Χρήστης:Κωνσταντίνος Μπόιτσης/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι συμβολισμοί της ακολουθίας και του στολισμου του γάμου.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιδιαίτεροι συμβολισμοί της ακολουθίας του γάμου αφορούν τα στέφανα, το κρασί, το ποτήρι, το χορό του Ησαία, τις βέρες, το νυφικό φόρεμα, τη νυφική ανθοδέσμη. Το κάθε στοιχείο που υπάρχει στο μυστήριο του γάμου έχει το ξεχωριστό συμβολισμό του:

Οι αρραβώνες: Η τέλεση του αρραβώνα γίνεται πριν το μυστήριο του γάμου. Είναι η ευλογία της εκκλησίας για τα μελλοντικά ζευγάρια.

Το λευκό νυφικό: Το έθιμο για το λευκό νυφικό κυριάρχησε στα μέσα του εικοστού αιώνα. Το λευκό νυφικό φόρεμα ήταν πολύ σπάνιο γύρω στο 1800, το φορούσαν μόνο βασίλισσες και συμβόλιζε τον πλούτο. Όσο περνούσαν τα χρόνια πολλές κυρίες άρχισαν να τις αντιγράφουν και έτσι έγινε μόδα. Πλέον συμβολίζει την αγνότητα.

Η νυφική ανθοδέσμη: Η νυφική ανθοδέσμη δηλώνει το θαυμασμό του γαμπρού. Συμβολίζει ότι η γυναίκα είναι το λουλούδι στη ζωή του άντρα και πως ο άντρας θα την εξασφαλίσει μια ζωή με ευτυχία και αγάπη.

Οι βέρες: Οι βέρες είναι τα δαχτυλίδια που συμβολίζουν την υπόσχεση του γάμου, την αιώνια αγάπη και τη δύναμη της σχέσης.

Τα στέφανα: Το κυκλικό σχήμα συμβολίζει την αιώνια αγάπη χωρίς αρχή - μέση και τέλος. Επίσης την γονιμότητα και την ευγονία.

Οι λαμπάδες: Οι λαμπάδες είναι το φώς του χριστού, που κινείτε πάντα μπροστά από το αντρόγυνο φωτίζοντας το δρόμο του προς την καινούργια ζωή.

Το ρύζι: Συμβολίζει το να ρίζωμα του αντρόγυνου μέχρι τα γεράματά του.

Το ποτήρι: Το κοινό ποτήρι αποτυπώνει την κοινότητα του βίου του ζευγαριού.

Το κρασί: Είναι η κοινή ζωή του αντρόγυνου στην οποία θα γευτεί κάθε χαρά και λύπη.

Ο χορός του Ησαία: Ο Ιερέας καθοδηγεί το ζευγάρι κυκλικά τρεις φορές γύρω από το τραπέζι του Ιερού. Συμβολίζει  την ακολουθία του Θεού από το ζευγάρι στα πρώτα του κοινά βήματα.

στολισμος γαμου θεσσαλονικη συμβολισμοι Πηγή: στολισμος γαμου θεσσαλονικη