Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χαμένη αποστολή Φράνκλιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των πιθανών διαδρομών που ακολούθησαν το HMS Erebus και το HMS Terror κατά τη διάρκεια της χαμένης αποστολής του Φράνκλιν. Ο Κόλπος Ντίσκο απέχει περίπου 3.200 χιλιόμετρα (2.000 μίλια) από τις εκβολές του ποταμού Μακένζι.

Ως χαμένη αποστολή Φράνκλιν (αγγλικά:Franklin's lost expedition) αναφέρεται ένα αποτυχημένο βρετανικό ταξίδι εξερεύνησης της Αρκτικής με επικεφαλής τον καπετάνιο Σερ Τζον Φράνκλιν που αναχώρησε από την Αγγλία το 1845 με δύο πλοία, τα HMS Erebus και HMS Terror, που του ανατέθηκε να διασχίσει τα τελευταία μη πλοηγημένα τμήματα του Βορειοδυτικού Περάσματος στην Καναδική Αρκτική και να καταγράψει μαγνητικά δεδομένα για να προσδιορίσει εάν μια καλύτερη κατανόηση θα μπορούσε να βοηθήσει την πλοήγηση. [1] Η αποστολή κατέληξε σε καταστροφή αφού και τα δύο πλοία και τα πληρώματά τους, συνολικά 129 αξιωματικοί και άνδρες, παγιδεύτηκαν στον πάγο στο στενό της Βικτώριας κοντά στο νησί Βασιλιά Ουίλιαμ σε αυτό που είναι σήμερα η καναδική επικράτεια Νούναβουτ . Αφού ήταν παγιδευμένοι για περισσότερο από ένα χρόνο, τα HMS Erebus και HMS Terror εγκαταλείφθηκαν τον Απρίλιο του 1848, οπότε δύο ντουζίνες άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του Φράνκλιν, είχαν πεθάνει. Οι επιζώντες, υπό την ηγεσία του δεύτερου διοικητή του Φράνκλιν, Φράνσις Κρόζιερ, και του καπετάνιου HMS Erebus, Τζέιμς Φιτζάμες, ξεκίνησαν για την ηπειρωτική χώρα του Καναδά και εξαφανίστηκαν, πιθανώς έχοντας χαθεί. [2]

Ο Σερ Τζον Φράνκλιν

Πιεζόμενο από τη σύζυγο του Φράνκλιν, Τζέιν, και άλλους, το Ναυαρχείο ξεκίνησε μια έρευνα για την εξαφανισμένη αποστολή το 1848. Στις πολλές έρευνες που έγιναν τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ανακαλύφθηκαν αρκετά στοιχεία από την αποστολή, συμπεριλαμβανομένων των λειψάνων δύο ανδρών, τα οποία επιστράφηκαν στη Βρετανία. Μια σειρά επιστημονικών μελετών στη σύγχρονη εποχή υπέδειξε ότι οι άνδρες της αποστολής δεν πέθαναν όλοι γρήγορα. Η υποθερμία, η πείνα, η δηλητηρίαση από μόλυβδο [3] ή η ανεπάρκεια ψευδαργύρου [4] και ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του σκορβούτου, μαζί με τη γενική έκθεση σε εχθρικό περιβάλλον χωρίς επαρκή ρουχισμό και διατροφή, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο όλων στην αποστολή τα χρόνια μετά την τελευταία φορά που την είδε φαλαινοθηρικό πλοίο τον Ιούλιο του 1845. Τα κομμένα σημάδια σε μερικά από τα οστά που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των μελετών υποστήριξαν επίσης ισχυρισμούς κανιβαλισμού που αναφέρθηκαν από τον ερευνητή του Φράνκλιν Τζόι Ράε το 1854.

Παρά την περιβόητη αποτυχία της αποστολής, αυτή πέτυχε να εξερευνήσει τη περιοχή ενός από τα πολλά βορειοδυτικά περάσματα που τελικά θα ανακαλύφθηκαν. Ο Ρόμπερτ Μάκλουρ ηγήθηκε μιας από τις αποστολές που διερεύνησαν την τύχη της αποστολής του Φράνκλιν, ένα ταξίδι που πλαισιώθηκε επίσης από μεγάλες προκλήσεις και μεταγενέστερες διαμάχες. Η αποστολή του Μάκλουρ επέστρεψε αφού βρήκε μια διαδρομή με πάγο που ένωνε τον Ατλαντικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. [5] Το Βορειοδυτικό πέρασμα δεν πλοηγούνταν με βάρκα μέχρι το 1906, όταν ο Ρόαλντ Άμουνδσεν διέσχισε το πέρασμα στο Gjøa .

Το 2014, μια ομάδα αναζήτησης με επικεφαλής την Parks Canada [6] εντόπισε το ναυάγιο του HMS Erebus στο ανατολικό τμήμα του κόλπου Queen Maud . Δύο χρόνια αργότερα, το Arctic Research Foundation βρήκε το ναυάγιο του HMS Terror νότια του νησιού Βασιλιά Ουίλιαμ, στο υδάτινο σώμα που ονομάζεται Terror Bay. [7] Οι αποστολές έρευνας και κατάδυσης είναι ένα ετήσιο φαινόμενο στις τοποθεσίες ναυαγίων, οι οποίες τώρα προστατεύονται ως συνδυασμένος Εθνικός Ιστορικός Τόπος που ονομάζεται Ναυάγιο των HMS Erebus και HMS Terror Εθνικός Ιστορικός Τόπος. [8]

  1. «The Franklin Expedition: What happened on the ill-fated Victorian voyage?». History Extra. BBC History. 25 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. «Sir John Franklin». Sir John Franklin. Historica Canada. http://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/sir-john-franklin/. 
  3. Battersby, William (2008). «Identification of the Probable Source of the Lead Poisoning Observed in Members of the Franklin Expedition». Journal of the Hakluyt Society. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 May 2018. https://web.archive.org/web/20180503045149/https://www.hakluyt.com/PDF/Battersby_Franklin.pdf. Ανακτήθηκε στις 25 November 2008. 
  4. Witze, Alexandra (8 December 2016). «Fingernail absolves lead poisoning in death of Arctic explorer». Nature. doi:10.1038/nature.2016.21128. https://www.nature.com/news/fingernail-absolves-lead-poisoning-in-death-of-arctic-explorer-1.21128. Ανακτήθηκε στις 15 May 2018. 
  5. Armstrong, A. (1857). A Personal Narrative of the Discovery of the Northwest Passage. London: Hurst & Blackett. 
  6. «Franklin expedition ship found in Arctic ID'd as HMS Erebus». CBC News. 1 October 2014. https://www.cbc.ca/news/politics/franklin-expedition-ship-found-in-arctic-id-d-as-hms-erebus-1.2784268. Ανακτήθηκε στις 4 January 2019. 
  7. Watson, Paul (12 September 2016). «Ship found in Arctic 168 years after doomed Northwest Passage attempt». The Guardian. https://www.theguardian.com/world/2016/sep/12/hms-terror-wreck-found-arctic-nearly-170-years-northwest-passage-attempt. Ανακτήθηκε στις 12 September 2016. 
  8. Parks Canada Agency, Government of Canada (29 Αυγούστου 2024). «Wrecks of HMS Erebus and HMS Terror National Historic Site». parks.canada.ca. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2024.