Χα (φυλή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χα
(Ha)
Γεωγραφική περιοχή της φυλής Χα (εκτίμ.).
Πληθυσμός 990.000 (εκτίμ. 2001)[1]
Ονομασίες
Άνθρωπος Χα, Μούχα (Ha, Muha)
Άνθρωποι Ουάχα (Waha)
Γλώσσα Χα, Κίχα, Γκίχα
(Ha, Kiha, Giha)[2]
Χώρα Μπούχα (Buha)

Οι Χα (Ha), οι οποίοι επίσης ονομάζονται στα Σουαχίλι: Ουάχα (Waha) (ενικός Μούχα (Muha), μια εθνοτική και γλωσσική ομάδα που ζει στις Περιφέρειες Κιγκόμα (Kigoma Region),[Σημ. 1] Καγκέρα (Kagera Region) και Σινυάνγκα (Shinyanga Region) στη δυτική Τανζανία,[2] σε μια περιοχή την οποία παραδοσιακά αποκαλούν Μπούχα (Buha).

Το 2001, ο πληθυσμός των Χα, εκτιμάτο ότι αριθμούσε 990.000 άτομα.[1] Η γλώσσα τους η Χα, η οποία επίσης ονομάζεται Κίχα (Kiha) ή Γκίχα (Giha) και είναι στενά συνδεδεμένη με τα Κιρούντι (Kirundi) και τα Κινυαρουάντα (Kinyarwanda), που ομιλούνται στα γειτονικά Μπουρούντι (Burundi)]] και Ρουάντα (Rwanda).[Σημ. 2]

Παραδοσιακά, υπήρξαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά η μύγα τσε-τσε κατέστησε αδύνατη τη διατήρηση βοοειδών στα βόρεια τμήματα των εδαφών των, οπότε εκεί, το κυνήγι και η συλλογή μελιού απέκτησαν μεγάλη σημασία.[3] Τα βοοειδή έχουν παραδοσιακά παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα των Χα (Ha), όπου ανταλλάσσονται στους γάμους και ούτω καθεξής.

Στα νεότερα χρόνια, πολλοί άνδρες από τους Χα (Ha), έχουν οδηγηθεί στην ακτογραμμή της Τανζανίας, προκειμένου να εργαστούν στις εκεί φυτείες από σιζάλ.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Επαρχία Κασούλου (Kasulu District), απαρτίζεται κυρίως από την εθνοτική ομάδα «Ουάχα» («Waha»).
  2. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Rwanda όσο και η ονομασία Rwada, στα Ελληνικά γράφονται ως «Ρουάντα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Ρουά-ν-ντα» και όχι ως «Ρουά-ντα» (γιατί δεν είναι Rwada αλλά Rwanda). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=TZ Languages of Tanzania
  2. 2,0 2,1 https://www.ethnologue.com/language/haq, τελευταία επίσκεψη: 04/09/2016
  3. 3,0 3,1 «Ha - folkegruppe». Store norske leksikon (στα Norwegian). Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2010. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ha people (έκδοση 540878733) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).