Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Κρίστυ/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή είναι η κύρια σελίδα προχείρων του χρήστη Κρίστυ. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.


 ανανέωση λίστας 


Δημιουργία νέας σελίδας:

 Γενικό λήμμα 

Παραδοσιακός / Λαϊκός πολιτισμός
Χειρωνακτικές τέχνες Τέχνες
 Τεχνική  

 Εργαλείο  

Ερμηνευτικές & Παραστατικές τέχνες
 Θεατρικό έργο  

 Μουσικό θεατρικό έργο  

 Όπερα  

 Μουσικό άλμπουμ  

 Χορός  

Οπτικοακουστικές τέχνες Αλληλεπιδραστική τεχνολογία
 Βιντεοπαιχνίδι  

Λογοτεχνία
Πολιτιστική κληρονομιά
 Αρχαιολογικός χώρος 
Αμυντικός (ακρόπολη, αμυντικός χώρος, οχύρωση, πύργος, χώρος μάχης), αποθηκευτικός (), διαμονής (ακρόπολη, διαμονής, οικισμός, οικιστικό σύνολο, οχυρωμένος οικισμός, παραδοσιακός οικισμός, πόλη, πόλη-κάστρο, προϊστορικός οικισμός), ενασχολήσεων (αγορά, βιοτεχνική εγκατάσταση, εμπορικό κέντρο, ενασχολήσεων, μεταλλευτικό συγκρότημα), κέντρο διοίκησης (ακρόπολη, ανακτορικό συγκρότημα, διοικητικό κέντρο, κέντρο διοίκησης), κοινής ωφέλειας (εκπαιδευτικό κέντρο, κοινής ωφέλειας, λουτρά, σχολή), νεκρικός (θαλαμοειδείς τάφοι, θολωτοί τάφοι, νεκρικός χώρος, νεκρόπολη, νεκροταφείο, ταφικός τύμβος), υποδομής (λιμενικές εγκαταστάσεις, υποδομής), χώρος εκτός κατάταξης (ανάκτορο, ιερά οδός, συγκρότημα μνημείων, μονή, ναυάγιο)

Συνήθως έχουν παρέλθει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών της
 Μνημείο 
Κατοικία (έπαυλη, οικία, σπήλαιο), ανάκτορο, οχύρωση (τείχη, πύργος, κάστρο, φρούριο, πύλη), διοικητικό κτίριο (μέγαρο, πρυτανείο, βουλευτήριο, βουλή, δημαρχείο, δικαστήριο, νομαρχία, τελωνείο), λουτρά (θέρμες - λουτρά, χαμάμ, ιαματικές πηγές), λατρευτικό μνημείο (ιερό κτίριο, σπήλαιο, αρχαίος ναός, βωμός, ηρώο, θόλος, ιερά οδός, ιερή πηγή, σπήλαιο, ασκηταριό, βαπτιστήριο, καθολικό μονής, μονή, παρεκκλήσι, τζαμί, χριστιανικός ναός), αναμνηστικό / διακοσμητικό μνημείο (αναθηματικό μνημείο, αψίδα, θησαυρός, τρόπαιο, χορηγικό μνημείο, ωρολόγιο, κωδωνοστάσιο, συντριβάνι), ταφικό μνημείο (θολωτός τάφος, τάφος, τύμβος, επιτύμβιο μνημείο, ηρώο, θαλαμωτός τάφος, καμαροσκεπής τάφος, λυκιακός τάφος, μακεδονικός τάφος, μαυσωλείο, πυραμιδοειδής τάφος, κατακόμβη), υποδομή (γέφυρα, δίολκος, κρήνη, οδός, όρυγμα, αναλημματικός τοίχος, υδραγωγείο, λιμάνι, σιδηροδρομικός σταθμός, φάρος, φρέαρ), αθλητική εγκατάσταση (αρχαίο γυμνάσιο, ιππόδρομος, παλαίστρα, στάδιο), θέατρο, ωδείο, μνημείο εμπορικής / βιοτεχνικής δραστηριότητας (κλίβανος, εργαστήριο γλυπτικής, εργαστήριο κεραμικής, στοά), εμπορικό κτήριο / κατάστημα (αγορά, ζαχαροπλαστείο, καφενείο), βιοτεχνικό / βιομηχανικό μνημείο ή εργαστήριο (ανεμόμυλος, αποθήκη, αρτοποιείο βιοτεχνικό / βιομηχανικό κτήριο, ελαιοτριβείο, υδρόμυλος), κοινοφελές ίδρυμα (νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, ταχυδρομείο, τράπεζα), κινηματογράφος

 Παιχνίδι  

Συλλογική πολιτισμική έκφραση ενός λαού
 Αφηγηματικός λόγος 
Προφορική ιστορία, αφήγηση, θρύλος, λαϊκό παραμύθι, μύθος, λαϊκή κοσμοθεώρηση κλπ.

 Έθιμο, τελετουργία  

 Μουσική  

 Τραγούδι 

 Χορός  

 Λαϊκό θέατρο  

 Φαγητό  

 Ποτό  

 Τεχνική  

Λοιπά στοιχεία
Επιστήμη
Ιατρική
 Πάθηση  

 Φάρμακο, θεραπεία ή συσκευή 

 Επέμβαση ή διαδικασία 

 Σημάδι ή σύμπτωμα 

 Ιατρική εξέταση  

 Ιατρική ειδικότητα  

 Ανατομία  

Βιολογία
 Ζώο  

 Φυτό  

Φυσική Μαθηματικά
Γεγονότα
 Πολιτική εξέλιξη  

 Μάχη  

Πρόσωπα
Οργανισμοί
 Κυβερνητικός φορέας  

Μέρη
Φυσικές περιοχές
 Ποτάμι  

 Περιοχή  

Διοικητικές περιοχές Ειδική χρήση
Κατασκευές
Κτίσματα Κτίρια Εγκαταστάσεις
Τεχνολογία
Οχήματα
 Αυτοκίνητο  

 Πλοίο  

Συσκευές Παραγωγή
Άλλα
 Επάγγελμα  

 Εφημερίδα  


Έλεγχος αν υπάρχει ήδη η σελίδα
(λήμματα)       (πρόχειρα)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιτάι (Muaythai)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρέη προέδρου της Ομοσπονδίας μέχρι σήμερα, διατελεί ο Ιωάννης Παπαδόπουλος. Στις 28 Ιουνίου 2018, η ομοσπονδία αποκτά νομική υπόσταση καθώς υπεγράφη από τον υφυπουρό Γ. Βασιλειάδη η απόφαση για την ειδική αθλητική αναγνώριση, αν και η παρουσία της παραδοσιακής ταϊλανδέζικης πυγμαχίας και η εκμάθηση του, στη χώρα μας, μετρά δεκαετίες.

Από τότε είναι η μόνη αρμόδια ομοσπονδία, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάπτυξη του Μουάιτάι στην Ελλάδα καθώς και την εκπροσώπηση της χώρας σε ανάλογες διοργανώσης του εξωτερικού. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιτάι μετρά δεκάδες συλλόγους σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος, ενώ ως μέλη της ομοσπονδίας είναι μερικοί από τους παλαιότερους και εμπειρότερους δασκάλους Μουάιτάι της χώρας.

Τον Αύγουστο του 2018, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιτάι στέλνει την πρώτη Εθνική Ελλάδος Μουάιτάι να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.


[1]Η ιστορία του Μουάτάι

Το Μουάιτάι ή στην ελληνική ορολογία, Ταϊλανδέζικη πυγμαχία, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της Ταϊλάνδης, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όπως συμβαίνει με όλες τις αρχαίες παραδόσεις. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας του Μουάιτάι, όμως όλες οι πηγές συναινούν ότι το Μουάιτάι υπήρξε η πρωταρχική και πιο αποτελεσματική μέθοδος αυτοάμυνας των Ταϊλανδών πολεμιστών στα αμέτρητα πολεμικά μέτωπα και τις μάχες, που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας του έθνους, που πλέον ονομάζεται Ταϊλάνδη. Εκείνη την περίοδο γράφτηκε το εγχειρίδιο πολέμου ‘Chupasart’. Το Chupasart έδινε έμφαση στη χρήση κάθε μέρους του σώματος στις πολεμικές τέχνες. Η φιλοσοφία του εγχειριδίου ήταν ότι η μάχη απαιτούσε κάτι περισσότερο από τη χρήση των όπλων∙ απαιτούσε τη δέσμευση του νου, του σώματος και της ψυχής.

Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας του Βασιλιά, Prachao Sua (1697-1709 μ.Χ.), το Μουάιτάι έγινε πρώτη φορά γνωστό ως άθλημα. Ο Βασιλιάς έτρεφε μεγάλη αγάπη για αυτή την πολεμική τέχνη και ήταν γνωστός για τη συμμετοχή του σε τουρνουά σε μικρές πόλεις και χωριά, όπου μεταμφιεζόταν ως κοινός, νικώντας συχνά τους τοπικούς πρωταθλητές. Όταν η χώρα διένυσε μία περίοδο ειρήνης και για να κρατάει το στρατό σε εγρήγορση, ο Βασιλιάς έδωσε εντολή στους στρατιώτες να εκπαιδευτούν στο Μουάιτάι. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσουν να οργανώνονται στοιχειωδώς, τα πρώτα τουρνουά ανά τη χώρα.

Το 1774, ο θρυλικός Nai Khanom Dtom έκανε γνωστό το Μουάιτάι με αφορμή των αγώνα του ενάντια σε μια ομάδα Βιρμανέζων κι ενώ ήταν αιχμάλωτος πολέμου στην Μπούρμα (νυν Μυανμάρ). Ο Nai Khanom Dtom συνελήφθη όταν οι Βιρμανέζοι κατέλαβαν την αρχαία πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Αγιουτάγια. Ο Nai Khanom Dtom θρυλείται ότι νίκησε δέκα από τους κορυφαίους πυγμάχους της Μπούρμα, με μια ανάσα, σε ένα τουρνουά. Ο ίδιος διακρίνεται για τη θέλησή του να νικά με σκοπό την τιμή (και όχι το έπαθλο) και την προθυμία του να υπερνικά οποιεσδήποτε δυσκολίες.

Αυτό συνοψίζεται ως εξής: «Τίποτα δεν μπορεί να σου σταθεί εμπόδιο, παρά ο ίδιος σου ο εαυτός».

Παράλληλα και ο στρατός εφάρμοσε το σύστημα του Μουάιτάι. Οι Ταϊλανδοί στρατιώτες εκπαιδεύονται και χρησιμοποιούν τις τεχνικές του Μουάιτάι. Για το στρατό ξηράς, η πολεμική τέχνη πάντοτε έβρισκε εφαρμογή στις μάχες εκ του συστάδην. Όταν ένας Ταϊλανδός στρατιώτης μάχεται σώμα με σώμα, εφαρμόζει τις πρακτικές του Μουάιτάι. Το ίδιο κάνει και κάθε απλός Ταϊλανδός πολίτης, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα. Η παρακολούθηση και η εκμάθηση αποτελούν μέρος της παιδικής ηλικίας των Ταϊλανδών. Το Μουάιτάι σύντομα έγινε η καθημερινή αθλητική ενασχόληση όλων και έτσι δημιουργήθηκαν κέντρα εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 το Μουάιτάι κωδικοποιήθηκε επισήμως∙ θεσπίστηκαν κανόνες και κανονισμοί και έγινε γνωστό στον αθλητικό κόσμο. Στις αρχές του 20ου αιώνα το Μουάιτάι έγινε παγκοσμίως γνωστό ως ένα ασφαλές άθλημα πυγμαχίας. Στη συνέχεια, εισήχθησαν οι κυκλικοί διαγωνισμοί με οχτώ τμήματα, όπως στην παγκόσμια πυγμαχία και υιοθετήθηκαν οι κανόνες πυγμαχίας Queensbury για τα γάντια πυγμαχίας, που αντικατέστησαν τα σχοινιά που τύλιγαν οι μαχητές γύρω από τα χέρια και τους βραχίονές τους.

Έχοντας μια μακρά ιστορία αιώνων, το Μουάιτάι εξελίχθηκε και πλέον είναι αναγνωρισμένο σε πολλές χώρες παγκοσμίως, δημιουργώντας μια νέα εποχή περήφανης παγκόσμιας ιστορίας. Τα τελευταία χρόνια το Μουάιτάι, τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο, έχει διαδοθεί παγκοσμίως και έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο άθλημα πυγμαχίας. Το Μουάιτάι είναι μια άοπλη πολεμική τέχνη που παρουσιάζει ψυχαγωγικό ενδιαφέρον για τον θεατή και παράλληλα αποτελεί μια μορφή αυτοάμυνας και ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εκγύμνασης.



[2]

[3]

[1]