Χιμπακούσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια χιμπακούσα της Χιροσίμα. Τα ίχνη στο σώμα της είναι από το κιμονό που φορούσε κατά την ώρα της επίθεσης.

Η λέξη χιμπακούσα (ιαπωνικά: 被爆者, γράφεται και ως 被曝者 - η λέξη σημαίνει άτομο που έχει επηρεαστεί από μια βόμβα ή άτομο που έχει επηρεαστεί από την έκθεση [σε μια βόμβα]) είναι ιαπωνική λέξη που γενικά περιγράφει τα άτομα που επηρεάστηκαν από τη ρίψη ατομικών βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη χιμπακούσα είναι ιαπωνική, γραμμένη αρχικά σε κάντζι. Ο όρος χιμπακούσα - ιαπ. 被爆者 (χι- «επηρεασμένος» + μπακού- «βόμβα» + σα- «άτομο») χρησιμοποιήθηκε και παλαιότερα στα ιαπωνικά για να περιγράψει κάθε θύμα βόμβας. Η χρήση της αυξήθηκε καθώς χρησιμοποιείται ως ορισμός για τα θύματα της ρίψης ατομικών βομβών στην Ιαπωνία από τον αμερικανικό στρατό στις 6 και 9 Αυγούστου 1945.

Τα αντιπυρηνικά κινήματα και σύνδεσμοι, μεταξύ άλλων αυτά των χιμπακούσα, εξάπλωσαν τον όρο για να συμπεριλάβουν κάθε άμεσο θύμα πυρηνικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων αυτών της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα.[1] Έτσι προτιμούν τον όρο 被曝者 (αλλάζουν τον χαρακτήρα μπακού με τον χαρακτήρα που μεταγράφεται επίσης ως μπακού και σημαίνει «έκθεση») ή «άτομο που επηρεάστηκε από την έκθεση», εννοώντας τα «άτομα που επηρεάστηκαν από πυρηνική έκθεση».[2] Ο ορισμός τείνει να υιοθετηθεί από το 2011.[3]

Ο δικαστικός όρος του χιμπακούσα αποδίδεται σε συγκεκριμένα άτομα, κυρίως από την ιαπωνική κυβέρνηση.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sink, Bob. «Who Are The Hibakusha?». Hibakusha Stories (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2019. 
  2. Romei, Sayuri (11 Μαρτίου 2017). «6 years after the Fukushima disaster, its victims are still suffering». Revista de Prensa (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2019. 
  3. «NUCLEAR-RISKS | Home». www.nuclear-risks.org. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2019.