Χοσέ Σίλβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χοσέ Σίλβα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jose Silva (Αγγλικά)
Γέννηση11  Αυγούστου 1914
Λαρέντο
Θάνατος7  Φεβρουαρίου 1999
Λαρέντο
Τόπος ταφήςΛαρέντο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1][2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Ιστότοπος
www.silvamethod.com/about/Jose-Silva.aspx

Ο Χοσέ Σίλβα[3] (11 Αυγούστου 1914 - 7 Φεβρουαρίου 1999) ήταν Αμερικανός αυτοδίδακτος παραψυχολόγος και συγγραφέας της "Μέθοδος Σίλβα" και του "Silva UltraMind ESP System", σκοπός του οποίου ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους να αυξήσουν τον δείκτη νοημοσύνης τους, να αναπτύξουν την ικανότητα να θεραπεύουν και τους ίδιους και τους άλλους εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας δυνάμεις άγνωστες στην επιστήμη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χοσέ Σίλβα γεννήθηκε στο Λαρέντο του Τέξας. Ο ίδιος, η μεγαλύτερη αδελφή του και ο μικρότερος αδελφός τους μεγάλωσαν μαζί με τη γιαγιά τους. Ο Σίλβα βοηθούσε οικονομικά την οικογένειά του από την ηλικία των 6 ετών, πουλώντας εφημερίδες, γυαλίζοντας παπούτσια και κάνοντας περίεργες δουλειές. Ποτέ δεν παρακολούθησε το σχολείο ως μαθητής, αλλά έμαθε να διαβάζει και να γράφει βλέποντας την αδερφή και τον αδελφό του να κάνουν την εργασία τους.

Κατάφερε να μελετήσει δια αλληλογραφίας το πως να επισκευάζει ραδιόφωνα μετά από μια συμφωνία που έκανε με τον κουρέα της πόλης, σύμφωνα με την οποία ο κουρείος μισθούσε τα μαθήματα του και ο Σίλβα πήρε το δίπλωμα με το όνομα του κουρέα.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, άρχισε να επισκευάζει ραδιόφωνα και δημιούργησε μια επιτυχημένη επιχείρηση την οποία διατηρούσε για τα επόμενα 40 χρόνια, η οποία διακόπτεται μόνο από τη στρατιωτική του θητεία.

Πριν από το θάνατό του, ο Jose Silva αναγνωρίστηκε ως ο κορυφαίος ερευνητής στον κόσμο στον τομέα του νου και του ανθρώπινου δυναμικού.

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - Θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιος άλλος ενίσχυσε άθελά του αυτή την έρευνα. Ήταν ο ψυχίατρος που έκανε ερωτήσεις στους άντρες που επρόκειτο να καταταγούν στο τμήμα μεταβιβάσεων, στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. «Κατουράς το κρεβάτι σου;» Ο Χοσέ έμεινε εμβρόντητος. «Σ’ αρέσουν οι γυναίκες;» Ο Χοσέ, πατέρας τότε τριών παιδιών και προορισμένος να αποκτήσει άλλα επτά, έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Αυτός ο γιατρός – σκέφτηκε – πρέπει να ξέρει για τον ανθρώπινο νου περισσότερα απ’ όσα ξέρει ο κουρέας για τα ραδιόφωνα, γιατί κάνει, λοιπόν, τόσο κουτές ερωτήσεις;

Η σημαντική αυτή στιγμή υπήρξε για τον Χοσέ το ξεκίνημα μιας επιστημονικής έρευνας που τον οδήγησε να γίνει – χωρίς διπλώματα και πιστοποιητικά – ένας από τους πιο δημιουργικούς ερευνητές της εποχής του. Μέσα από τα βιβλία τους, ο Φρόυντ, ο Γιούνγκ και ο Άντλερ, έγιναν οι πρώτοι του δάσκαλοι.

Πειράματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρχισε να μελετά την ψυχολογία - τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Έμαθε ότι, όπως και τα ηλεκτρονικά, ο εγκέφαλος λειτουργεί με μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και ότι αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα δονείται ή παλλόει με διαφορετικούς ρυθμούς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]