Χασάν Αγάς Κούρταλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χασάν Αγάς Κούρταλης
Γέννηση18ος αιώνας
Αταλάντη Φθιώτιδας
ΥπηκοότηταΟθωμανική Αυτοκρατορία
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταχειρουργός

Ο Χασάν Αγάς Κουρταλής ήταν Οθωμανός ιατρός και χειρουργός

Γέννηση - τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε πριν το 1800 και έζησε μαζί με την οικογένειά του στην Αταλάντη, όπου και άσκησε το επάγγελμα του εμπειρικού χειρούργου γιατρού.

Η συνεισφορά του στην Επανάσταση του 1821[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την έναρξη της επανάστασης στην Αταλάντη, η οικογένεια του Χασάν Αγά Κουρταλή σφαγιάστηκε, όμως αυτός παρέμεινε στο πλευρό των Ελλήνων αγωνιστών περιθάλποντας τους τραυματίες.

Το 1822 ο Χασάν Αγάς Κουρταλής εγκαταστάθηκε στην Ακρόπολη από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, όταν αυτός έγινε αρχηγός της Αθήνας, όπου και θεράπευε τους τραυματίες μαζί με τον Αθηναίο γιατρό Σούρμπη.

Κατά την πολιορκία της Αθήνας από τον Κιουταχή Πασά, ο Κουρταλής με τη θέλησή του κλείσθηκε και αυτός μαζί με τους Έλληνες στην Ακρόπολη.

Περιέθαλψε και θεράπευσε το Γάλλο φιλέλληνα Φραγκίσκο Ρομπέρ όταν αυτός λαβώθηκε από οβίδα ενώ διέσχιζε το στρατόπεδο του Κιουταχή, καθώς και τον Μακρυγιάννη, οπλαρχηγό της Ρούμελης, όταν αυτός τραυματίστηκε στην Ακρόπολη.

Μετεγκατάσταση στη Χαλκίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την παράδοση της Αθήνας στον Κιουταχή Πασά, ο Κουρταλής εγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκεί ξαναπαντρεύτηκε και κατέστησε το σπίτι του νοσοκομείο όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του στους ασθενείς. Όταν πια σε μεγάλη ηλικία τυφλώθηκε και ήταν αδύνατο πλέον να χειρουργεί, είχε μερικούς μαθητές που τους δίδασκε την ιατρική, ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο ανιψιός του Μπραΐμ Αγάς καθώς και ο γιατρός χειρουργός Παύλος Σιταράς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χριστοφόρου, Μάνθος Κ. (1998). «Χασάν Αγάς Κουρταλής – Αταλαντινός Οθωμανός Γιατρός το 1821». Λοκρικά Χρονικά (Αταλάντη) 4: 93-108.