έκθεση. Οι φωτογραφίες εκτέθηκαν στην αίθουσα της λέσχης και η έκθεση διήρκεσε από τις 28 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου 2010. Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης(Φ.Ε.Μ) δημιουργήθηκε από το 1980 από τοπικούς κατοίκους που αγαπούν την τεχνη της φωτογραφίας. Κάθε χρόνο οργανώνει σεμινάρια, προβολές, διαλέξεις, καθώς και ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις. Μέλος της Φ.Ε.Μ. μπορεί να γίνει ο καθένας, ενώ η εταιρεία διαθέτει σκοτεινό θάλαμο και βιβλιοθήκη με φωτογραφικό περιεχόμενο.

                           ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΡΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ 2011
                                     & ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΦΩΚΑΙΑ

Στις 29 Ιούλιο του 2011 οργανώθηκε στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος έκθεση σπάνιας φωτογραφίας της Λέσβου που αφορά τη χρονική περίοδο 1875-1915. Η έκθεση του Χάρη Γιακουμή είχε τον τίτλο: Νήσος Λέσβος-Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1875-1915.Εκτέθηκαν στο κοινό 31 άγνωστες και αδημοσίευτες φωτογραφίες που απεικονίζουν διάφορα σημεία της νήσου Λέσβου και παρέχουν νέες πληροφορίες για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.Το υλικό συλλέχθηκε από διάφορες ιδιωτικές συλλογές στο Παρίσι.Ο συλλέκτης και ιστορικός φωτογραφίας, Χάρης Γιακουμής, μάλιστα, το 2014 σε συνεργασία με το γαλλικό εκδοτικό οίκο Kallimages προχώρησε στην επετειακή έκδοση του λευκώματος του Φελίξ Σαρτιώ(Felix Sartiaux),που αναφέρεται στην καταστροφή της Φωκαίας και τον διωγμό των Ελλήνων από τις Φωκαίες της Μ. Ασίας τον Ιούνιο του 1914. Ο Φελίξ Σαρτιώ, γάλλος αρχαιολόγος που πραγματοποιούσε ανασκαφές στην περιοχή για τον εντοπισμό υπολειμμάτων της αρχαίας Φωκαίας βοήθησε με την ομάδα του πολλούς Φωκαείς να σωθούν και να φυγαδευτούν, ενώ ο ίδιος επέστρεψε στη Γαλλία. Οι στερεοσκοπικές πλάκες του Σαρτιώ και τα γεγονότα μαζί με πολλές άλλες από τις φωτογραφίες του στην Ελλάδα και τη Μ. Ασία έγιναν γνωστές τον Μάιο του 2006 μετά από πώληση τους σε πλειστηριασμό. Ακόμη, την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 προβλήθηκε στην αίθουσα της λέσχης το ντοκιμαντέρ, Γεγονότα στη Φωκαία, που βασίστηκε σε φωτογραφίες και σημειώσεις του γάλλου αρχαιολόγου Σαρτιώ, με την παρουσία των δημιουργών του Χάρη Γιακουμή και Στέλιου Τατάκη. Την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ επιμελήθηκαν ο Στέλιος Τατάκης και Ανιές Σκλάβου. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο Αθηνών Ορφέας τον Σεπτέμβριο και ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας όταν τον Ιούνιο του 1914 οι Έλληνες κάτοικοι της Φωκαίας σφαγιάστηκαν μέσα σε μία μέρα, με σκοπό να εγκαταλείψουν οι επιζώντες τη γη των πατέρων τους. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λέσβου

                                  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Την άνοιξη του 2010 η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος οργάνωσε διημερίδα με θέμα το ελαιόλαδο, το χρυσάφι της Λέσβου. Συμμετείχαν καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, χημικοί, διατροφολόγοι και βιολόγοι μιλώντας για την διατροφική υπεροχή του ελαιολάδου έναντι των διαφόρων άλλων ελαίων. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και οι Πηνελόπη Μαυραγάνη-Τσιπίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ηλίας Πολυχνιάτης, πρόεδρος του παραρτήματος βορείου Αιγαίου, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και Βαρδής Ντίλης, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηριού Υγιεινής και Επιδημιολογίας , στο οποίο προΐσταται η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό φυλλάδιο που εκδόθηκε με την οικονομική βοήθεια της τότε Νομαρχίας Λέσβου, το ελαιόλαδο έχει υψηλή διατροφική αξία και ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία που έχουν συνδεθεί με την μακροβιότητα των πληθυσμών της Μεσογείου. Επίσης, προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλει στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο, αλλά και ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου. Παράλληλα, σε γενετικές μελέτες, όπου συγκρίθηκε το ελαιόλαδο με άλλα σπορέλαια(σησαμέλαιο, ηλιέλαιο, σιταρέλαιο, λινέλαιο, σογιέλαιο), αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα ότι το παρθένο ελαιόλαδο είναι το μοναδικό που δεν προκαλεί καμία αύξηση των μεταλλάξεων. Πηγή: Ελαιόλαδο το χρυσάφι της Λέσβου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος.

                                                Ελευθέρια-2009

Η Λέσχη Πλωμαρίου με αφορμή τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Λέσβου και νήσων του ανατολικού Αιγαίου τίμησε τα Ελευθέρια της Λέσβου με εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της. Η τελετή περιλάμβανε την ανάγνωση του ιστορικού κειμένου του Πλωμαρίτη δημάρχου και πολιτικού Μαλιάκα Λαίλιου, το οποίο αναφέρεται σε λεπτομέρειες και γεγονότα που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου. Επίσης, προβλήθηκαν φωτογραφίες από τη συλλογή του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Γιώτη Φρυδά μαζί με κείμενα και ζωγραφιές που απεικονίζουν την εποχή των απελευθερωτικών αγώνων του 1912. Τα Ελευθέρια 2009 εορτάστηκαν και με εκδηλώσεις στην Αθήνα. Ο Λαίλιος Μαλλιάκας υπήρξε μέλος του Κομιτάτου που επικοινώνησε με τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, δίνοντας του πληροφορίες για την κατάσταση των τουρκικών στρατευμάτων και τον κάλεσε να επισπεύσει την απελευθέρωση του νησιού. Ο πρόεδρος της Λέσχης, Ξενοφών Μαυραγάνης αναφέρθηκε στην αναγκαία παρουσία των ιστορικών οι οποίοι συνδέουν το νήμα του παρελθόντος με το παρόν μέσα από την έρευνα και καταγραφή γεγονότων και στοιχείων.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ-ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ-20-11-2010 Η 98η επέτειος της απελευθέρωσης της νήσου Λέσβου, τα γνωστά Ελευθέρια, εορτάστηκε την 20η Νοεμβρίου του 2010 στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που περιλάμβανε ομιλίες, προβολή διαφανειών και φωτογραφιών, αλλά και εικονογραφίες της εποχής. Ο επίτιμος λυκειάρχης Πέτρας, Νίκος Παπαδέλλης, μίλησε για την επέτειο και παρέθεσε ιστορικά στοιχεία για την καθοριστική συμμετοχή των Πλωμαριτών στην υπόθεση της λεσβιακής ελευθερίας. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην πορεία των απελευθερωτικών στρατευμάτων από την άφιξη του θωρηκτού Αβέρωφ με τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη μέχρι τους λόφους του Κλαπάδου, σημείο όπου έγινε η τελική μάχη μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού στρατού. Επίσης, έκανε ειδική μνεία στο ρόλο του Πλωμαρίτη δημάρχου Μυτιλήνης, Θρασύβουλου Μελανδινού, μαζί με τη Δημογεροντία Πλωμαρίου, αντιπροσωπεία της οποίας έφτασε στη Λήμνο και συνάντησε το ναύαρχο Κουντουριώτη προκειμένου να τον πείσει να επισπεύσει την απόβαση στο νησί. Φάκελοι με δημοσιεύματα της εποχής, καθώς και της αλληλογραφίας με τούρκικα γραμματόσημα που είχαν επισημανθεί με τη σφραγίδα της Δημογεροντίας Πλωμαρίου πρόσφερε το επίτιμο μέλος της Λέσχης Μιχάλης Τσιπίδης.

                ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Στις 8 Νοεμβρίου 2014 στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, με αφορμή τον εορτασμό της απελευθέρωσης του νησιού από τον τούρκικο ζυγό, έλαβε χώρα η παρουσίαση της βιογραφίας του Ευστράτιου Χριστοδούλου Αθανασιάδη(1875-1961), καθώς και πληροφορίες για το θεατρικό έργο του Περίανδρος( Periandre) που ανέβηκε στις 17/06/1914 στην θεατρική σκηνή του Παρισιού Theatre de l’ Odeon. Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε η Κωνσταντίνα Βάκκα- Κυριαζή…. (ιδιότητα;). Για το έμμετρο θεατρικό έργο Περίανδρος 4 πράξεων του Αθανασιάδη δεν έχει δημοσιευτεί κάτι. Αποσπάσματα του δημοσιεύονται από τις γαλλικές εφημερίδες της εποχής,Figaro και Le Temps. Όπως μας πληροφορεί η μελέτη της Βάκκα-Κυριαζή, κατά τον Ρήγα Γκόλφη, το έργο πρωτογράφτηκε στα γαλλικά σε ρυθμική πρόζα, αλλά ο διευθυντής του θεάτρου Οράγγης το ήθελε σε στίχους. Ο Αθανασιάδης ζήτησε τότε από τον Ερρίκο Μαλτέστ να βάλει την πρόζα του στο ρυθμό και στο μέτρο. Έτσι, ο Μαλτέστ ζήτησε να φανεί συνεργάτης και όχι στιχουργός απλός. Το έργο Περίανδρος βασίζεται στην ιστορία του Ηροδότου και διατηρεί τον αφηγηματικό ιστό του αρχαίου κειμένου, ενώ η προβολή του στο Theatre de l’ Odeon γνώρισε εξαιρετικά θερμή υποδοχή από το γαλλικό κοινό. Ο ίδιος ο Αθανασιάδης υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής Λέσβου, εκπροσωπώντας τους Φιλελευθέρους.

           Η ΛΕΣΒΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ-ΕΝΕΚΕΝ- 11-11-12

Η αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος φιλοξένησε την στις 11 Νοεμβρίου 2012 την παρουσίαση του τεύχους του περιοδικού Ένεκεν, των μηνών Ιουλίου- Σεπτεμβρίου2012. Στην έκδοση συναντάται ένα αφιέρωμα 160 σελίδων με τίτλο ‘Η Λέσβος της ψυχής μας’, που έχει επιμεληθεί ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς και συμμετέχουν σε αυτό 25 λέσβιοι λογοτέχνες, με ανέκδοτα κείμενα τους. Στόχος του επιμελητή ήταν να πλεχθεί ο λογοτεχνικός ιστός του νησιού, κι όχι να παρουσιαστεί απλώς η πόλη της Μυτιλήνης. Τα διηγήματα, άμεσα και έμμεσα, μας μεταφέρουν στη Μυτιλήνη, την Καλλονή, το Μόλυβο, τα Συκαμνιά, την Άντισσα, την Ερεσσό, το Πλωμάρι αναφέροντας τοπωνύμια, τοποθεσίες πολλών χωριών του λεσβιακού νησιού αλλά και μέρη από τις μικρασιατικές ακτές, όπου το ελληνικό στοιχείο άφησε το στίγμα του. Στο τεύχος έγραψαν οι: Γιαννάκος Βόμβας, Μίμης Σαραντάκος, Στρατής Πασχάλης, Παναγιώτης Παρασκευαίδης, Τάκης Χατζηαναγνώστου, Μαρία Α. Αναγνωστοπούλου, Κώστας Γ. Μίσσιος, Μαρία Κοτοπούλη, Φαίδων Χατζηδημητρίου, Μάκης Αξιώτης, Στρατής Μπαλάσκας, Αριστείδης Κυριαζής, Άρης Ταστάνης, Φωτεινή Φραγκούλη, Γιάννης Κωσταντέλλης, Νίκος Αναστασάτος, Λευτέρης Κανέλλης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Γιώργος Καρτέρης, Δημήτρης Νικορέτζος, Αντώνης Ν. Χιώτης, Ξενοφών Μαυραγάνης, Δήμος Κλαδίτης, Λάκης Παπαστάθης, Γιώργος Γιαννόπουλος. Το αρχειακό φωτογραφικό υλικό επιμελήθηκε ο συλλέκτης Μάκης Μπεκιάρης, ενώ το αφιέρωμα προλογίζει ο Γιώργος Γιαννόπουλος. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε και στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με ομιλητές το λογοτέχνη Πέτρο Θεοδωρίδη και τον εκδότη Γιώργο Γιαννόπουλο.

                       ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥ

Το καλοκαίρι του 2003 έλαβε χώρα στη Λέσχη του Πλωμαρίου εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην ιστορία και παράδοση του ούζου, σε συνεργασία με το δήμο Πλωμαρίου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αιγαίου και τον ΕΟΤ. Στην εκδήλωση συνέβαλαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το επιμελητήριο Λέσβου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Πλωμαρίου Αλκαίος, Βενιαμίν ο Λέσβιος καθώς και ο Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής. Μέσα από τις εκδηλώσεις φωτίστηκαν η σχέση και οι δεσμοί της παραγωγής ούζου με την παράδοση και την καθημερινή ζωή στη Λέσβο γενικότερα και στο Πλωμάρι ειδικότερα, την πατρίδα του ούζου, στην οποία λειτουργούν μέχρι και σήμερα τέσσερις ποτοποιίες, η παλαιότερη από το 1860. Επίσης, διερευνήθηκαν οι ιστορικές-παραδοσιακές διαδρομές του ούζου ως προς την παραγωγή και το εμπόριο του, ενώ αναζητήθηκαν και τρόποι περαιτέρω αξιοποίησης, διάδοσης και διαφήμισης του.

                       ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ-ΝΟΤΗΣ ΦΟΡΣΟΣ

Την Παρασκευή, 16/01/2009, Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος φιλοξένησε τον Νότη Φόρσο, ο οποίος προσκλήθηκε και προλόγισε για την ταινία ‘Στην άκρη του ουρανού’, η οποία στη συνέχεια προβλήθηκε στην αίθουσα της Λέσχης. Στη συνέχεια, συζήτησε με το κοινό για τις πτυχές και τη γλώσσα τοθ κινηματογράφου. Την επόμενη μέρα, ακολούθησε προγραμματισμένη εκπαιδευτική ομιλία στους μαθητές γυμνασίου και λυκείων Πλωμαρίου, παρουσία της διευθύντριας Λυκείου και δύο καθηγητών . Ο Νότης Φόρσος και την Κυριακή το μεσημέρι παρουσίασε στο κοινό τις τάσεις και τους τρόπους ανάπτυξης των θεμάτων που προβάλλονται μέσα από τον κινηματογράφο, από παραδείγματα γνωστών και κλασικών ταινιών. Στις ομιλίες παρέστησαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Λίτσα Τυροπώλη και οι σύμβουλοι Θεολόγος Πατερέλης, Δημήτρης Καζάζης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης και Μπάμπης Πετρέλλης. Η εκδήλωση επαναλήφθηκε στο Ίππειος με την παρουσία του προέδρου της Λέσχης, Ξενοφώντα Μαυραγάνη.

ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Το 2012 εκδίδεται από τη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος ένα λεύκωμα για τον εορτασμό των 100 χρόνων ελευθερίας της Λέσβου με τίτλο: Λέσβος 1912-2012,Εκατό Χρόνια Ελευθερίας. Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται δέκα άρθρα σύγχρονων Λέσβιων μελετητών και ιστορικών, σχετικών με τους Βαλκανικούς πολέμους και την πολιτική-πολεμική δραστηριότητα για την απελευθέρωση του νησιού στις 8 Νοεμβρίου 1912. Επίσης, υπάρχει συλλογή από κείμενα δημοσιευμένα στις λεσβιακές, αθηναϊκές και ομογενειακές εφημερίδες και περιοδικά για τα πολεμικά και διπλωματικά γεγονότα, αφηγήσεις πρωταγωνιστών των αγώνων, φωτογραφίες, γκραβούρες και όσα άλλα απεικονίζουν το συγκεκριμένο γεγονός. Η έκδοση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία για τον τοπικό τύπο(Δημοκράτης, Εμπρός, Νέα της Λέσβου, ΕΡΑ Αιγαίου, TV Μυτιλήνη) καθώς και τον αθηναϊκό(Αυγή, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Νέα, Βήμα,Αντ1). Το λεύκωμα παρουσιάστηκε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη από τους καθηγητές της ιστορίας Αντώνη Λιάκο, του πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Ξωχέλλη και Δημήτρη Λιβάνιο, του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χάρη Εξερτζόγλου, του πανεπιστημίου Αιγαίου και Χρήστο Τερέζη, του πανεπιστημίου Πατρών.

Να σου πω μια ιστορία-23-11-2014 Στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου στις 23 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο ‘Να σου πω μια ιστορία’, στην οποία το κοινό ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού. Ακούστηκαν παραμύθια από όλο τον κόσμο από τις Μάγδα Δεδούση και Μαρία Παναγιώτου, ενώ συνοδεύονταν μουσικά από την κιθάρα και το βιολί του Παναγιώτη Κυρτιλή. Η παράσταση προσφέρθηκε αφιλοκερδώς στη Λέσχη Πλωμαρίου από την ομάδα που δραστηριοποιείται κυρίως στη Μυτιλήνη

ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ARCADIA Στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος την 13η Μαΐου του 2008 η νορβηγική χορωδία Arcadia μαζί με τη χορωδία Αλκαίος τραγούδησαν και χάρισαν ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο ήχους ελληνικούς. Η πρόεδρος της Arcadia, Μπάρμπαρα Έλιγκσεν καθώς και η διευθύντρια της χορωδίας Arcadia, Μαριλένα Ζλατάνου, οι οποίες παρευρέθηκαν στο Πλωμάρι μίλησαν στον πρόεδρο της Λέσχης, Ξενοφών Μαυραγάνη, για το έργο χορωδίας και την αγάπη τους για το ελληνικό τραγούδι. Η χορωδία Arcadia ιδρύθηκε το 1981 με σκοπό να καλλιεργήσει στη Νορβηγία την ελληνική μουσική και αποτελείται από 24 άτομα. Παρουσιάζει τα έργα της σε συναυλίες κι έρχεται μέσα από την ελληνική μουσική σε επαφή με την κουλτούρα της Ελλάδας, τα ήθη, τα έθιμα αλλά και τα προβλήματα του τόπου. Όπως δήλωσε η Μπάρμπαρα Έλιγκσεν ‘ η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα που συγκινεί και ενώνει τους λαούς’. Η νορβηγική χορωδία, εκτός από τη συναυλία που έδωσε στην αίθουσα της Λέσχης, πραγματοποίησε και συναυλία στην παραλιακή πλατεία του Πλωμαρίου στις 11/05/2008.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ-2012 Σε κασετίνα κυκλοφορεί από το 2012 το ντοκιμαντέρ ‘ Η απελευθέρωση της Λέσβου’ που αποτελεί παραγωγή της ΕΡΤ3 και της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος για τις ανάγκες των σχολείων, των βιβλιοθηκών και των ομογενών του εξωτερικού. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε τηλεοπτικά σε δύο μέρη στα πλαίσια της εκπομπής ‘Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης’, μια αφιέρωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, που παρουσίασε ο Κώστας Μπλιάτκας. Το σενάριο έγραψαν οι Ξενοφών Μαυραγάνης, Ν. Παπαδέλλης και Αριστείδης Φρυδάς με τη συμβολή του Νίκου Βολωνάκη και η διάρκεια του είναι 50’. Η σκηνοθεσία και αφήγηση είναι του Ανδρέα Σεφτελή και η μουσική επιμέλεια των Νίκου Ανδρίκου και Παναγιώτη Φρυδά. Το περιεχόμενο πραγματεύεται τα γεγονότα στη Λέσβο από την 8η Νοεμβρίου έως και την 8η Δεκεμβρίου του 1912, ημέρα που υπογράφτηκε η συνθήκη παράδοσης του οθωμανικού στρατού. Τα επεισόδια χωρίζονται σε δύο μέρη διάρκειας 45’ το καθένα με τίτλο ‘Απελευθέρωση Μυτιλήνης- Πλωμαρίου’ και ‘Η μάχη του Κλαπάδου’. Ο οθωμανικός στρατός που αριθμούσε 1500-2000 άνδρες είχε οχυρωθεί υπό τον Γκανή Μπέη στον Κλαπάδο, κι έτσι το βόρειο και δυτικό μέρος του νησιού παρέμεινε υπό οθωμανική κατοχή έως τις 8 Δεκεμβρίου. Ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε τις επιθέσεις στις 6 Δεκεμβρίου με τη συνοδεία εύστοχων βολών του πυροβολικού και από τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονταν ανοιχτά της Πέτρας. Το πρωτόκολλο παράδοσης του οθωμανικού στρατού υπογράφηκε το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου στο ύψωμα Πέτσοφας, νοτιοανατολικά του νησιού.

Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ Στα πλαίσια της κυκλοφορίας του λευκώματος για τα 100 χρόνια ελευθερίας της Λέσβου και σε συνεργασία με την εκπομπή της ΕΡΤ3 του δημοσιογράφου Γιώργου Μελίκη, Ο τόπος και το τραγούδι του, και τη χορωδία Πλωμαρίου, Αλκαίος, η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος οργάνωσε το γύρισμα ντοκιμαντέρ για τους χορούς και τις μουσικές του Πλωμαρίου. Αργότερα, σε συνεργασία με το Discovery Channel γυρίστηκε η εκπομπή τουριστικής προβολής της Λέσβου και του Πλωμαρίου με θέμα: Η Λέσβος και το ούζο. Παράλληλα, η Λέσχη δραστηριοποιούμενη στο ίδιο θέμα δημοσιεύει στο παγκόσμιας κυκλοφορίας πρόγραμμα δημοπρασιών γραμματοσήμων της επιχείρησης Αργύρη Καραμήτσου κείμενα και φωτογραφίες τουριστικής προβολής του Πλωμαρίου. Το πρόγραμμα αποστέλλεται σε 3.500 αποδέκτες παγκοσμίως, συλλέκτες γραμματοσήμων.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 21-03-2015 Η ομάδα ανάγνωσης της Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση με τις απαγγελίες έργων Λέσβιων ποιητών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ποιητής Γιάννης Κωνσταντέλλης, που κατοικεί στην Καλλονή, και απήγγειλε στο κοινό αποσπάσματα από τις ποιητικές του συλλογές, καθώς και την τελευταία του συλλογή ‘Παραμιλητά του κόσμου’, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιολίδα. Η ομάδα ανάγνωσης απήγγειλε ποιήματα της Σαπφούς, του Αλκαίου, καθώς και αποσπάσματα από εκπροσώπους της Λεσβιακής Άνοιξης και άλλων Λέσβιων ποιητών, όπως του Ευστράτιου Μαραγγέλη, του Θεόδωρου Τέμπου και του Γιώργου Γιανουλέλλη. Παράλληλα, η χορωδία Πλωμαρίου Αλκαίος, που διεύθυνε ο Γιώργος Παζαίτης, τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη.


ΠΑΡΑΔΟΔΙΑΚΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Τον Ιούνιο του 2008 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου, το Πόλιον, διοργάνωσε συνάντηση για τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα παραδοσιακά τραγούδια στην παραλία του Ταρσανά και στη Λέσχη Πλωμαρίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτιστικής Ανάπτυξης Λέσβου, ΑΙΟΛΙΣ, και την υποστήριξη του δήμου Πλωμαρίου. Τα παιχνίδια παρουσιάστηκαν με την επιμέλεια του Χαράλαμπου Πετρέλλη, εκπαιδευτικού και συγγραφέα του βιβλίου Παραδοσιακά Παιδικά Παιχνίδια, και ακολούθησε εορταστική συνάντηση και συζήτηση για τους κοινούς δρόμους παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής στη Λέσχη Πλωμαρίου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα πλαίσια του προγράμματος Τραγούδι και Χαμόγελο(Sing, Smooth and Smile), που στόχο είχε τη διερεύνηση της θεραπευτικής επίδρασης των παραδοσιακών τραγουδιών.

Παρουσίαση βιβλίου ‘’Προς το παρόν υγιαίνω’’

Το τρίτο βιβλίο διηγημάτων "Προς το παρόν υγιαίνω", των εκδόσεων "Νησίδες" Θεσσαλονίκης του Ξενοφώντα Ε.Μαυραγάνη, παρουσιάστηκε στις 13 Αυγούστου 2013, στην αίθουσα της "Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος", από τον λυκειάρχη-φιλόλογο Νίκο Δέτση. Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πολύς κόσμος, ποίκιλαν ο μουσικός-καθηγητής στο μουσικό γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Βέτσος με το ούτι του και ο τραγουδιστής Σόλων Λέκας, που προσφέρθηκαν φθάνοντας στο Πλωμάρι από τη Μυτιλήνη.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ 1878 Στο ιστορικό έγγραφο των πρακτικών ίδρυσης του συλλόγου Αναγνωστήριον Βενιαμίν, που βρίσκεται στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, καταγράφονται τα πρώτα μέλη του αναγνωστηρίου. Στα πρακτικά γνωστοποιείται ότι πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στις 15 Αυγούστου 1878 στο συνοδικό, όπου προσδιορίστηκε η συνδρομή και το κατάστημα, με επιτροπή που αποτελείτο από τους Εμμανουήλ Βουλαλά, Αριστείδη Ιατρίδη και Τιμολέων Λαγουμίδη. Η έναρξη των εργασιών έγινε υπό την επωνυμία ‘Η Λέσβος’. Ακολούθησε συνεδρίαση στις 16 Οκτωβρίου, όπου εξελέγησαν οι κύριοι Ευστράτιος Μαραγγέλης με 16 ψήφους,Τιμολέων Λαγουμίδης με 22 ψήφους και Εμμανουήλ Βουλαλάς με 13 ψήφους. Επίσης, αναφέρεται η πρόσληψη συμπληρωματικών μελών. Τέλος στις 26 Οκτωβρίου με μυστική ψηφοφορία η Λέσχη Λέσβος μετονομάστηκε σε Αναγνωστήριο Βενιαμίν προς μνήμην του σοφού πατριώτη Βενιαμίν.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια την προβολή ταινιών, τη γνωστή Κινηματογραφική Παρασκευή, προβάλλοντας έργα από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο και συμβάλλοντας, έτσι, στην ανάδειξη του πολιτισμού. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και η προβολή βραβευμένων ταινιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα ψυχαγωγίας για το πλωμαρίτικο κινηματογραφόφιλο κοινό. Πρόσφατα, μάλιστα, παρουσιάστηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Χάρη Γιακουμή, ‘ Τα γεγονότα στη Φωκαία’, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου.

ΤΟ ΠΑΝΤΑΧΗΚΙΝΗΤΟΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΤΟΥ ΛΕΣΒΙΟΥ

Η λέξη ‘πανταχηκίνητον’ συναντάται για πρώτη φορά στη ‘Συναγωγή Νέων Λέξεων’ του Στ. Κουμανούδη: ρευστόν τι, ο κατά Βενιαμίν τον Λέσβιον υπάρχων εν τη φύσει διεγείρει εν ημίν τα αισθήματα. Ο σοφότατος διδάσκαλος Βενιαμίν, είχε καταδικαστεί το 1823 για τις ιδέες του από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, επειδή αρνήθηκε την κοσμογραφία της Αγίας Γραφής και αποδεχόταν ότι η γη κινείται και υπάρχουν κι άλλοι πλανήτες κατοικημένοι από έμφρονα όντα. Αποδεχόταν, δηλαδή, την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης νοήμονος ζωής, που ήταν αγκάθι για την θεολογία, γιατί κλονίζει το γνωστό ‘κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν’. Μόνο πρόσφατα το Βατικανό αποφάσισε ότι η πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής δεν έρχεται σε σύγκρουση με το χριστιανικό κοσμολογικό μοντέλο. Το Πανταχηκίνητον, λοιπόν, είναι ρευστόν ρέον ακαταπαύστως από σώματος εις σώμα, η εισροή και εκροή αυτού είναι ανάλογος με τον σωρόν του σώματος. Τόσο στο βιβλίο του Βενιαμίν, Φυσική, όσο και στη Μεταφυσική του το πανταχηκίνητον είναι η αιτία όλων των φαινομένων, ψυχικών και φυσικών. Η πρωτότυπη θεωρία του ήταν αποτέλεσμα της φυσικής του περιέργειας που δεν τον άφηνε να μείνει στα αποτελέσματα αλλά τον έφερε στην αναζήτηση και των αιτιών. Ο Αντώνης Ν. Ανδριώτης, ερευνητής του Τμήματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, συσχετίζει τις απόψεις του Βενιαμίν με την επιστημονική γνώση της εποχής του και με τις δικές μας σύγχρονες ενοποιητικές θεωρίες της Φυσικής και τις αντιλήψεις των Πυθαγόρειων για τη ‘ σφαία ολκού’ του Αριστοτέλη για τον αιθέρα και του Καρτέσιου για τη στροβιλώδη κίνηση. Η μεγαλοφυής πρόταση του Βενιαμίν αρκεί για να του αποδοθεί ο τίτλος ‘πατέρας των σύγχρονων ενοποιητικών θεωριών της Φυσικής. Το βιβλίο του Ανδριώτη κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση μαζί με τη χειρόγραφη Φυσική του Βενιαμίν του Λέσβιου από την Λέσχη Πλωμαρίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΜΙΤΑΤΟΥ 1912 Μια σπάνια φωτογραφία ιδιαίτερης ιστορικής αξίας βρίσκεται στην κατοχή της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Η φωτογραφία που παρατίθεται απεικονίζει γλέντι που οργανώθηκε από τα μέλη του Κομιτάτου της Απελευθέρωσης 1912 προς τιμήν του καπετάν Δημήτρη Τσακίρη για τη δράση του ως οπλαρχηγού αντάρτικου σώματος 60 ανδρών του μόνου αναγνωρισμένου από την κυβέρνηση, που έλαβε μέρος στη ‘Μάχη του Κλαπάδου’.


ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ

Το 2008 η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος προχώρησε στην έκδοση του τόμου Η Χειρόγραφη Φυσική του Βενιαμίν του Λέσβιου, με την εξόχως εξελιγμένη μέθοδο της ομοιοτυπικής αναπαραγωγής. Η φυσική υπαγορεύθηκε από τον Βενιαμίν στον μαθητή και δάσκαλο στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Πλωμάρι, Θεόφιλο Ραϊσόπουλο εξ Άνδρου. Ο τόμος συνοδεύεται με ένα χειρόγραφο του Γ. Α. Αριστείδη Πάπη, που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Βενιαμίν, μεταφέροντας τρία από τα σημαντικότερα κείμενα του. Επίσης, στον τόμο περιλαμβάνεται κ η μελέτη του διευθυντή ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, Αντώνη Ανδριώτη, Η Θεωρία του Πανταχικινήτου

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΒΕΝΙΑΜΙΝ-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1820 Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος απέκτησε πριν από μερικά χρόνια ένα σημαντικό έγγραφο. Ο λόγος για την επιστολή του Βενιαμίν του Λέσβίου, του μεγάλου λόγιου της Λέσβου, με ένδειξη 30 Απριλίου 182(2;), που φέρει για πρώτη φορά την υπογραφή του ως επισφράγιση του περιεχομένου της. Στις αρχές του 2012,το επίτιμο μέλος της Λέσχης, Μιχάλης Τσιπίδης, παραχώρησε στη μνήμη του παλιού μέλους της λέσχης, Τάκη Αράπογλου, την επιστολή του Βενιαμίν που απευθύνεται σε έμπιστο του πρόσωπο, το οποίο παρακαλεί να διαθέσει όπου μπορεί δύο ομόλογα των 1.000 γροσίων το καθένα και να… εμβάσει εις λογαριασμόν του το ποσό που θα εισπράξει. Το γράμμα καταλήγει .....εις τας προσταγάς σας, Βενιαμίν Λέσβιος, και συνοδεύεται από δείγμα φακέλου μέσα στο οποίο είχε προφανώς τοποθετηθεί. Ο πρόεδρος της Λέσχης, Ξενοφών Μαυραγάνης, εξήγησε σε συνέντευξη του στην τοπική εφημερίδα Εμπρός την εξαιρετική σημασία του εγγράφου, αφού είναι το πρώτο με την υπογραφή του Βενιαμίν. Από την επιστολή είναι εμφανής η δημόσια εξουσία που ασκούσε μετά το 1820 και τη χρησιμοποιεί για να στείλει τα ομόλογα και να εξασφαλίσει χρήματα για τις αρμοδιότητες του ως Αρμοστής του Αιγαίου.

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΕΙΜΠΕΚΗ Στις αρχές του 2014 η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος εκδίδει άλλο ένα βιβλίο αφιερωμένο στον ποιητή και δάσκαλο Γιώργο Ζεϊμπέκη(1888-1949), ένα από τα κυριότερα μέλη της Λεσβιακής Άνοιξης και από τους πρώτους δημοτικιστές της νήσου Λέσβου. Το 1915, μάλιστα, είχε απολυθεί λόγω της δημόσιας υποστήριξής του υπέρ του δημοτικισμού. Στο βιβλίο του Αριστείδη Καλάργαλη είναι καταγεγραμμένα 88 ποιήματα και η χρονογραφία του ποιητή-δασκάλου. Ο Ζεϊμπέκης , εκτός των άλλων, υμνεί και την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912. Επίσης, συνεργάστηκε σε εφημερίδες εκδίδοντας ποιημάτια, διηγήματα, άρθρα, χρονογραφήματα και προβληματισμούς για την εποχή του.

ΨΑΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ Στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 έγινε βιβλιοπαρουσίαση του συγγράμματος Ψαροκώσταινα, το οποίο συνέγραψε η Κατερίνα Παπανδριανού –Κορδάρη. ‘Η Ψαροκώσταινα, η Πανώρια Χατζηκώστα- Αϊβαλιώτη και ο Βενιαμίν ο Λέσβιος’ , περιγράφει την αληθινή ιστορία της Ψαροκώσταινας και του Λέσβιου διαφωτιστή. Την βιβλιοπαρουσίαση έκαναν στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος ο φιλόλογος Νίκος Δέτσης και ο Θανάσης Καλαμάτας, δρ. Θεολογίας και καθηγητής του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης. Τον συντονισμό ανέλαβε ο δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας και πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Λέσβου, Παναγιώτης Σκορδάς. Χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου είναι η περιγραφή του γεγονότος του έτους 1826, όταν γινόταν έρανος για τη σωτηρία του Μεσολογγίου οποίος πέρασε μπροστά απ’ την Ψαροκώσταινα κι εκείνη βγάζει το τελευταίο δαχτυλίδι κι ένα γρόσι, ότι είχε απομείνει απ’ τον πλούτο της και το εναποθέτει στο δίσκο. Το μυθιστόρημα της Κατερίνας Παπανδριανού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον , αφού δεν ξεφεύγει απ’ το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και περιγράφει μέσα από τις απόψεις και το χαρακτήρα των ηρώων την εποχή του 1821-1831,την περίοδο του Αγώνα και το κλίμα του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Η συγγραφέας αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση και στη διδασκαλία και τα συγγράμματα του Βενιαμίν, καθώς και την ανεκτίμητη προσφορά του στο έθνος.


Ψηφιοποίηση και ανάδειξη πολιτιστικού υλικού Στα πλαίσια του προγράμματος ψηφιοποίησης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ψηφιοποιήθηκαν 170.000 σελίδες χειρογράφων, βιβλίων και περιοδικών της λέσχης. Το ψηφιοποιημένο υλικό θα φιλοξενείται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Λέσχης που θα είναι διαθέσιμη για το κοινό από το καλοκαίρι του 2015, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, που τελείται υπό την επίβλεψη της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου.

Βιβλιοθήκη:

Λεξικά-Βιβλία-Εγκυκλοπαίδειες

La Guerra d’Oriente-1877 Τα εικονογραφημένα χρονικά La Guerra d’Oriente ή Ο Πόλεμος της Ανατολής, γραμμένα στην ιταλική γλώσσα περιλαμβάνονται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Τα τεύχη του συγκεκριμένου τόμου, που εκδόθηκαν μεταξύ του 1877-1878, περιγράφουν ιστορικά γεγονότα και πτυχές του πολέμου της Κριμαίας που διήρκησε από το 1853 έως το 1856, ανάμεσα στη Ρωσική Αυτοκρατορία και τη συμμαχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και το Βασίλειο της Σαρδηνίας. Η εικονογράφηση των χρονικών είναι πλούσια και συνοδεύει άρτια τα ιστορικά στοιχεία που καταγράφονται. Η έκδοση των χρονικών στο Μιλάνο και αποτελείται από 785 σελίδες.


Le Laurium 1869 Το σπάνιο σύγγραμμα Le Laurium του μηχανικού των ορυχείων Λαυρίου Andre Cordella περιλαμβάνεται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου και είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση για το κοινό. Το βιβλίο τυπώθηκε στη Μασσαλία το 1869 στο τυπογραφείο και λιθογραφείο Cayer & Co και είναι γραμμένο σε γαλλική γλώσσα. Το βιβλίο συνοδεύεται από χάρτες με τα εργαστήρια του Λαυρίου και της γεωλογίας του εδάφους της περιοχής.

Petit Larousse Illustre 1910 Μία σπάνια έκδοση της εγκυκλοπαίδειας τσέπης Petit Larousse Illustree του Claude Auge είναι στη διάθεση του κοινού από τη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Η εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια τυπώθηκε στο Παρίσι το 1910 από την Librairie Larousse και περιλαμβάνει 5.800 γκραβούρες, 130 εικονογραφίες, καθώς και 120 χάρτες και είναι γραμμένη στη γαλλική γλώσσα, ενώ περιλαμβάνει λήμματα ιστορικού, γεωγραφικού, ιατρικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, καθώς και βιβλιογραφικές σημειώσεις για σημαντικές προσωπικότητες που έδρασαν στη Γαλλία.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ Ν.Π. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ-1909 Το σύγγραμμα του Ν.Π. Ελευθεριάδου Ανατολικαί Μελέται περιλαμβάνεται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Αποτελεί μία έρευνα για τα προνόμια για τα προνόμια του οικουμενικού πατριαρχείου, που κρίνονται από ιστορική, θρησκευτική, πολιτική και νομική σκοπιά. Τα εν λόγω προνόμια μελετώνται σε σχέση με τη θέση των χριστιανών στην Τουρκία από το 1202 και έπειτα. Το σύγγραμμα του Ν.Π. Ελευθεριάδου τυπώθηκε στη Σμύρνη το 1909 από το τυπογραφείο του Νικολάου Μ. Βιδόρη.

ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ 1870 Στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου ο Λέσβιος συναντάται άλλη μία σπάνια γαλλική έκδοση του άτλαντα των πέντε ηπείρων με τίτλο Atlas De Cinq Parties Du Monde. Τον άτλαντα επιμελήθηκε ο E. Cortabert και εκδόθηκε το 1870 στο Παρίσι από τον οίκο Librairie de L. Hachette et Cie. Μέσα στο βιβλίο ο αναγνώστης συναντά 37 έγχρωμους χάρτες της εποχής, με ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες για την κάθε ήπειρο και τα κράτη της ξεχωριστά, ενώ ένας χάρτης της Τουρκίας καταγράφει τα σημερινά ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην κατοχή του τούρκικου κράτους.


Ο Σανσελλώρ –Ιουλίου Βερν 1879 Μία σπάνια έκδοση του συγγράμματος του Ιούλιου Βερν ‘Ο Σανσελλώρ ή Τα Έκτακτα ταξίδια’, που βραβεύτηκε από τη γαλλική ακαδημία , περιλαμβάνεται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1879 στην Κωνσταντινούπολη, από το τυπογραφείο ‘ΖΕΛΙΤΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ’. Την μετάφραση από την γαλλική στην ελληνική γλώσσα έχει επιμεληθεί ο Κ.Ε. Λουρέντζης. Το σύγγραμμα εκδόθηκε από τους Ιπποκράτη Μαργαρίτη και Κωνσταντίνο Λαζαρίδη εικονογραφημένο μετά από άδεια του Υπουργείου Δημόσιας Εκπαίδευσης


Βιβλίο Αγρονομία Στοιχειώδης Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος εμπεριέχει στη βιβλιοθήκη της πλούσιο υλικό συγγραμμάτων που σχετίζονται με την επιστήμη της γεωργίας. Ένα από αυτά είναι και η Αγρονομία Στοιχειώδης, βιβλίο που εκδόθηκε το 1861 υπό τον Δ. Αθ. Μαυρομμάτη. Το βιβλίο τυπώθηκε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην Αθήνα στο τυπογραφείο του ίδιου του Δ.Α. Μαυρομμάτη. Περιλαμβάνει τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζεται κάποιος, προκειμένου να ασχοληθεί με τη γεωργία, για παράδειγμα τον τύπο του εδάφους, τα λιπάσματα, τις μεθόδους σποράς και φύτευσης αλλά και την συγκομιδή των καρπών.

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 1853 Η βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος έχει στην κατοχή της το αγνώστου συγγραφέως σύγγραμμα με τίτλο: Βίος και πολιτεία του Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αθήνα από το τυπογραφείο Φ. Καραμπίνου και Κ. Βαφά το 1853, ενώ ο συντάκτης αναθέτει το βιβλίο στον ιερό και θεοφιλέστατο κλήρο της εκκλησίας των ορθοδόξων. Η δωρεά του βιβλίου έγινε από τον Ιωάννη Γ. Βουλαλά, μέλος του Αναγνωστηρίου Βενιαμίν. Επίσης, στο σύγγραμμα έχουν τυπωθεί και δύο λόγοι του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Βέλγερη και εκδόθηκαν υπό τον Κωνσταντίνο Καλλία, στην Οδησσό το 1868 από το τυπογραφείο του Π. Φράντσωβ.

Βίος του Μωάμεθ-Ουάσινγκτον Ίρβινγκ -1866 Άλλο ένα σπάνιο σύγγραμμα βρίσκεται στη συλλογή της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Ο λόγος για το βιβλίο ‘Βίος του Μωάμεθ’, του αμερικανού συγγραφέα Ουάσινγκτον Ίρβινγκ(1783-1859), σύγγραμμα που εκδόθηκε μετά παραρτήματος για την ισλαμική θρησκεία. Η μετάφραση από την αγγλική γλώσσα στα ελληνικά είναι του Ανδρέα Σ. Φαραού και εκδόθηκε το 1866 στην Ζάκυνθο από το τυπογραφείο Παρνασσός. Ο Ίρβινγκ ασχολείται με τη βιογραφία του Μωάμεθ και την αινιγματική προσωπικότητα του, που αποτέλεσε τη βάση της ισλαμικής θρησκείας.

Γεωγραφία Χορτάκη Η Μαθηματική και Φυσική Γεωγραφία του Ν. Χορτάκη, καθηγητή του γυμνασίου Αθηνών είναι ένα ακόμη σπάνιο σύγγραμμα που περιλαμβάνεται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου. Η δεύτερη έκδοση της Γεωγραφίας κυκλοφόρησε το 1851 στην Αθήνα από το τυπογραφείο του Ανδρέα Κορομηλά, και είναι πληρέστερη σε σχέση με την πρώτη έκδοση. Το σύγγραμμα εκδόθηκε με δαπάνη του Ανδρέα Κορομηλά και δωρίσθηκε στο Αναγνωστήριο Βενιαμίν από τον Ιωάννη Προδρόμου. Επίσης, το σύγγραμμα περιέχει και επιστημονικά σχεδιάσματα που συνοδεύουν τα κείμενα.

ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Ε.Μ. ΚΑΜΠΕΡ 1862 Το βιβλίο του Ε.Μ. Κάμπερ ‘Γνώσεις Γενικαί Φυσικής’ που εκδόθηκε το 1862 από το τυπογραφείο Π.Α. Σακελλαρίου είναι στη διάθεση του κοινού στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου. Η έκδοση του βιβλίου έγινε με σκοπό τη χρήση του από την ελληνική νεολαία και είναι αφιερωμένο στον Π. Στρατηγόπουλο και τον Γ. Κάμπερ. Η δωρεά έγινε για το τότε επονομαζόμενο Αναγνωστήριο Βενιαμίν, τη σημερινή Λέσχη, από τον Ιωάννη Γ. Χατζηγιαννάκη.

Εγκυκλοπαίδεια Ήλιος Στην βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος διατίθεται για το κοινό το πολύτομο Νεώτερο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ήλιος. Σε αυτό παρατίθενται λήμματα ιστορικού και ετυμολογικού περιεχομένου με πολλές εικονογραφίες, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αλλά και χάρτες που συνοδεύουν τον κάθε τόμο ξεχωριστά. Ο κάθε τόμος αποτελείται από 18-22 τεύχη ξεπερνώντας τον αριθμό των 1.000 σελίδων. Ο πρώτος τόμος του Ήλιου εκδόθηκε το 1948 και οι υπόλοιποι μέχρι το 1955.

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ Ν.Γ. ΠΟΔΙΤΟΥ Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος περιλαμβάνει στη βιβλιοθήκη ακόμη ένα σπάνιο λεξικό, το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Ν.Γ. Ποδίτου, το ποίο δώρισε στη Λέσχη ο Ιωάννης Ε. Αθανασιάδης στις 3 Οκτωβρίου του 1894. Στο εικονογραφημένο λεξικό περιλαμβάνονται περίπου 1.000 σελίδες ανά τόμο μαζί με λήμματα με ιστορικές και βιογραφικές πληροφορίες, όπως του Αριστοτέλη.


Ειδύλλια Θεόκριτου-Ιωάννου Πολέμη 1917 Η βραβευμένη μετάφραση των Ειδυλλίων του Θεόκριτου με το Εθνικό Αριστείο του 1917 του Ιωάννου Πολέμη, και συγκεκριμένα η δεύτερη έκδοσή του, διατίθεται για το κοινό στη Λέσχη Πλωμαρίου. Η έκδοση έγινε από τον Ιωάννη Ν. Σιδέρη στην Αθήνα και περιλαμβάνει εικονογραφίες, που σχετίζονται με το έργο του Θεόκριτου και αναπαριστούν την Ηλακάτη, τις Βάκχες, τον Ηρακλίσκο, τον Κύκλωπα και τις Χάριτες, συνοδεύοντας άρτια τα κείμενα.


Ερμηνεία των Ιερών Ευαγγελίων-Γ. Κωνσταντίνου 1878

Το δίτομο σύγγραμμα με τίτλο Ερμηνεία των Ιερών Ευαγγελίων υπό τον Γ. Κωνσταντίνου προστίθεται στα σπάνια συγγράμματα της βιβλιοθήκης της Λέσχης Πλωμαρίου. Ο πρώτος τόμος τυπώθηκε το 1878 στην Αθήνα από το τυπογραφείο της Αθηναΐδος και προχωρά στην κριτική και πρακτική των Ιερών Ευαγγελίων. Περιλαμβάνει εικονογραφίες, γεωγραφικούς χάρτες και πανομοιότυπα χειρόγραφα και αποτελεί δωρεά στη Λέσχη Πλωμαρίου της Πανδώρας Κωνστ. Αθανασιάδου στη μνήμη του Κωνσταντίνου Αθανασιάδου και των γονέων του Ιωάννου και Παπαδούλας.

Η ΤΗΣ ΑΛΧΗΜΕΙΑΣ ΓΕΝΕΣΙΣ 1906 Το βιβλίο ‘Η της Αλχημείας Γένεσις’ που συνέγραψε ο ακαδημαϊκός Μ. Βετερλώ και μετέφρασε στα ελληνικά ο καθηγητής φυσικών επιστημών Μιχαήλ Κ. Στεφανίδης, είναι στη διάθεση του κοινού από τη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1906 στο βιβλιοπωλείο του Καρόλου Μπεκ και περιλαμβάνεται στη Βιβλιοθήκη Μαρασλή. Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου γίνεται αναφορά στις μυστικές πηγές( αιγυπτιακές, χαλδαϊκές, ιουδαϊκές γνωστικές), τα ιστορικά τεκμήρια, τους πάπυρους του Λουγδούνου και τα χειρόγραφα από τις ελληνικές βιβλιοθήκες. Το δεύτερο κεφάλαιο καταγράφονται τα πρόσωπα των οικουμενικών, μυθικών και ψευδώνυμων αλχημιστών, καθώς και των κύριων Ελλήνων αλχημιστών, ενώ το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στα μέταλλα που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι. Το τελευταίο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις ελληνικές και παγκόσμιες θεωρίες των αλχημιστών .

Λεξικό του Εμπορίου- Σταματίου Θεοχάρη 1901 Ένα σπάνιο λεξικό, που έχει επιμεληθεί ο Σταμάτιος Θεοχάρης βρίσκεται στη συλλογή της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Το Λεξικόν του Εμπορίου, που εκδόθηκε το 1901 από τον εκδοτικό οίκο Γεωργίου Δ. Φέξη και ακολουθεί τα σύγχρονα με αυτό ευρωπαϊκά λεξικά, αναφέρεται σε γενικούς όρους του εμπορίου, στο εμπορικό δίκαιο, την εμπορική ναυτιλία, το ναυτικό δίκαιο, την τελωνιακή νομοθεσία, το δασμολόγιο, την εμπορική γεωγραφία, τη μετρολογία και νομισματολογία, την παγκόσμια συγκοινωνία, καθώς και την εφαρμοσμένη στο εμπόριο της εποχής λογιστική και πολιτική οικονομία.

Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης 1851 Το επίτομο λεξικό τα Ελληνικής Γλώσσης, που εκδόθηκε κατά το στερεότυπο του Γερμανού Ι. Α. Ε. Σμιδίτιου στην Αθήνα το 1851, είναι στη διάθεση του κοινού στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Η εκτύπωση του λεξικού έγινε στο τυπογραφείο Εμ. Αντωνιάδου και δωρίθηκε στο τότε επονομαζόμενο Αναγνωστήριο Βενιαμίν στις 22-03-1929.


ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Δύο σπάνιοι τόμοι του Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης βρίσκονται στη συλλογή της βιβλιοθήκης της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, μετά από δωρεά προς το τότε Αναγνωστήριο του Τζάννου Σ. Τυροπώλη, την 4η Νοεμβρίου το 1904. Το λεξικό, που βασίζεται στο ελληνικό λεξικό του Γουλιέλμου Παπέ, εκδόθηκε στην Αθήνα το 1887 από το Βιβλιοπωλείο του Π.Δ. Σακελλαρίου.

Λεξικόν της Καθ’ ημάς Ελληνικής Διαλέκτου 1857-ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ Δ. ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Η δεύτερη έκδοση του Λεξικού της καθ’ ημάς Ελληνικής Διαλέκτου που συνέγραψε ο Σκαρλάτος Δ. του Βυζαντίου είναι διαθέσιμη για το κοινό από τη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν Ο Λέσβιος. Το λεξικό εκδόθηκε στο τυπογραφείο Αλέξανδρου Γκαρπόλα το 1857, δαπάνη του Κ. Βαρβάτη, αποτελείται από 500 σελίδες και είναι δωρεά του Τιμολέοντα Λαγουμίδη προς τη Λέσχη, που τότε ονομαζόταν Αναγνωστήριο ο Βενιαμίν.

Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια-Παύλου Δρανδάκη Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος διαθέτει για το κοινό την Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Παύλου Δρανδάκη, που δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οργανισμό Ο Φοίνιξ και είναι αφιερωμένη στο ελληνικό έθνος, όπως αναγράφεται στον πρώτο τόμο της εγκυκλοπαίδειας. Η εγκυκλοπαίδεια είναι εικονογραφημένη και περιλαμβάνει λήμματα από τον τομέα της θεολογίας, φιλοσοφίας, της αρχαίας και βυζαντινής ιστορίας, της νεώτερης ιστορίας και γεωγραφίας, των καλών τεχνών, της ιατρικής, της νομικής, των οικονομικών επιστημών, των φυσικομαθηματικών επιστημών,των εφαρμοσμένων επιστημών, καθώς και της στρατιωτικής και ναυτικής τέχνης.

Νέος Εγκυκλοπαιδικός Άτλας 1917 Άλλο ένα σπάνιος άτλαντας περιλαμβάνεται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, με τίτλο: The New Encyclopedic Atlas & Gazetteer Of The World. Η έκδοση του άτλαντα έγινε το 1917 από τον εκδοτικό οίκο P.F. Collier & Son Publishers. Στον άτλαντα περιλαμβάνονται έγχρωμοι χάρτες, γεωγραφικό λεξικό, φυσική και εμπορική ανάλυση των Η.Π.Α. και του Καναδά, καθώς και πληροφορίες για τις νησιωτικές κτήσεις της Αλάσκας και της Αμερικής.

Νομικό σύγγραμμα: Η Εξάβιβλος 1835 Το σύγγραμμα Προχείρων νόμων ή Εξάβιβλος εκδόθηκε το 1835 από τον νομοφύλακα και κριτή Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Αρμενόπουλο. Το σύγγραμμα τυπώθηκε στο τυπογραφείο του Ανδρέα Κορομηλά στην Αθήνα και αποτελείται από νόμους και δικαστικές καταστάσεις και αναφέρεται σε δίκες, εκποιήσεις, δάνεια, διαθήκες, ποινές, μνηστείες ή άλλες νομικές υποθέσεις. Δωρίσθηκε από τους κληρονόμους του Ιωάννη Δ. Βουλαλά στην Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος.


Ο Απολεσθείς Παράδεισος-Μίλτωνος 1896 Η πολυτελής έκδοση του συγγράμματος του Μίλτωνος ‘Ο Απολεσθείς Παράδεισος’ είναι στη διάθεση των αναγνωστών στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Την μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έγινε με την επιμέλεια του Παύλου Γρατσιάτου και το βιβλίο τυπώθηκε στην Αθήνα από τον εκδότη Αναστάσιο Δ. Φέξη το 1896. Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται 50 καλλιτεχνικές εικόνες Γουσταύου Ντορέ. Ο Τζον Μίλτων(John Milton)(1608-1674) στο χριστιανικό αυτό έπος περιλαμβάνει, όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή, όλο το θεολογικό σύστημα του Χριστιανισμού. Ο Μίλτων, που ονομάστηκε από πολλούς ο Όμηρος της Αγγλίας, έχει συγγράψει και την ιστορία της Αγγλίας μέχρι κατακτήσεως, Λατινο-Αγγλικό λεξικό καθώς και το δράμα ‘Σαμψών αγωνιστής’ μιμούμενος του Έλληνες τραγικούς.

Οθωμανικοί Κώδικες-Δημ. Νικολαΐδου Ο Δημήτρης Νικολαΐδης, ο οποίος υπήρξε διευθυντής των εφημερίδων Κωνσταντινουπόλεως και Σερβέτ , εξέδωσε το 1891 στην Κωνσταντινούπολη το σύγγραμμα Οθωμανικοί Κώδικες. Αποτελεί συλλογή των νόμων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διοικητικούς νόμους αλλά και οδηγίες μαζί με εγκυκλίους. Η τύπωση του συγγράμματος έγινε από τους αδελφούς Νικολαΐδη. Επιπλέον τόμοι οθωμανικών κωδίκων και νομικών συγγραμμάτων της περιόδου περιέχονται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος.


Περί της Ελαίας-Αλεξίου Ριόνδε Η Ζάππειος Βιβλιοθήκη το 1882 προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου Περί της Ελαίας, το οποίο συνέγραψε ο γεωπόνος Αλέξιος Ριόνδε στη γαλλική γλώσσα και μετέφρασε στην ελληνική ο Ο.Κ. Φωστηρόπουλος. Η εέκδοση του βιβλίου έγινε στην Αθήνα από το Τυπογραφείο του Αλέξανδρου Κορομηλά. Στο βιβλίο αναφέρεται πώς διαδόθηκε η καλλιέργεια της ελιάς στην Ευρώπη από τους Έλληνες, τη διατροφική αξία της με το παράγωγο ελαιόλαδο, καθώς και συλλογή χωρίων αρχαίων συγγραφέων που σχετίζονται με την ελιά και την παραγωγή ελαιόλαδου. Επίσης, περιλαμβάνονται στο βιβλίο στατιστικοί πίνακες για την παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, το εμπόριο του, αλλά και τα ελαιόλαδα που βραβεύονταν ανά περιοχές. Το βιβλίο διατίθεται για ανάγνωση από τη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΣΒΟΥ –ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Σ.ΤΑΞΗ Σημαντικές πληροφορίες ιστορικού περιεχομένου για την περιφέρεια του Πλωμαρίου παρέχει η ανατύπωση του βιβλίου του Οικονόμου Σ. Ταξή, ’Συνοπτική ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου’, που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου. Το βιβλίο τυπώθηκε αρχικά το 1909 στο Κάιρο και ανατυπώθηκε στη Μυτιλήνη το 1995. Από το βιβλίο πληροφορείται κανείς για το Πλωμάρι, που αποτέλεσε πάντα καταφύγιο κατά τη διάρκεια του τούρκικου ζυγού. Η περιοχή ονομαζόταν παλαιότερα Ποταμός, λόγω του ποταμού Σεδούντα και ακόμα παλιότερα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κωμόπολη του νησιού μετά τη Μυτιλήνη σε αριθμό κατοίκων, ενώ αρχικά το κέντρο της περιοχής βρισκόταν στο Μεγάλο Χωριό ή Μεγαλοχώρι. Εξαιτίας μεγάλων πυρκαγιών το 1841,1842 και 1843 , πολλοί κάτοικοι του Μεγαλοχωρίου μετακόμισαν στον Ποταμό. Η μετεγκατάσταση τους στον Ποταμό ακολούθησε και λόγω της παραίνεσης του Βενιαμίν του Λέσβιου, ο οποίος τους είπε λακωνικά τότε ότι η πρόοδος και η ανάπτυξή τους έγκειται στην παραλία και όχι στα ελαιόδεντρα, εννοώντας την ανάγκη ανάπτυξης της ναυτιλίας και του εμπορίου. Τότε κατοικούσαν εκεί 2.100 οικογένειες και ο Ποταμός χώριζε την πόλη στα δύο. Η συνοικία του Ταρσανά, όπου διέμενε ο ναυτικός πληθυσμός ήταν στο ανατολικό μέρος της πόλης, παραθαλάσσια. Από τότε συναντώνται και οι τρείς ιεροί ναοί του Αγ. Νικολάου, Αγ. Ιωάννη, και Αγ. Παρασκευής, καθώς και δώδεκα σαπωνοποιεία, η κύρια ασχολία των ναυτικών, δέκα ελαιοτριβεία, ένα υδραυλικό αλευροποιείο, δύο πυρηνελαιοεργοστάσια και δύο ατμοκίνητα ελαιοτριβεία δαλκ. Κυριαρχούσαν τα προϊόντα της ελιάς, του κρασιού, του ούζου, οπωρολαχανικών και σαπουνιού. Επίσης, αναφέρεται η ύπαρξη του Αναγνωστηρίου Βενιαμίν, καθώς και η Ελληνική Σχολή, το κεντρικό παρθεναγωγείο, τα δημοτικά αρρένων-θηλέων, το κεντρικό καφενείο του Ιωάννη Αθανασιάδη, η δημοτική σχολή Ταρσανά στη θέση Πλάτανος και η νέα Αστική Σχολή του Ταρσανά που οικοδομήθηκε από την περιουσία του Γεωργίου Μ. Τραγάκη.

Το Θωρακισμένο Τραίνο –Vsevolod Ivanov Στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός λογοτεχνικών βιβλίων, της κλασικής αλλά και σύγχρονης λογοτεχνίας, βιβλία από παλαιότερες αλλά και μεταγενέστερες εκδόσεις. Ένα από αυτά και έργο ‘Το Θωρακισμένο Τραίνο’, ρομάντζο του Vsevolod Ivanov, που εκδόθηκε από την εταιρία Ένωσις στην Αθήνα το 1933 και συγκαταλέγεται στη Μεταπολεμική Βιβλιοθήκη του Ν. Νίκβα. Το βιβλίο μεταφράστηκε από τη ρωσική στην ελληνική γλώσσα από τον Α. Πηνιάτογλου.

Το Σύμπαν-Δημητρίου Σ. Ζαλούχου 1888 Ο τόμος ‘Το Σύμπαν-Στοιχειώδεις Γνώσεις της Φυσικής Αστρονομίας’ είναι ακόμη ένα σπάνιο σύγγραμμα, που περιλαμβάνεται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου. Η σύνταξη του βιβλίου έγινε από τον Δημήτριο Σ. Ζαλούχο, καθηγητή Μαθηματικών και Φυσικών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά συγγράμματα της εποχής του. Η έκδοση του βιβλίου έγινε από τον Δ. Βρετόπουλο , στο τυπογραφείο ‘Ο Τύπος’ της Σμύρνης το 1888 και αποτελεί δωρεά του μέλους του Αναγνωστηρίου Βενιαμίν, Γ. Π. Βουλαλά. Η συγκεκριμένη έκδοση του 1888 είναι αφιερωμένη στην οικογένεια Κιουπετζόγλου.

Εφημερίδες-Περιοδικά-Ημερολόγια

Αττικό Ημερολόγιο 1879 Στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος συγκαταλέγονται αρκετοί τόμοι του Αττικού Ημερολόγιου από το έτος 1879 και εξής. Το Αττικόν Ημερολόγιον εκδιδόταν υπό τον Ειρηναίο Ασώπιο από το 1867 μέχρι το 1896. Περιλαμβάνει κείμενα του Ασωπίου, ο οποίος υπήρξε κριτικός και συγγραφέας, καθώς και πολλά συγγράμματα αλληγορικά, λαογραφικά, ιστορικά ,επίσης, διηγήματα και ποιήματα των συγχρόνων του αλλά και δημοσιεύσεις μελετών σπάνιων χειρογράφων.

Βιβλιοθήκη Φέξη-Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς Ο εκδοτικός οίκος Φέξη την πρώτη δεκαετία του 1910 προχώρησε στην έκδοση μεταφράσεων έργων Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, μεταφράσεις που υπογράφουν γνωστοί συγγραφείς κ μελετητές, όπως ο Άγγελος Τανάγρας και ο Ιωάννης Γ. Φραγκιάς. Η βιβλιοδεσία των συγγραμμάτων έγινε για λογαριασμό της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος και αποτελείται από δεκαπέντε βιβλία.


Βύρων-Μηνιαίο Περιοδικό Ένα σπάνιο τεύχος του μηνιαίου περιοδικού συγγράμματος, ο Βύρων, βρίσκεται στη συλλογή της βιβλιοθήκης της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Η έκδοση του περιοδικού γινόταν στο Τυπογραφείο του Μέλλοντος στην Αθήνα από τον Φιλολογικό Σύλλογο Βύρων, και το συγκεκριμένο τεύχος χρονολογείται το 1879. Το περιεχόμενο του συγγράμματος εξαντλείται σε ιστορικά κείμενα, κείμενα φιλολογικής υφής αλλά και λογοτεχνικά κείμενα.

Δελτίον της Βιομηχανικής και Εμπορικής Ακαδημίας 1896 Στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος περιέχεται ο πρώτος τόμος του Δελτίου της Βιομηχανικής και Εμπορικής Ακαδημίας που καλύπτει χρονικά την περίοδο Μαΐου 1895-Απριλίου 1896. Το δελτίο τυπώνονταν στην Αθήνα στο τυπογραφείο Π.Δ. Σακελλαρίου. Τα γραφεία του περιοδικού βρίσκονταν κοντά στη Βουλή και εκεί λειτουργούσε και η εσπερινή σχολή της Βιομηχανικής και Εμπορικής Ακαδημίας. Την διεύθυνση του δελτίου είχε ο Ο.Α. Ρουσόπουλος.

Εβδομάς 1889-1890 Η Εβδομάς είναι ένα ακόμη λογοτεχνικό περιοδικό του 19ου αιώνα που διατίθεται για το κοινό στη Λέσχη Πλωμαρίου. Η εβδομαδιαία επιθεώρηση Εβδομάς, λογοτεχνικού και κοινωνικού περιεχομένου εκδιδόταν στην Αθήνα από το τυπογραφείο του Παρασκευά Λεώνη, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Μ. Δαμβέργη. Οι τόμοι που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη αφορούν στα έτη 1889 και 1890.

Εθνικόν Ημερολόγιον –Κ.Φ.Σκόκου 1899 Στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος περιλαμβάνονται και τεύχη του Εθνικού Ημερολογίου του Κωνσταντίνου Φ. Σκόκου. Το ύφος του Εθνικού Ημερολογίου είναι επί το πλείστον χρονογραφικό, φιλολογικό αλλά και γελοιογραφικό-σατιρικό. Περιέχονται σε αυτό αρκετές εικονογραφίες και συμμετείχαν στη συγγραφή του λογογράφοι της εποχής. Η έκδοση του ξεκίνησε το 1885 στην Αθήνα από το τυπογραφικό κατάστημα του Ανέστη Κωνσταντινίδη. Πολλά από τα ημερολόγια που βρίσκονται τη Λέσχη προήλθαν από δωρεές των μελών της, όπως το τεύχος του έτους 1899 που δόθηκε για το τότε Αναγνωστήριο Βενιαμίν από τον Α. Σαμαρίδη.


Εστία-Μηνιαίο Περιοδικό Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος φυλάσσει στη βιβλιοθήκη της σειρά από αξιόλογα περιοδικά που κυκλοφορούσαν στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, μερικά από τα οποία συνεχίζουν να κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα. Ένα εξ αυτών είναι και το γνωστό περιοδικό Εστία. Στη Λέσχη το κοινό θα βρει τόμους της Εστίας που χρονολογούνται από το 1877 έως και το 1894. Οι τόμοι τυπώνονταν στα γραφεία της Εστίας ενώ το περιοδικό κυκλοφορούσε σε δίμηνη έκδοση. Τα θέματα του ποικίλλουν και καταγράφουν ιστορικά γεγονότα, καθώς και άρθρα φιλολογικού, επιστημονικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.


Εφημερίδα Αθηναΐς Πλήθος τευχών της εφημερίδας Αθηναΐς διατίθενται προς ανάγνωση στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Η εφημερίδα Αθηναΐς, γνωστή και ως εφημερίδα των νέων εκδιδόταν με πλούσια εικονογράφηση στην Αθήνα από το τυπογραφείο της Αθηναΐδος και στη βιβλιοθήκη της λέσχης συναντώνται τεύχη από το έτος 1876. Περιλαμβάνει θέματα κοινωνικού, επιστημονικού, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου και κυκλοφορούσε σε μηνιαία έκδοση.

Εφημερίδα Εθνική Αγωγή Η βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στη συλλογή της δύο τόμους με εφημερίδες της Εθνικής Αγωγής. Οι εφημερίδες καταγράφουν γεγονότα του 1900 και περιλαμβάνουν θέματα ανατροφής, εκπαίδευσης, γραμμάτων, επιστημών, καλών τεχνών και , επίσης, θέματα της βιομηχανίας. Η εφημερίδα εκδιδόταν δύο φορές το μήνα στην Αθήνα. Διευθυντής και εκδότης του περιοδικού ήταν ο Γεώργιος Δροσίνης.


Εφημερίδα Εσπερία Η Εφημερίδα Εσπερία ήταν ένα εβδομαδιαίο εικονογραφημένο σύγγραμμα που είχε την έδρα του στο Λονδίνο. Ο τόμος με τα πρώτα τεύχη της εφημερίδας που ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 1916 βρίσκεται στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Σκοπός του φύλλου όπως αναγράφεται στο πρώτη του κυκλοφορία είναι ‘η μετάδοσις εις το ελληνικό κοινό όλων των υγιών εκείνων πολιτικών, κοινωνικών και ηθικών αρχών αίτινες αποτελούσι την βάσιν της προόδου και του πολιτισμού των μεγάλων της Δύσεως εθνών’. Διευθυντής της εφημερίδας υπήρξε ο Κ. Πουπτής και η εκτύπωση της γινόταν στο τυπογραφείο The Ferrestone Press της Νότιας Αγγλίας. Ο τόμος καλύπτει ειδήσεις και γεγονότα όλου του έτους 1916.

Εφημερίδα Κήρυξ Στο αρχείο της Λέσχης Πλωμαρίου "Βενιαμίν Λέσβιος" υπάρχουν 4 τόμοι με αρχειοθετημένα τα περισσότερα φύλλα της εφημερίδας ΚΗΡΥΞ που εκδίδονταν στην Μυτιλήνη από το 1916 έως το 1919 (λείπουν τα 88 πρώτα του 1916 και μερικά του 1918 και 1919). Η εφημερίδα ήταν καθημερινή και ιδιοκτήτες και διευθυντές ήταν οι Πλωμαρίτες Π.Ι. Πούλιας και Δ.Κ. Σμυρναίος, αλλά από το φύλλο 144 της 24ης Οκτωβρίου 1916 εμφανίζεται μόνος ως ιδιοκτήτης-διευθυντής ο Σμυρναίος, ενώ το 1918 εμφανίζεται στον τίτλο της εφημερίδας πάλι ο Πούλιας αλλά ως αρχισυντάκτης. Η εφημερίδα εκδιδόταν καθημερινά 4σέλιδος και ενίοτε 2σέλιδος. Περιείχε διεθνή, πανελλήνια, λεσβιακά νέα και συχνές ανταποκρίσεις από τις κωμοπόλεις της Λέσβου και συχνότατα από το Πλωμάρι Η εφημερίδα ήταν πολιτική φιλελευθέρων αρχών και υποστήριξε σθεναρά και με φανατισμό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Φιλοξένησε λογοτεχνικά κείμενα, χρονογραφήματα και ποιήματα ξένων και Ελλήνων λογοτεχνών και ειδικότερα λεσβίων όπως Γ. Σημηριώτη, Γ.Ζειμπέκη, Σταύρου Ανατολέα.


Ημερολόγιο Ποικίλης Στοάς Άλλο ένα σπάνιο ημερολόγιο του έτους 1895 έρχεται να προστεθεί στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Πρόκειται για το εθνικό εικονογραφημένο ημερολόγιο Ποικίλη Στοά, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό το 1884. Στη συγγραφή του συμμετείχαν πολλοί λόγιοι της εποχής, όπως ο Δημήτριος Αιγινήτης και ο Νεοκλής Καζάζης, ενώ καταγράφονται και δημοσιεύσεις ποιημάτων μεγάλων όπως του Κωστή Παλαμά. Ο Ιωάννης Α. Αρσένης διεύθυνε την Ποικίλη Στοά, ενώ η έκδοση του ημερολογίου γινόταν στο τυπογραφείο του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου στην Αθήνα.


Νεολόγος-Εβδομαδιαία Επιθεώρηση Δύο τόμοι της εβδομαδιαίας επιθεώρησης Νεολόγος είναι διαθέσιμοι για το κοινό στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Στους τόμους περιλαμβάνονται μελέτες και άρθρα πολιτικής, φιλολογικής και επιστημονικής υφής. Χρονολογικά, καλύπτονται τα έτη 1893-1894. Τη διεύθυνση του Νεολόγου είχε ο Σταύρος Ι. Βουτυράς.


Νέον Πνεύμα 1909 Μερικά από τα πρώτα τεύχη της εβδομαδιαίας επιθεώρησης Νέον Πνεύμα συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη συλλογή σπανίων περιοδικών της βιβλιοθήκης στη Λέσχη Πλωμαρίου. Η εικονογραφημένη επιθεώρηση ιδρύθηκε το 1909 από τον Ιωάννη Α. Φιλικό, ο οποίος διεύθυνε και το περιοδικό μαζί με τον Ν.Τ. Παπαδημητρίου. Το μηνιαίο περιοδικό εκδιδόταν στην Κωνσταντινούπολη και ήταν κυρίως φιλολογικού περιεχομένου αλλά συναντώνται και άρθρα για τις επιστήμες και τις τέχνες.


Περί Χαριλάου Τρικούπη Ανάλεκτα Η ανθολογία δημοσιευμάτων που αφορούν στη ζωή και το έργο του Χαριλάου Τρικούπη είναι στη διάθεση των αναγνωστών στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Τα ‘Περί Χαριλάου Τρικούπη Ανάλεκτα’ είναι συλλογή δημοσιευμάτων του ίδιου του Χ. Τρικούπη ή αφορούν τον ίδιο και το έργο του. Τα δημοσιεύματα χωρίζονται σε 16 τόμους, και καλύπτουν χρονικές περιόδους δημοσιευμάτων. Η εκτύπωση τους έγινε στο τυπογραφείο Π.Δ. Σακελλαρίου στην Αθήνα το 1912.

Περιοδικό: Ο Εν Κωνσταντινουπόλει Φιλολογικός Σύλλογος Τρείς τόμοι του περιοδικού του Φιλολογικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνονται στα συγγράμματα της βιβλιοθήκης Λέσχης Πλωμαρίου. Πρόκειται για του τόμους Ζ’,Θ’ και ΙΔ’ που τυπώθηκαν το 1874 στην Κωνσταντινούπολη που αναφέρουν και τα ονόματα των ιδρυτών, τακτικών μελών και επίτιμων μελών του συλλόγου. Το περιοδικό περιέχει πολλά άρθρα και μελέτες γλωσσολογικού, ιστορικού και φιλολογικού ενδιαφέροντος, μαζί με τα πρακτικά των συνεδριάσεων του συλλόγου, καθώς και πολλές πληροφορίες για τοπικές διαλέκτους λαογραφικής αξίας.


Περιοδικό Έρευνα Συγγράμματα του καθιερωμένου κατά τον 20ο αιώνα μηνιαίου περιοδικού Έρευνα προστίθενται στη συλλογή της βιβλιοθήκης της Λέσχης Πλωμαρίου. Συναντώνται εκδόσεις τευχών της Έρευνας από το 1901, ενώ το περιοδικό κυκλοφορούσε στην Οξφόρδη. Το μηνιαίο σύγγραμμα εκδιδόταν με την επιμέλεια του Πλάτωνα Ε. Δρακούλη, ο οποίος είναι και ιδρυτής του περιοδικού. Αργότερα, το περιοδικό κυκλοφόρησε σε τριμηνιαία έκδοση. Το περιοδικό σχολιάζει καθημερινά κοινωνικά και ιστορικά φαινόμενα, αλλά ο αναγνώστης θα συναντήσει στο ποικίλης ύλης περιεχόμενό του ακόμη και θέματα διατροφολογίας, οικονομίας, καθώς και αναλύσεις επιστημονικών όρων.

Περιοδικό Αθηναϊκός Αστήρ 1896 Το μηνιαίο περιοδικό Αθηναϊκός Αστήρ είναι ακόμη ένα από τα παλαιότερα και πλέον σπάνια περιοδικά του 19ου αιώνα, τεύχη του οποίου θα βρουν οι αναγνώστες στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Το εικονογραφημένο εγκυκλοπαιδικό περιοδικό πρωτοκυκλοφόρησε το 1896. Εκδότες του περιοδικού ήταν οι Αλέξανδρος Μπαράς και Ιωάννης Κάλφογλου και η τύπωση του γινόταν στο τυπογραφείο της ‘Κορίννης’ στην Αθήνα. Τα θέματα του είναι κυρίως καλλιτεχνικού, φιλολογικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. Τα τεύχη του πρώτου έτους είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Περιοδικό Ανάπλασις Τεύχη του μηνιαίου περιοδικού Ανάπλασις του ομώνυμου συλλόγου, με θέματα θεολογικού περιεχομένου, είναι διαθέσιμα για το κοινό στη Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Τα τεύχη που συγκαταλέγονται στη βιβλιοθήκη ξεκινούν από το έτος 1888, ενώ διευθυντής του περιοδικού ήταν ο καθηγητής Ι.Ε. Μεσολωράς. Η Ανάπλασις, που εκδιδόταν στην Αθήνα, περιλαμβάνει κείμενα των αποστόλων, της Αγίας Γραφής, καθώς και επιστημονικά άρθρα πανεπιστημιακών καθηγητών και ομιλίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος.


Περιοδικό Έσπερος Άλλος ένας σπάνιος τόμος που αποτελείται από τεύχη του περιοδικού Έσπερος της περιόδου 1886-1887 εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Ο Έσπερος(Hesperos) ήταν ένα ευρέως διαδεδομένο περιοδικό του 19ου αιώνα, που κάλυπτε θέματα καλλιτεχνικής υφής. Διευθυντής και εκδότης του περιοδικού υπήρξε ο Ιωάννης Περβάνογλου, ενώ η έκδοση του συγγράμματος γινόταν στη Λειψία στο τυπογραφείο του Γ. Δρουγολίνου και περιείχε πλούσια εικονογράφηση.


Περιοδικό Κορίννα Μερικά από τα παλιότερα τεύχη του εβδομαδιαίου περιοδικού Κορίννα περικλείονται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου. Τα τεύχη χρονολογούνται από τον Ιούλιο του 1878 μέχρι και τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. Το περιοδικό Κορίννα απευθύνεται στο φιλολογικό και λογοτεχνικό κοινό και τη διεύθυνση του είχε ο Λάμπρος Ενυάλης. Εκδότης του περιοδικού ήταν ο Χρήστος Χιώτης. Αρχικά, η έκδοση του περιοδικού γινόταν στη Ζάκυνθο και αργότερα στην Αθήνα.

Περιοδικό Κόσμος Ακόμη δύο σπάνιοι τόμοι του εβδομαδιαίου περιοδικού συγγράμματος Ο Κόσμος συγκαταλέγονται στα περιοδικά της βιβλιοθήκης της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Το περιοδικό ξεκίνησε την έκδοση του στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Σεπτεμβρίου του 1882 υπό την επιμέλεια του Ιωάννου Δ. Τανταλίδου με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας. Η εκτύπωση της γινόταν από τον Ι.Γ. Μαργαρίτη. Για την έκδοση του συνεργάστηκαν πολλοί λόγιοι και ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα συναντά κανείς αποσπάσματα διηγημάτων, ποιημάτων, δραμάτων, πληθώρα ειδήσεων και άρθρα επιστημονικά, καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά.

Περιοδικό Πανδώρα Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά περιοδικά της Ελλάδος βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Ο λόγος για το περιοδικό σύγγραμμα Πανδώρα, του οποίου ο έκτος τόμος περιλαμβάνει τεύχη από τον Απρίλιο του 1855 έως τον Απρίλιο του 1856. Το περιοδικό ήταν διαθέσιμο στο κοινό δύο φορές το μήνα και τυπωνόταν στη Αθήνα από το τυπογραφείο της Νέας Πανδώρας. Συντάκτες του περιοδικού ανάμεσα σε άλλους ήταν και οι Α.Ρ. Ραγκαβής, Κ. Παπαρρηγόπουλος και Ν. Δραγούμης.

Περιοδικό Παρνασσός

Αρκετοί από τους πρώτους τόμους του φιλολογικού περιοδικού Παρνασσός, ένα από τα αξιολογότερα ελληνικά φιλολογικά περιοδικά, θα βρουν οι αναγνώστες στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Στη βιβλιοθήκη περιλαμβάνονται 13 τόμοι από το 1879 έως το 1893, στους οποίους συναντά κανείς μελετήματα κυρίως ιστορικά, αρχαιολογικά και φιλολογικά χωρίς να λείπουν και θέματα νομικού, λογοτεχνικού ή θεολογικού ενδιαφέροντος. Το περιοδικό Παρνασσός είχε κυκλοφορήσει από το 1877 έως το 1895, ενώ αργότερα συνέχισε την κυκλοφορία του με το όνομα Επετηρίδα. Η έκδοση ξεκίνησε από τα παιδιά του Παύλου Λάμπρου, τα οποία είχαν ξεκινήσει από το 1860 την κυκλοφορία χειρόγραφου περιοδικού συγγράμμματος. 

Περιοδικό Υγιεία Ένας σπάνιος τόμος του περιοδικού Υγιεία περιλαμβάνεται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Ο τόμος περιλαμβάνει τεύχη από το έτος 1895 έως το 1897 και απευθυνόταν σε αναγνώστες από όλα τα κοινωνικά στρώματα στοχεύοντας στη διάδοση γνώσεων και κανόνων υγιεινής. Διευθυντές του περιοδικού ήταν οι γιατροί Τ. Καρδάρας και Λ.Δ. Χρήστοβιτς.

Περιοδικό Χλωρίς Σπάνια τεύχη του περιοδικού Χλωρίς που χρονολογούνται από το 1879 και εξής βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος. Η έκδοση του περιοδικού Χλωρίς γινόταν στην Κωνσταντινούπολη και ονομάστηκε έτσι, όπως πληροφορείται κανείς στο πρώτο τεύχος, από την θεά Χλωρίδα, κατά τη μυθολογία θεά της άνοιξης και των ανθών. Το περιοδικό απευθυνόταν σε όλες τις ηλικίες τα αναγνώσματα του χαρακτηρίζονται διδακτικά, συνδυάζοντας το τερπνόν δια του ωφελίμου.

ΤΟΜΟΙ ΝΕΑ ΣΙΩΝ 1900-1910 Η συλλογή τόμων του εκκλησιαστικού περιοδικού Νέα Σιών με τεύχη από τη δεκαετία 1900-1910 βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Πλωμαρίου και περιλαμβάνει κείμενα, άρθρα και αναλύσεις θρησκευτικού περιεχομένου αλλά και ιστορικές πληροφορίες για το χριστιανισμό και την εξάπλωση του παγκοσμίως. Τα συγγράμματα της Νέας Σιών εκδόθηκαν στα Ιεροσόλυμα από το τυπογραφείο του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου και είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό στις αρχές του 20ου αιώνα.


Παραπομπές - σημειώσεις:

1. Αρχειακό υλικό Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν Λέσβιος 2. “Αγία Σιών” : Πρακτικά του Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου «Νεοελληνικός Διαφωτισμός, η περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου» , Τόμος Δ'. Μυτιλήνη 2009 3. Ιστορία του Αναγνωστηρίου “Βενιαμίν ο Λέσβιος” Τύποις Π.Τσιβιλή , Μυτιλήνη 1937


Εξωτερικοί σύνδεσμοι 1. http://www.emprosnet.gr/search/site/%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%87%CE%B7%20%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD

       2. http://www.kathimerini.gr/435910/article/politismos/arxeio-politismoy/epeteiako-leykwma-gia-th-lesvo