Βάλσαμο χειλιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χειλικό βάλσαμο)

Το βάλσαμο χειλιών ή βάλσαμο για τα χείλη (αγγλ. lip balm) είναι μια ουσία στην οποία κύριο συστατικό αποτελεί το κερί, και εφαρμόζεται τοπικά στα χείλη του στόματος για να ανακουφίσει σκασμένα ή ξηρά χείλη, την γωνιακή χειλίτιδα, την στοματίτιδα, ή τον έρπητα. Το βάλσαμο χειλιών συχνά περιέχει κερί ή καρναουβικό κερί, καμφορά, κητυλική αλκοόλη, λανολίνη, παραφίνη, και βαζελίνη, μεταξύ άλλων συστατικών. Μερικές συνθέσεις περιέχουν χρωστικές ουσίες, γεύση, άρωμα, μινθόλη, φαινόλη, σαλικυλικό οξύ και αντηλιακά.

Ο πρωταρχικός σκοπός του lip balm (χειλικού βαλσάμου) ήταν η παροχή μίας προστατευτικής στρώσης στην επιφάνεια των χειλιών ώστε να τους εξασφαλίσει την επιθυμητή υγρασία και την προστασία τους από την έκθεση στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Ο ξηρός αέρας, οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο άνεμος και όλα αυτά έχουν μια επίδραση ξήρανσης στο δέρμα με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η υγρασία από το σώμα. Τα χείλη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή το δέρμα είναι τόσο λεπτό και έτσι είναι συχνά τα πρώτα που παρουσιάζουν σημάδια ξηρότητας. Υλικά που προστατεύουν τα χείλη, όπως το κερί και η βαζελίνη, αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας και διατηρούν μια άνεση, ενώ η γεύση, οι χρωστικές ουσίες, τα αντηλιακά, και διάφορα φάρμακα μπορούν να παρέχουν επιπλέον, συγκεκριμένα οφέλη.

Το βάλσαμο χειλιών μπορεί να εφαρμοστεί με ένα δάχτυλο στα χείλη, ή με ένα κραγιόν τύπου σωλήνα από το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Το χειλικό βάλσαμο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το 1880 από τον δημιουργό του στικ για το σκάσιμο των χειλιών (chapstick), Τσαρλς Μπράουν Φλιτ (Charles Browne Fleet), αν και οι ρίζες του ανιχνεύονται συνήθως σε κερί αυτιού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάλσαμο για τα χείλη πριν από αυτό.

Ισχυρισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δρ Holly Phillips υποστηρίζει ότι ορισμένοι τύποι βαλσάμου για τα χείλη μπορεί να είναι εθιστικοί ή περιέχουν συστατικά τα οποία τα ξηραίνουν. Άλλοι πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με τον εθισμό του βαλσάμου χειλιών είναι απλώς αστικοί μύθοι. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η χρησιμοποίηση μιας ενυδατικής κρέμας χειλιών μπορεί να μειώσει την παραγωγή της φυσικής υγρασίας.

Οι κατασκευαστές βαλσάμου χειλιών μερικές φορές δηλώνουν στο FAQs τους ότι δεν υπάρχει τίποτα εθιστικό στα προϊόντα τους ή ότι όλα τα συστατικά έχουν καταχωρισθεί και εγκριθεί από το FDA[1][2]. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου έρευνες δείχνουν πως ορισμένες εταιρίες παρα τις δηλώσεις τους χρησιμοποιούν επιβλαβή υλικά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Blistex FAQ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2012. 
  2. Carmex Αρχειοθετήθηκε 2012-06-18 στο Wayback Machine. FAQ