Χαρτοπαίχτης με ταλέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαρτοπαίχτης με ταλέντο
(Lo Scopone Scientifico)
ΣκηνοθεσίαΛουίτζι Κομεντσίνι
ΠαραγωγήΝτίνο ντε Λαουρέντις
ΣενάριοΡοντόλφο Σονέγκο
ΠρωταγωνιστέςΑλμπέρτο Σόρντι, Σιλβάνα Μάνγκανο, Μπέτι Ντέιβις, Τζόζεφ Κότεν, Μάριο Καροτενούτο, Ντομένικο Μοντούνιο, Φράνκα Σκανιέτι, Γκουίντο Τσερνίλια, Ένιο Αντονέλι, Τζιζέλντα Καστρίνι, Ντάλια Ντι Λαζάρο, Μάρκο Τούλι, Ντανιέλε Ντομπλίνο και Αριστίντε Καποράλε[1]
ΜουσικήΠιέρο Πικιόνι
ΦωτογραφίαΤζουζέπε Ρουτσολίνι
ΜοντάζΝίνο Μπαράλι
Εταιρεία παραγωγήςTitanus
Πρώτη προβολή1972
Διάρκεια113 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία
ΓλώσσαΙταλικά

Το Χαρτοπαίχτης με ταλέντο (Πρωτότυπος τίτλος: Lo Scopone Scientifico) είναι Ιταλική κωμική ταινία 1972 σε σκηνοθεσία Λουίτζι Κομεντσίνι και παραγωγή του Ντίνο ντε Λαουρέντις. Πρωταγωνιστούν οι Αλμπέρτο Σόρντι, Μπέτι Ντέιβις, Σιλβάνα Μάνγκανο, Τζόζεφ Κότεν και ο Ντομένικο Μοντούνιο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία πάμπλουτη γριά Αμερικανίδα (Μπέτι Ντέιβις) κάνει συνεχώς το γύρο του κόσμου, ακολουθώντας την πορεία της άνοιξης. Κάθε χρόνο φτάνει στη Ρώμη, νοικιάζει μια βίλα και παίζει χαρτιά για να περνάει την ώρα της. Εκείνη, ο γραμματέας της (Τζόζεφ Κότεν) κι ένα ζευγάρι Ιταλών, ο Πεπίνο (Αλμπέρτο Σόρντι) και η σύζυγός του, Αντονία (Σιλβάνα Μανγκάνο) παίζουν ένα τυχερό παιχνίδι που ονομάζεται «σκοπόνε». Η Αμερικάνα φέρεται καλά στους φτωχούς Ιταλούς, τους δανείζει κάποια χρήματα, αλλά τελικά κάθε φορά τους τα ξανακερδίζει, μαζί με τις οικονομίες τους.

Αυτήν την φόρα όμως ο Πεπίνο είναι αποφασισμένος να κερδίσει την γριά, και να αποκτήσει ένα μικρό σπίτι, για να φύγουν από την παράγκα που ζούνε. Θα επιστρατεύσει όλη την γειτονιά να τον βοηθήσει, ακόμη και ο εραστής της γυναικάς του, ο Ριγκέτο (Ντομένικο Μοντούνιο) θα πάρει μέρος στο παιχνίδι, προκειμένου να κερδίσει την γριά Αμερικάνα και να δώσει τα λεφτά στην Αντονία, χωρίς αποτέλεσμα όμως, αφού και αυτός θα χάσει στο σκοπόνε από την γριά.

Ο Πεπίνο και η Αντονία θα πάνε στο καθιερωμένο ραντεβού με την Αμερικάνα και το παιχνίδι θα αρχίσει. Η τύχη φαίνεται να του χαμογελά αυτή την φόρα του Πεπίνο, και να κερδίζει συνεχώς τις παρτίδες, και συγκεντρώνοντας ένα σεβαστό ποσό, αρκετό για να αγοράσει το σπίτι που ήθελε. Αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στην γριά που θα χάσει χρήματα και θα σκαρφιστεί ένα τέχνασμα προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματά της. Έτσι κατά την τελευταία παρτίδα του σκοπόνε, θα λιποθυμήσει και θα σταματήσουν το παιχνίδι. Ο γιατρός που θα την εξετάσει θα αποφανθεί ότι η γριά είναι στα τελευταία της και θα ενημερώσει τους Ιταλούς. Ο γραμματέας της θα παρακαλέσει τον Πεπίνο να μείνει στη βίλα έως ότου συνέρθει η γριά. Ο Πεπίνο θα δεχτεί και θα περιμένει.

Κάποια στιγμή η γριά Αμερικάνα θα συνέρθει και θα ζητήσει από τον Πεπίνο να ικανοποιήσει την τελευταία της επιθυμία, που δεν είναι άλλη από το να ξαναπαίξει ένα παιχνίδι σκοπόνε. Ο Πεπίνο από καλοσύνη θα δεχτεί και θα παίξει πάλι σκοπόνε. Αυτή την φόρα όμως η γριά θα αλλάξει τους κανόνες του σκοπόνε, προτείνοντας στον Πεπίνο καθε παρτίδα το ποντάρισμα θα είναι το διπλό ή τίποτα. Ο Πεπίνο θα διστάσει να δεχτεί, αλλά η Αντονία θα έχει άλλη γνώμη, λέγοντάς του ότι ήρθε η στιγμή να ξετινάξουν οικονομικά την γριά, μη βλέποντας όμως ότι είναι παγίδα της γριάς, που έχει στόχο να φύγει πάλι κερδισμένη. Ο Πεπίνο θα αρχίσει να κερδίζει τεράστια ποσά, και από την απληστία που θα τον πιάσει θα κάνει τρελά όνειρα. Η πραγματικότητα δυστυχώς θα είναι διαφορετική, αφού σε κάποια στιγμή ο Πεπίνο θα τα χάσει όλα.

Η γριά θα φύγει ευχαριστημένη από την Ρώμη, που για μια ακόμη χρονιά κέρδισε τον Πεπίνο. Ο Πεπίνο θα κατηγορήσει την Αντονία που τον πήρε στο λαιμό της, χάρη στην απληστία της και θα την χωρίσει, με τον ίδιο να γυρίζει πάλι στην φτωχή αλλά τίμια ζωή του.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]