Φυλακές Συγγρού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σχεδιάγραμμα των φυλακών Συγγρού.

Οι φυλακές Συγγρού ήταν πολεοδομικό συγκρότημα που κατασκευάσθηκε γύρω στο 1888 και προοριζόταν για σωφρονιστικό κατάστημα. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της κατασκευής καλύφθηκε από τον ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό και για το λόγο αυτό οι φυλακές έλαβαν τιμητικά το όνομά του. Σήμερα στη θέση τους βρίσκονται κτισμένες εργατικές (αρχικά προσφυγικές) πολυκατοικίες, πίσω από το Δημαρχείο Ταύρου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τα πρώτα έτη της λειτουργίας τους, οι φυλακές χρησιμοποιούνταν για τον εγκλεισμό ποινικών εγκληματιών, ενώ στα χρόνια του μεσοπολέμου σε αυτές κλείσθηκαν αρκετοί κομμουνιστές, που θεωρούνταν εχθροί του αστικού καθεστώτος και διώκονταν. Το ίδιο συνέβη και τα χρόνια του εμφυλίου, στην τελευταία δε φάση του οποίου φιλοξένησαν και ανταρτόπληκτους. Τα κελιά των φυλακών ήταν μικρά και ανήλιαγα, οι δε συνθήκες κράτησης πολύ δυσχερείς για όσουν φυλακίζονταν εκεί, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών (1944) οι φυλακές (εντός των οποίων κρατούνταν δωσίλογοι) αποτέλεσαν έναν από τους πρώτους στόχους του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ.[1]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"Το αίμα φέρνει κι άλλο αίμα. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2015. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]