Χέρνεσαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χέρνεσαντ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Χέρνεσαντ
62°37′56″N 17°56′17″E
ΧώραΣουηδία
Διοικητική υπαγωγήHärnösand Municipality
Έκταση1.146 εκτάριο[1]
Υψόμετρο25 μέτρα
Πληθυσμός18.508 (31  Δεκεμβρίου 2020)[1]
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Χέρνεσαντ (Härnösand) είναι παραθαλάσσια πόλη και αστική περιοχή της Σουηδίας με 17.556 κατοίκους τον Δεκέμβριο του 2010. Είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα της κομητείας Βέστερνόρλαντ (η οποία έχει έκταση παρόμοια με αυτή της Πελοποννήσου), στην ιστορική επαρχία Όνγεμανλάντ. Αποκαλείται «η πύλη προς την Υψηλή Ακτή», εξαιτίας του τοπίου λίγα μίλια προς τα βόρεια. Το Χέρνεσαντ είναι επίσης έδρα επισκόπου της Εκκλησίας της Σουηδίας. Ο πληθυσμός της μητροπολιτικής του περιοχής το 2010 ήταν 24.922 κάτοικοι.

Γεωγραφία και κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χέρνεσαντ είναι κτισμένο στις δυτικές ακτές του Βοθνι(α)κού Κόλπου, σε επίπεδη περιοχή καθώς το μεσοσταθμικό του υψόμετρο είναι μόλις 1 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η έκταση του δήμου είναι 10,89 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ευρισκόμενο σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 62°38΄ Βόρειο και μήκος 17°56΄ Ανατολικό, το Χέρνεσαντ είναι περίπου στο μέσο μεταξύ του νοτιότερου και του βορειότερου σημείου της Σουηδίας, στη βορειότερη εσχατιά της ζώνης του υγρού ηπειρωτικού κλίματος, με σημαντική την επίδραση της θάλασσας, που συντείνει στο να είναι μια πόλη με ψυχρούς μεν, αλλά όχι πολύ δριμείς χειμώνες. Οι μέσες ετήσιες ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις (βροχή και χιόνι) είναι 721,2 χιλιοστόμετρα. Η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε από το 1901 μέχρι σήμερα ήταν 32,7 °C, ενώ η ελάχιστη ήταν −34,7 °C.

Οικονομία και ασχολίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην πόλη είναι η εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και καλωδιακής τηλεοράσεως Com Hem. Ο τουρισμός βασίζεται στις υπαίθριες δραστηριότητες: σκι και παγοδρομίες τον χειμώνα, οδοιπορία, καγιάκ και ορειβασία το καλοκαίρι. Η πόλη διαθέτει μια πλαζ για το καλοκαίρι, τη Σμίτινγκεν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]