Γωνιακή χειλίτιδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γωνιακή χειλίτιδα
Γωνιακή χειλίτιδα
Ειδικότηταδερματολογία
Συμπτώματαφλεγμονή[1]
Ταξινόμηση
ICD-10K13.0
ICD-9528.5, 686.8

Η γωνιακή χειλίτιδα (ή όπως αλλιώς ονομάζεται γωνιακή στοματίτιδα) είναι μία φλεγμονώδης αλλοίωση στη γωνία των χειλιών που συχνά είναι αμφοτερόπλευρη. Φαίνονται σχισμές στο δέρμα και στα χείλη που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αιμορραγούν και να δημιουργηθούν έλκη με εφελκίδες.

Αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και οι πληγές μπορούν να επιμολυνθούν με τον μύκητα Candida albicans, ή άλλους παθογόνους οργανισμούς, μελέτες έχουν δείξει ότι η αρχική έναρξη της γωνιακής χειλίτιδας οφείλεται σε διατροφικές ανεπάρκειες, κυρίως ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)[2], ανεπάρκεια σιδήρου[3] και ανεπάρκεια ψευδαργύρου που μπορεί να οφείλονται είτε σε μη επαρκή διαιτιτική πρόσληψη της ουσίας ή σε άλλες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. κοιλιοκάκη).

Η γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να είναι μέρος και άλλων συμπτωμάτων όπως η δυσφαγία, η σιδηροπενική αναιμία και η γλωσσίτιδα στο σύνδρομο Πλάμερ-Βίνσον.

Επίσης ηλικιωμένοι που χάνουν τα δόντια τους μπορεί να αναπτύξουν γωνιακή χειλίτιδα επειδή κλείνει το στόμα σε μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος (όπως την περίοδο του χειμώνα)[4].

Η γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να προκληθεί από μικρόβια αλλά οι πιο συχνοί παθογόνοι είναι οι μύκητες. Επίσης μπορεί να προκληθεί από φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν ξήρανση του δέρματος, όπως και σε πρωτοπαθή υπερβιταμίνωση Α[5].

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με τα αίτια. Σε ελάσσονες περιπτώσεις που οφείλονται σε βακτηριακή μόλυνση, γίνεται χρήση τοπικού αντιβιωτικού στην περιοχή για μερικές ημέρες. Ελάσσονες περιπτώσεις που οφείλονται σε μυκητιασιακή μόλυνση αντιμετωπίζονται με αντιμυκητιασικές αλοιφές.

Οι περιπτώσεις που οφείλονται σε σύνδρομα δυσαπορρόφησης ή σε διατροφικές ανεπάρκειες αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση της ουσίας που βρίσκεται σε έλλειψη, όπως ενέσεις βιταμίνης Β12 ή πρόσληψη σιδήρου.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) οντολογία των ασθενειών. 27  Μαΐου 2016. purl.obolibrary.org/obo/doid.owl. Ανακτήθηκε στις 30  Νοεμβρίου 2020.
  2. MedlinePlus (2005-08-01). "Riboflavin (vitamin B2) deficiency (ariboflavinosis)". National Institutes of Health. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/patient-riboflavin.html.
  3. Lu S, Wu Η (2004). "Initial diagnosis of anemia from sore mouth and improved classification of anemias by MCV and RDW in 30 patients". Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 98 (6): 679–85. doi:10.1016/j.tripleo.2004.01.006. PMID 15583540.
  4. Mayo Clinic http://www.mayoclinic.com/health/chapped-lips/AN01440
  5. Harvard Medical School http://www.aolhealth.com/skin-health/ask-an-expert/angular-cheilitis Αρχειοθετήθηκε 2010-04-10 στο Wayback Machine.