Χερσόνησος του Ακάμαντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Χερσόνησος του Ακάμαντα βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κύπρου. Στο άκρο της βρίσκεται το ακρωτήριο του Ακάμαντα το δυτικότερο σημείο της νήσου ενώ βρέχεται από τη θάλασσα στις τρεις πλευρές της. Η χερσόνησος δεν κατοικείται, έχει πλούσια παρθένα βλάστηση και αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής[1].

Το όνομα της προέρχεται από τον Ακάμαντα, οικιστή της περιοχής, γιό του Μίνωα και της Φαίδρας ή γιο του Θησέα[2]. Μιά άλλη εκδοχή λέει ότι ονομάστηκε έτσι από το «άκαος» - άκαφτος, επειδή ήταν το μοναδικό μέρος της Κύπρου που δεν είχε καεί από τους Άραβες πειρατές[3].

Η χερσόνησος είναι πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα, έχει 530 είδη φυτών από τα οποία τα 33 ενδημικά, δηλαδή φυτρώνουν μόνο στη Κύπρο, από τα οποία το ένα τοπικό ενδημικό του Ακάμαντα[4]. Τα δάση της χερσονήσου χαρακτηρίζονται από την Τραχεία πεύκη[5], ενώ υπάρχουν αγριελιές και αγριοχαρουπιές. Στις παραλίες της γεννούν δύο είδη θαλάσσιων χελωνών, η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) και η μεσογειακή Καρέτα καρέτα. Στα αρχαία χρόνια στη περιοχή υπήρχαν μεταλλεία όπου οι είσοδοι τους είναι ορατές σήμερα. Έχουν ανεβρεθεί πολλοί οικισμοί της νεολιθικής περιόδου, ρωμαϊκών αλλά και νεότερων χρόνων[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας [1] Αρχειοθετήθηκε 2008-10-24 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 16-1-2009
  2. Encyclopaedia Perthensis; Or Universal Dictionary of the Arts, Sciences, Literature, &c. Intended to Supersede the Use of Other Books of Reference, έκδοση Printed by John Brown, 1816
  3. Νέο Χωριό Πάφου [2] Αρχειοθετήθηκε 2009-01-06 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 15/1/2009
  4. Η βιοποικιλότητα της Κύπρου [3][νεκρός σύνδεσμος]
  5. Χλωρίδα της Κύπρου[4]
  6. Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυπριακής Δημοκρατίας [5] Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 15-1-2009