Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χίθροου)


Συντεταγμένες: 51°28′39″N 0°27′41″W / 51.4775°N 0.4614°W / 51.4775; -0.4614

Ο πύργος του ραντάρ του διεθνούς αερολιμένα Χίθροου

Ο αερολιμένας του Χίθροου (αγγλ. Heathrow) (IATA: LHR, ICAO: EGLL) βρίσκεται στο Λονδίνο και είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους στον κόσμο.

Είναι ο μεγαλύτερος αερολιμένας του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς επίσης και ο πιο πολυσύχναστος παγκοσμίως από την άποψη της κυκλοφορίας των επιβατών. Βρίσκεται στην στην περιοχή Hillingdon, 24km δυτικά του κεντρικού Λονδίνου.

Το Χίθροου έχει δύο παράλληλους δίαυλους και τέσσερα τερματικά (2, 3, 4, 5). Το τερματικό 5 άνοιξε στις 14 Μαρτίου 2008 και υπάρχουν σχέδια για επαναξιοποίηση και επανοικοδόμηση άλλων τερματικών καθώς επίσης και κατασκευή τρίτου διαύλου (το σχέδιο αυτό έχει προσωρινά αναβληθεί λόγω της πανδημίας κορωνοϊού).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χίθροου άρχισε το 1929 ως μικρό αεροδρόμιο. Η ανάπτυξή του σε μεγάλο αεροδρόμιο ξεκίνησε το 1944 και προοριζόταν για αεροπλάνα μεγάλων αποστάσεων. Την εποχή που το αεροδρόμιο έφτανε στην ολοκλήρωσή του, τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η κυβέρνηση συνέχισε την ανάπτυξη του αεροδρομίου, ως επιβατικού αερολιμένα, με το όνομα London Airport και αργότερα Χίθροου.

Το Χίθροου σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χίθροου χρησιμοποιείται από 90 αεροπορικές εταιρείες με 170 προορισμούς παγκοσμίως. Το αεροδρόμιο είναι ο βασικός κόμβος της British Airways και είναι βάση για την Virgin Atlantic Airways. Το 1950 το Χίθροου είχε 6 αεροδιαδρόμους. Όμως εξαιτίας της ανάγκης για μακρύτερους αεροδιαδρόμους το Χίθροου έχει μόνο 2 αεροδιαδρόμους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αυτοκινητόδρομοι στο Ηνωμένο Βασίλειο