Φώτιος Ιωαννίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φώτιος Ιωαννίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Φώτιος Ιωαννίδης (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου
θεολόγος

Ο Φώτιος Ιωαννίδης είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Ινστιτούτο San Nicola του Μπάρι, στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρώμης] και στο Πατρολογικό Ινστιτούτο Augustinianum. Ασχολείται κυρίως με τη λατινική χριστιανική γραμματεία και τη διερεύνηση των σχέσεων της ανατολικής με τη δυτική πνευματικότητα.

Είναι μέλος της Εταιρείας Οικουμενικών Μελετών, της Διεθνούς Πατρολογικής Εταιρείας, της Societas Sancti Nicolai και της Società Internazionale per lo studio del Medioevo Latino. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας του Αγίου Αμβροσίου της Αμβροσιανής Βιβλιοθήκης του Μιλάνου.

Διετέλεσε τακτικό και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος.

Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πολλά διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε επιμορφωτικές ημερίδες κληρικών και θεολόγων καθηγητών. Διοργάνωσε διεθνή επιστημονικά Συνέδρια και θεολογικά Σεμινάρια. Συμμετείχε σε στρογγυλές τράπεζες, σε βιβλιοπαρουσιάσεις καθώς και σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές θεολογικού περιεχομένου.

Συνέγραψε επιστημονικές μονογραφίες, επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς Τόμους, λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες και διδακτικά εγχειρίδια. Τα θέματα των μελετών του αναφέρονται στην εκκλησιαστική γραμματεία, την πατερική ερμηνευτική και θεολογία. Κυριότερες δημοσιεύσεις του: Επιδράσεις του μοναχισμού της Ανατολής στον Κανόνα του οσίου Βενεδίκτου, έκδ. Επέκταση, Κατερίνη 1995· Αμβρόσιος Μεδιολάνων, Περί Μετανοίας (De Paenitentia). Εισαγωγή - Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια, έκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2004· Αυγουστίνος Ιππώνος, Ομιλίες για τη Μετάνοια. Εισαγωγή - Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια, έκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2008· Πτυχές της Ορθόδοξης δυτικής εμπειρίας. Θεολογία - Γραμματεία - Πνευματικότητα, Πατερικά και Αγιολογικά Κείμενα και Μελέτες II, έκδ. Π. Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 2010· Εκκλησιαστική Γραμματολογία της Δύσης, έκδ. Ostracon Publishing p.c., Θεσσαλονίκη 2014· Η ορθόδοξη πνευματικότητα της δυτικής Πατερικής παράδοσης, έκδ. Ostracon Publishing p.c., Θεσσαλονίκη 2014.