Φρούριο Καλέτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Φρούριο Καλέτο (βουλγαρικά : Крепост Калето) είναι κάστρο, ερειπωμένο σήμερα, στη Βουλγαρία. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοσνίτσα του Δήμου Σμόλιαν, σε υψόμετρο 1006 μέτρα στην κορυφή λόφου.

Το κάστρο χτίστηκε το 5ο αιώνα από τους Βυζαντινούς και τον 6ο αιώνα αναφέρεται κατεστραμμένο, μετά από πολλά χρόνια επισκευάστηκε και κατοικήθηκε πάλι. Χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο και ασφάλεια του δρόμου που διέσχιζε την κοιλάδα του ποταμού Άρδα, αλλά και την προστασία των κατοίκων των γειτονικών χωριών. Πιστεύεται ότι στέγαzε την φρουρά με τις οικογένειες τους. Το κάστρο σχετίζεται την Άννα της Σαβοΐας που το δώρησε μαζί με άλλα στον Βούλγαρο τσάρο Ιβάν Αλεξάντερ για την βοήθεια του εναντίον του Ιωάννη Καντακουζηνού διεκδικητή του Βυζαντινού θρόνου.

Σήμερα σώζεται τμήμα του βόρειου τείχους μήκους 47 μέτρων, και του δυτικού τείχους μήκους 38 μέτρων. Η κεντρική πύλη του ήταν σε σπήλαιο που και σήμερα αν και κατεστραμμένη το σπήλαιο είναι η μόνο πρόσβαση σε αυτό. Τα τείχη είχαν πάχος 1.70 έως 1.80 μέτρα. Στο κάστρο έχουν βρεθεί ερείπια ναού της αρχαιότητας.

Από το 1955 αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]