Χρήστης:Κυριάκος Ιωάννου/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

"Κυριάκος Ιωάννου φιλόλογος"

Ο φιλόλογος Κυριάκος Ιωάννου γεννήθηκε στην Πάφο το 1978. Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (πτυχίο και μεταπτυχιακό), ενώ, από το 2017, είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει συγγράψει ή/και επιμεληθεί διάφορα βιβλία, οι θεματικοί άξονες των οποίων περιστρέφονται, κυρίως, γύρω από την κυπριακή λογοτεχνία, ενώ συναφούς θεματολογίας κείμενά του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, σε σύμμεικτους τόμους, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και διάφορα (κυπριακά, ελλαδικά και διεθνή) περιοδικά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη του έργου του Βασίλη Μιχαηλίδη. Μέσα από αρχειακές έρευνες, αναδιφήσεις χειρογράφων και αποδελτιώσεις δυσεύρετων κυπριακών εφημερίδων έχει προσθέσει στο σύνολο της εργογραφίας του Βασίλη Μιχαηλίδη περισσότερα από 25 «νέα»/άγνωστα ποιήματα.

Από το 2009 έως το 2018, συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Μικροφιλολογικά, ενώ, από 2018 κ.ε., είναι υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Κυπριακή Εστία. Προηγουμένως εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (Αρχείο Προφορικής Παράδοσης) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (2007) και στο αρχείο του Αντώνη Κ. Ιντιάνου (2006-2008), καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ενισχυτική διδασκαλία) (2004-2005).

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

- Κυπριακή και ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία

- Βασίλης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Λιπέρτης και «επίγονοι»

- Εκδοτική των κειμένων και γραφ(ηματ)ική απόδοση του κυπριακού ιδιώματος

- Αρχειοδιφικές, παλαιογραφικές και βιβλιογραφικές αναζητήσεις, καταγραφές κτλ.

- Λογοτεχνική κριτική κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου

- Περιοδικά Κυπριακά Γράμματα και Πάφος


Βιβλία Κυριάκου Ιωάννου

Συγγραφή:

- Η παράδοση και τα εκδοτικά προβλήματα του ποιητικού έργου του κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη: το παράδειγμα της «9ης Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)», Λευκωσία, Ηλίας Επιφανίου, 2017.  

- Αδημοσίευτες επιστολές και άγνωστα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη (από το αρχείο του Αιμίλιου Χουρμούζιου), Λευκωσία, [Μικροφιλολογικά], 2012. [με τον Λ. Παπαλεοντίου]

- Μυλλωμένα τραγούδια του Βασίλη Μιχαηλίδη. Και άλλες παραλλαγές του «Αμολόητου», Λευκωσία, [Μικροφιλολογικά], 2012. [με τον Λ. Παπαλεοντίου]

- Ανέκδοτα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη (Από το αρχείο του Αντώνη Κ. Ιντιάνου), Λευκωσία, [Μικροφιλολογικά], 2008.

Επιμέλεια:

- Βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Γλαύκο Κληρίδη. «Ο πραγματικός άνθρωπος», Λευκωσία, Ινστιτούτο «Γλαύκος Κληρίδης» - ΔΗΣΥ, 2018.

- Φωτοαναστατική ανατύπωση των σπάνιων ποιητικών συλλογών του Βασίλη Μιχαηλίδη: Η ασθενής λύρα(1882), Ποιήματα(1911), Λευκωσία, Ηλίας Επιφανίου, 2017.

- Λάρκος Λάρκου, Το πρώτο ’δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει. Μελοποιημένη ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη, Λάρνακα 22012.

- Ελευθέριος Ζαχαριάδης: Ποιήματα, Λευκωσία, [Μικροφιλολογικά], 2009. [με τον Λ. Παπαλεοντίου]


Σύνδεσμοι:

https://sites.google.com/site/eliasepiphanioupublications/kyriakos-ioannou

https://independent.academia.edu/KyriakosIoannou