Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Αγγελική Κούκου/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Gustav Klimt -ΤΟ ΦΙΛΙ

Άσμα Ασμάτων

Το ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ «σιρ=άσμα» αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα της λυρικής ποίησης  όπου ανήκει στα ποιητικά διδακτικά έργα της Παλαιάς Διαθήκης ή στα Αγιόγραφα της εβραϊκής Βίβλου.[1]

Ως έργο διακρίνεται για τον πλούτο των εικόνων, για το έντονο συναίσθημα και την ζωηρότητα της  έκφρασης ,έντονα χρώματα

Η κεντρική ιστορία του έργου είναι ο αμοιβαίος έρωτας μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας η οποία έχει αίσιο τέλος παρά τα εμπόδια. Αυτός ο έρωτας-αγάπη εκφράζεται με την μορφή λυρικού διαλόγου.

  Χωρίζεται σε δύο μέρη : το πρώτο μέρος αφορά την βαθμιαία αναγέννηση της αγάπης και το δεύτερο την ωρίμανση και την ολοκλήρωσή της.

Οι πρωταγωνιστές είναι ο Σολομών, η Σουλαμίτις και ο ποιμένας αγαπημένος της όλα τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Ιερουσαλήμ-στην ύπαιθρο .

Ο συγγραφέας του έργου δεν ξέρουμε ακριβώς ποιος είναι αλλά οι πιο πολλές αναφορές γίνονται για τον Σολομώντα, ίσως και ο Σολομών και μια ακόμα άποψη είναι ότι μπορεί και να το έγραψε γυναίκα εξαιτίας της λεπτότητας και των έντονων συναισθημάτων.

Η μορφή του ποιήματος χαρακτηρίζεται ως ενιαίο λυρικό ποίημα με αρκετούς παραλληλισμούς ,ως δράμα-μελόδραμα ,ως συλλογή λαϊκών ερωτικών γαμήλιων ασμάτων .

Οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται είναι η κατά γράμμα, η αλληγορική, η τυπική ερμηνεία και αυτή που έχει την μεγαλύτερη θέση είναι η αλληγορική  όπου αλληγορείτε η σχέση του θεού με τον περιούσιο λαό του, η σχέση του Ιησού με την εκκλησία ,η σχέση του θείου λόγου με την ανθρώπινη ψυχή και η επικρατέστερη είναι η αλληγορία πως ο νυμφίος για τους  Εβραίους είναι ο Θεός και για τους Χριστιανούς ο Χριστός. Το άσμα αυτό είναι γεμάτο εικόνες και σύμβολα και έχει πλούσια γλώσσα.[2]

  1. εγχειρίδιο εισαγωγής στην Παλαιά Διαθήκη. Αθήνα: Συμμετρία. 2008. σελ. 87.  |first1= missing |last1= in Authors list (βοήθεια)
  2. κραταία ως θάνατος αγάπη. Αθήνα: GUTENBERG. 2015.  |first1= missing |last1= in Authors list (βοήθεια)