Χαραυγή (μυθιστόρημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαραυγή
Εξώφυλλο ελληνικής έκδοσης
ΣυγγραφέαςΣτέφανι Μέιερ
ΜεταφραστήςΒασιλική Λατσίνου
ΤίτλοςBreaking Dawn
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης2  Αυγούστου 2008
ΜορφήΝεανικό, φαντασία, ρομαντικό
ΣειράTwilight
ΧαρακτήρεςΜπέλα Σουάν, Έντουαρτ Κάλεν και Renesmee Cullen
ΤόποςΟυάσινγκτον[1]
LC ClassOL5720022W
Πρώτη έκδοσηLittle, Brown and Company
ΠροηγούμενοΈκλειψη
ΕπόμενοΉλιος του Μεσονυκτίου

Η Χαραυγή (αγγλ. Breaking Dawn) είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα φαντασίας, γραμμένο από την Αμερικανίδα συγγραφέα Στέφανι Μέιερ. Είναι το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο του έπους του Λυκόφωτος και δημοσιεύθηκε το 2008. Χωρίζεται σε τρία "βιβλία", ή τμήματα, το πρώτο και το τρίτο τμήμα, γραμμένα απ’ την οπτική πλευρά της Μπέλα Σουάν και το δεύτερο γραμμένο απ’ την οπτική πλευρά του Τζέικομπ Μπλακ. Η Χαραυγή κυκλοφόρησε στις 2 Αυγούστου 2008. Από την αρχική της έκδοση τυπώθηκαν 3,7 εκατομμύρια αντίτυπα, 1,3 εκατ. πωλήθηκαν κατά τις πρώτες 24 ώρες της κυκλοφορία της.

Ιστορία δημοσίευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος, Χαραυγή, είναι μια αναφορά στην αρχή της ζωής της Μπέλα ως βαμπίρ. Το εξώφυλλο, είναι μια αλληγορία για την εξέλιξης της Μπέλα καθ 'όλη την ιστορία. Ξεκίνησε ως ο πιο αδύναμος σωματικά παίκτης σε ολόκληρο το έπος, το πιόνι, αλλά στο τέλος θα γίνει η ισχυρότερη, η βασίλισσα. Αρχικά, η Mέιερ έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Αυγή για πάντα», η οποία αποτελεί άμεση συνέχεια του Λυκόφως. Αν και η βασική ιστορία παρέμεινε η ίδια, στην «Αυγή για πάντα», η αφήγηση ήταν εντελώς από την πλευρά της Μπέλλα, οι λυκάνθρωποι και ο Τζέικομπ είχαν μόνο σκιαγραφηθεί, η Βικτόρια και ο Λόρεντ ήταν και οι δύο ζωντανοί, και υπήρξε ένας επίλογος. Σε σχέση με το μοναδικό όνομα Ρένεσμι, η Μέιερ έγραψε ότι, "δεν θα μπορούσα να την που Τζένιφερ ή Άσλεϊ. Πώς θα ονόμαζες το πιο μοναδικό μωρό στον κόσμο; Κοίταξα μέσα από πολλές ιστοσελίδες με παιδικά ονόματα. Τελικά κατάλαβα ότι υπήρχε δεν υπήρχε ανθρώπινο όνομα που να έκανε για μένα, γι 'αυτό αναγκάστηκα να φτιάξω ένα δικό μου." Η συγγραφέας αποφάσισε συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης στην ιστορία, όταν έκανε μία έρευνα σε βρικόλακες και βρήκε τον «θρύλο του εφιάλτη», ενός δαίμονα που θα μπορούσε να κάνει παιδιά. Η Μέιερ αναφέρει σε στο τέλος της σειράς ότι: " «Το έπος του Λυκόφωτος είναι πραγματικά η ιστορία της Μπέλλα, και αυτός ήταν ο φυσικός χώρος για την ολοκλήρωση ιστορία της. Υποθέτω ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρατείνει την ιστορία της, αλλά δεν θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον για μένα να εξακολουθώ να γράφω."

Περίληψη πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η "Χαραυγή" είναι χωρισμένη σε τρία χωριστά "βιβλία", ή τμήματα. Το πρώτο μέρος περιγράφει το γάμο και το μήνα του μέλιτος της Μπέλα και του Έντουαρντ, οι οποίοι περνούν σε ένα ιδιωτικό νησί έξω από τις ακτές της Βραζιλίας. Ο Έντουαρντ πραγματοποιεί την επιθυμία της Μπέλα, και έχει σεξουαλική επαφή μαζί της. Ημέρες αργότερα, η Μπέλα αντιλαμβάνεται ότι είναι έγκυος και ότι η κατάστασή της προχωρά με αφύσικη επιτάχυνση. Μετά από επικοινωνία με τον Κάρλαϊλ , που επιβεβαιώνει την εγκυμοσύνη της, η ίδια και ο Έντουαρντ αμέσως επιστρέφουν στο σπίτι τους στο Φόρκς της Ουάσιγκτον. Ο Έντουαρτ, ενδιαφερόμενος για την ευημερία της Μπέλα και την πεποίθηση ότι το έμβρυο είναι ένα τέρας που θα συνεχίζει να αναπτύσσεται με αφύσικη ταχύτητα, την προτρέπει να υποβληθεί σε άμβλωση. Ωστόσο, η Μπέλα θέλει να κρατήσει το παιδί και έτσι θα επικοινωνεί με τη Ρόζαλι για υποστήριξη, γνωρίζοντας ότι Ρόζαλι πάντα ήθελε παιδιά.

Το δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος είναι γραμμένο από την άποψη του Τζέικομπ, και εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της Μπέλα και του τοκετού. Η ομάδα των λυκανθρώπων της φυλής Κουίλαγιουτ, γνωρίζοντας τι κίνδυνο μπορεί να δημιουργήσει το έμβρυο, κάνουν σχέδια για την καταστροφή του, έστω κι αν πρέπει να σκοτωθεί η Μπέλα για να πραγματοποιηθεί. Ο Τζέικομπ διαμαρτύρεται έντονα την απόφαση αυτή και φεύγει, και φτιάχνει τη δική του ομάδα με την Λία και τον Σεθ Κλιαγουότερ. Η Μπέλα σύντομα θα γεννήσει, αλλά το μωρό σπάζει πολλά από τα οστά της και πίνει το αίμα της με αποτέλεσμα να χάνει τεράστιες ποσότητες αίματος.Επίσης το μωρό,επειδή δεν είναι συμβατό με το σώμα της δεν της επιτρέπει να τρέφεται σωστά. Προκειμένου να σώσει τη ζωή της, ο Έντουαρντ την μεταμορφώνει σε βρικόλακα. Ο Τζέικομπ, ο οποίος ήταν παρόν κατά τη γέννηση, σχεδόν αμέσως "αποτυπώνει"-μία ακούσια αντίδραση στην οποία ένας λυκάνθρωπος διαπιστώνει την αδελφή ψυχή του-στην νεογέννητη κόρη του Έντουαρτ και της Μπέλα, Ρενέσμε.

Το τρίτο μέρος της Χαραυγής, πάει πίσω στην οπτική γωνία της Μπέλα, που τη βρίσκει μεταμορφωμένη σε βρικόλακα και να απολαμβάνει την καινούργια της ζωή και ικανότητες. Ωστόσο, ο βρικόλακας Αϊρίνα ονομάζει τη Ρενέσμε "αθάνατο παιδί", ένα παιδί που έχει μετατραπεί σε βρικόλακα. Επειδή τα "αθάνατα παιδιά" είναι ανεξέλεγκτα, η δημιουργία τους έχει απαγορευτεί από τους Βολτούρι. Μετά την παρουσίασή του ισχυρισμού της Αϊρίνα στους Βολτούρι, αυτοί σχεδιάζουν την καταστροφή της Ρενέσμε και των Κάλεν. Σε μια προσπάθεια να τη σώσουν, οι Κάλεν συγκεντρώνουν βρικόλακες από όλο τον κόσμο, για να σταθούν ως μάρτυρες και να αποδείξουν στους Βολτούρι ότι η Ρενέσμε δεν είναι ένα «αθάνατο παιδί». Μετά την συγκέντρωση των συμμάχων και των μαρτύρων από τους Κάλεν, οι Βολτούρι ανακαλύπτουν ότι έχουν παραπληροφορηθεί και αμέσως εκτελούν την Αϊρίνα για το λάθος της. Ωστόσο, παραμένουν αναποφάσιστοι για το αν η Ρενέσμε θα πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή για τη μυστική ύπαρξη των βρικολάκων. Τότε, η Άλις και ο Τζάσπερ, που είχαν εγκαταλείψει από πριν την αντιπαράθεση, επιστρέφουν με το Νάχουελ έναν 150χρωνο βρικόλακα, μίξη ανθρώπου και βρικόλακα όπως η Ρενέσμε. Αυτός δείχνει ότι η διασταυρώσεις δεν κάνουν κακό στο μυστικό των βρικολάκων, και οι Βολτούρι φεύγουν. Η Μπέλα, ο Έντουαρτ και η κόρη τους επιστρέφουν στο σπίτι τους εν ειρήνη. Αυτό είναι και το τέλος της τετραλογίας "Λυκόφως".

Μάρκετινγκ και κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιοδικό Entertainment Weekly κυκλοφόρησε ένα απόσπασμα από το βιβλίο στις 30 Μαΐου 2008. Η Στέφανι Μέιερ αποκάλυψε, επίσης, ένα «Εγκώμιο της Ημέρας» από το βιβλίο, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τις 2 Αυγούστου 2008 που ήταν η κανονική ημέρα κυκλοφορίας. Το πρώτο απόσπασμα κυκλοφόρησε στην ιστοσελίδα της συγγραφέως στις 12 Ιουλίου 2008. Το πρώτο κεφάλαιο της Χαραυγής, " Αρραβωνιασμένη", κυκλοφόρησε σε ειδική έκδοση της Έκλειψης. Το βιβλίο επισήμως κυκλοφόρησε στις 2 Αυγούστου 2008 με ειδική κυκλοφορία τα μεσάνυχτα σε πολλά βιβλιοπωλεία.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαραυγή είχε λάβει γενικά αρνητικά σχόλια. Σε ένα άρθρο στο Associated Press, η δημοσιογράφος Sara Rose, που δημοσιεύτηκε στην ιστοελίδα NewsOK.com έγραψε ότι οι οπαδοί της σειράς θα αγαπήσουν "εμπλοκους χαρακτήρες, μεγάλο χιούμορ, μια εμμονή με την ομορφιά, που επικεντρώνεται σ τις μικρολεπτομέρειες των συναισθημάτων " ωστόσο «περιστασιακοί αναγνώστες μπορεί να απογοητευτούν με την πολλή δημιουργία και τη λίγη δράση.» Η εφημερίδα Independent αποκάλεσε το βιβλίο, «αισχρό, διακοπτόμενο, αρρωστημένο σεξιστικά» και είπε ότι η Μπέλα Σουάν, ζει για να υπηρετεί τους άνδρες και να υποφέρει. Η Entertainment Weekly βαθμολόγησε το Βιβλίο με Δ, κατηγορώντας τη σκηνή του τοκετού και το ακλόνητο πάθος της Μπέλα για τον Έντουαρτ. Η Washington Post απάντησε επίσης με αρνητική αναθεώρηση, κάνοντας σχόλια όπως, «...η Μέιερ κάρφωσε ένα ξύλο στην καρδία του δικού της δημιουργήματος. Ωστόσο, ένα άρθρο στην εφημερίδα Daily News Tribune ,η Μάργκαρετ Σμιθ λέει για τη Χαραυγή "Εσείς και εγώ μπορούμε να ερωτευόμαστε με την αγωνία και την ευαισθησία - και με το απίθανο ζευγάρι που αγωνίζεται για να βρει το φως στο εσωτερικό του κόσμου της καρδιάς του σκοταδιού».

Σε μια συνέντευξη στο Entertainment Weekly, η συγγραφέας απάντησε στην αρνητική αντίδραση πολλών οπαδών στο βιβλίο που το ονόμασαν «κλεμμένο αποτέλεσμα», πιστεύει ότι οι οπαδοί χρειάζονται χρόνο για να δεχτούν το τέλος του βιβλίου, όπως ακριβώς χρειάζεται χρόνος για να δεχθούν τον Ρόμπερτ Πάττινσον που παίζει τον ρόλο του Έντουαρτ στην ταινία.

Η Χαραυγή, ήταν ο αποδέκτης του Βρετανικού Βραβείου βιβλίου (British Book Award) για το "Παιδικό Βιβλίο της Χρονιάς", παρά τον ανταγωνισμό με το βιβλίο της Τζ. Ρόουλινγκ "Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου" ("Τhe Tales of Beedle το Bard”). Το 2009 , στο "Children's Choice Book Awards", το μυθιστόρημα είχε επιλεγεί ως το «Εφηβικό βιβλίο της χρονιάς» και χάρισε στη Μέιερ το βραβείο "Συγγραφέας της Χρονιάς".

Κινηματογραφική προσαρμογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια άρθρα: Χαραυγή - Μέρος 1 και Χαραυγή - Μέρος 2

Η Summit Entertainment, που δημιούργησε την κινηματογραφική προσαρμογή του πρώτου μυθιστορήματος της σειράς Λυκόφως (Λυκόφως, Νέα Σελήνη και Έκλειψη) ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2008 ότι είχε αποκτήσει τα δικαιώματα και για τα υπόλοιπα βιβλία της Μέιερ, συμπεριλαμβανομένης και της Χαραυγής. Η συγγραφέας δήλωσε ότι αν γυριστεί η ταινία σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να γίνει σε δύο ταινίες γιατί «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τοποθετούν την ιστορία σε ενενήντα λεπτά», όπως κι έγινε τελικά. Το πρώτο μέρος της ταινίας προβλήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2011 και το δέυτερο στις 16 Νοεμβρίου 2012. Τη σκηνοθεσία και των δύο ταινιών ανέλαβε αυτήν τη φορά ο Μπιλ Κόντον.

Ευρετήριο βρυκολάκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην σελίδα 812 του βιβλίου, υπάρχει ένα "Ευρετήριο Βρυκολάκων"

Αλφαβητικά ανά σύναξη

αστερίσκος (*) ο βρικολακας κατέχει κάποιο καθορισμένο υπερφυσικό χάρισμα

- ζευγάρι (ο μεγαλύτερος ηλικιακά πρώτος)

διαγραμμένος απεβίωσε πριν από την έναρξη αυτού του μυθιστορήματος

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ

Αμούν - Κέμπι

Μπέντζαμιν* - Τία

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

Ζαφρίνα*

Καχίρι

Σένα

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΒΟΛΤΟΥΡΙ

Άρο* - Σουλπίκια

Κάιος - Αθηνοδώρα

Μάρκος* - Δυδιμία*

Η ΦΡΟΥΡΑ ΤΩΝ ΒΟΛΤΟΥΡΙ (ΜΕΡΙΚΩΣ)

Άλεκ*

Κόριν*

Ντιμίτρι*

Ρενάτα*

Σαντιάγκο

Τζέιν*

Τσέλσι* - Άφτον*

Φέλιξ*

Χάιντι

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ

Μάγκι*

Σιβόν* - Λίαμ

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΝΤΕΝΑΛΙ

Αϊρίνα - Λόρεντ

Βασίλι

Ελεαζάρ* - Κάρμεν

Κέιτ*

Σάσα

Τάνια

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Έντουαρτ* - Μπέλλα*

Κάρλαιλ - Έσμι

Ρενέσμε*

Ρόζαλι - Έμετ

Τζάσπερ* - Άλις*


Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ

Βλάντιμιρ

Στέφαν

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ (ΜΕΡΙΚΩΣ)

Γκάρετ

Μαίρη

Πίτερ -Σάρλοτ

Τζέιμς* - Βικτόρια*

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ (ΜΕΡΙΚΩΣ)

Άλιστερ*

Τσαρλς* - Μακένα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]