Χαρίτων Πνευματικάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Χαρίτων Πνευματικάκης ήταν Ελληνας Ιεραπόστολος, Θεολόγος και Αρχιμανδρίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος της Αδελφότης Θεολόγων «Ο Σωτήρ».

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Χαράλαμπος Πνευματικάκις ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά του Κωνσταντίνου και της Σταυρούλας Πνευματικάκη, οι οποίοι ήταν αγρότες. Γεννήθηκε το 1908 στο Παλαιλώνι της επαρχίας Αποκορώνου του νομού Χανίων, οικισμό της κοινότητας Κεφαλά, έξι χιλιόμετρα ανατολικά του Βάμου. Το έτος 1928 γράφεται στους πρωτοετείς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί συνδέθηκε στενά και συνεργάστηκε με τον αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Παπακώστα, προϊσταμένου της Αδελφότης Θεολόγων «Η Ζωή». Το έτος 1937 εντάσσεται στην Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή». Από το έτος 1937 και μέχρι το 1940 εργάζεται ως λαϊκός ιεροκήρυκας στα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Μυτιλήνη και τη Λάρισα. Το 1940 λαμβάνει τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, του διακόνου, από τον Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος και το 1945 χειροτονήθηκε ιερέας στη Έδεσσα . Διηκόνησε την Εκκλησία ως ιεροκήρυκας στην Κοζάνη, στην Έδεσσα και στην Κατερίνη για περίπου είκοσι χρόνια. Το 1958 συνεχίζει στην Ι.Μ. Πατρών. Το έτος 1961 αποχωρεί από την Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή» και εντάσσεται στην Αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ». Το 1972 ίδρυσε το Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ». Το 1973 συνταξιοδοτείται από την Ι.Μ. Πατρών.

Το έτος 1972 σε ηλικία 65 ετών ο Πνευματικάκης φεύγει από την Ελλάδα με προορισμό την Κανάνγκα στην λαική δημοκρατία του Ζαϊρ, πρώην Κονγκό. Ο λόγος της αναχώρησης του για την Κανάγκα ήταν ο θάνατος του Ιεραποστόλου Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου. Εκεί βρήκε μία υποτυπώδης ομάδα τριάντα πιστών. Εμεινε στο Ζαΐρ με μόνη βοηθό και συνεργάτισσα βασική την ακούραστη αδελφή νοσοκόμα Όλγα Παπασαράντου. Ένα εκ των παιδιών που βάπτισε ο Πνευματικάκης έγινε κληρικός και στις 2 Φεβρουαρίου του 2022 χειροτονήθηκε αΑρχιερέας. Ο Μητροπολίτης Κανάγκας Χαρίτων Ilunga Musungayi (κατά κόσμον Παῦλος Ilunga) έγινε ο πρώτος ιθαγενής Μητροπολίτης Κανάγκας.[1].

Ο Πνευματικάκης απεβίωσε στις 29 Μαρτίου 1998 στην Κανάγκα.[2].

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας
  • ΟΙ Καμπάνες των Χριστουγέννων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χειροτονήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Κανάγκας Χαρίτων (ΦΩΤΟ)». ROMFEA. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. «Μνήμη του Ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη». ROMFEA. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, αναμνηστικός τόμος Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, Θεσσαλονίκη 1974. Επιμέλεια: Π. Δ. Παπαδημητρακόπουλου
  • Στην Αφρική για το Χριστό ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπασαρντόπουλος, αρχιμ. Χαρίτων Πνευματικάκης