Χοφούφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 25°21′38.9″N 49°35′58.9″E / 25.360806°N 49.599694°E / 25.360806; 49.599694

Χοφούφ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Χοφούφ
25°21′39″N 49°35′59″E
ΧώραΣαουδική Αραβία
Διοικητική υπαγωγήΑνατολική επαρχία
Υψόμετρο155 μέτρα
Πληθυσμός660.788 (2010)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Αλ-Χοφούφ ( αραβικά: ٱلْهُفُوف‎‎ al-Hufūf, επίσης Χοφούφ ή Χουφούφ, ή και "Αλ-Χασά", "Αλ-Αχσά" ή "Αλ-Χασσά")[2] είναι το σημαντικότερο αστικό κέντρο της όασης Αλ-Αχσά στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας. Η πόλη είναι επίσης γνωστή ως μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χουρμάδων στον κόσμο και για τα παλιά παζάρια και τα ανάκτορά της.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά πόλη του Μπαχρέιν, η πόλη έχει πληθυσμό 150.000 κατοίκων και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κατοικημένης περιοχής όασης πόλεων και χωριών περίπου 600.000 κατοίκων. Βρίσκεται στην ενδοχώρα, νοτιοδυτικά του Αμπκαΐκ και της μητροπολιτικής περιοχής Νταχράν - Νταμάμ - Κομπάρ στο δρόμο νότια προς Χαράντ.

Είναι η πλησιέστερη πόλη στην περίφημη πετρελαϊκή ζώνη Γκαουάρ, ένα από τα μεγαλύτερα συμβατικά (χερσαία) πεδία στον κόσμο. Το Χοφούφ είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα στη Σαουδική Αραβία. Πολλές γνωστές οικογένειες ζουν εκεί. Οι σχολές γεωργίας, κτηνιατρικής και ζωικών πόρων για το Πανεπιστήμιο Βασιλιά Φαϊζάλ βρίσκονται στην πόλη (οι άλλες βρίσκονται στο Νταμάμ). Η πανεπιστημιούπολη του Χοφούφ διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις, όπου οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μπορούν να σπουδάσουν ιατρική, οδοντιατρική και οικιακή οικονομία. Ο θρύλος το θέλει ως σημείο ταφής της Λαϊλά και του Μαζνούν, του ερωτευμένου ζεύγους της πιο δημοφιλούς ιστορίας αγάπης στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Η βασίλισσα του Σαβά λέγεται επίσης ότι επισκέφτηκε αυτήν την πόλη από το βασίλειό της στην Υεμένη. Ο Γερμανός εξερευνητής Χέρμαν Μπούρχαρντ φωτογράφισε την πόλη το 1904. Σήμερα, φωτογραφίες της πόλης από τον φωτογράφο εκτίθενται στο Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου.

To 2011, στην πόλη σημειώθηκαν σποραδικές διαμαρτυρίες από Σιίτες, που αποτελούν μειονότητα στη χώρα, έχοντας ως βασικό αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις.[3]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, το Χοφούφ παρήγαγε υφάσματα από μαλλί, μετάξι και βαμβάκι. Η πόλη ήταν επίσης γνωστή για τους καρπούς των χουρμαδιών. Οι Άραβες θεωρούσαν την ποικιλία khalasi της πόλης και την ποικιλία fardh του Ομάν μεταξύ των καλύτερων.[4] Από το 1920, η πόλη ήταν γνωστή για την κατασκευή καφετιέρων από ασήμι και ορείχαλκο. [5]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αλ Χοφούφ έχει ένα ζεστό κλίμα ερήμου (κλιματική ταξινόμηση Κέππεν BWh ) με μακρά, πολύ ζεστά καλοκαίρια και ήπιους, μικρούς χειμώνες.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τυχαίων Ταινιών θα διοργανωνόταν στο Χοφούφ τον Ιανουάριο του 2015, αλλά αντικαταστάθηκε από το Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Μάιο του 2017.  [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (October 2018)">απαιτείται παραπομπή</span> ]

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροδρόμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη εξυπηρετείται από το διεθνές αεροδρόμιο Βασιλιάς Φαχντ, το οποίο απέχει 160 χιλιόμετρα στο Νταμάμ, παρά το γεγονός ότι η πόλη έχει δύο δικά της αεροδρόμια.

Το τοπικό αεροδρόμιο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αλ Αχσά, χρησιμοποιείται για εσωτερικές πτήσεις και περιορισμένες διεθνείς πτήσεις προς το Ντουμπάι. Το δεύτερο αεροδρόμιο είναι απλώς ένας παλιός αεροδιάδρομος, που πλέον έχει εγκαταλειφθεί.

Σιδηροδρομική γραμμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό, που συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα, Ριάντ, προς τα δυτικά και το Νταμάμ προς τα βόρεια. Όλοι οι σιδηρόδρομοι στη Σαουδική Αραβία συντονίζονται από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Σαουδικής Αραβίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.citypopulation.de/de/saudiarabia/cities/?cityid=7718.
  2. «Al-Hofuf Travel Information and Travel Guide – Saudi Arabia». Lonely Planet. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «Νέα διαδήλωση Σιιτών σε πόλη της Σαουδικής Αραβίας με αίτημα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις». in.gr. 2011-03-11. https://www.in.gr/2011/03/11/world/nea-diadilwsi-siitwn-se-poli-tis-saoydikis-arabias-me-aitima-tis-politikes-metarrythmiseis/. Ανακτήθηκε στις 2020-11-19. 
  4. Western Arabia and the Red Sea, Naval Intelligence Division, London 2005, p. 488 (ISBN 0-7103-1034-X)
  5. Prothero, G.W. (1920). Arabia. London: H.M. Stationery Office. σελ. 99. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]