Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φρούριο Βαρδαρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρούριο Βαρδαρίου
Χάρτης
Είδοςοχύρωση και οχυρό
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°38′19″N 22°55′58″E
Διοικητική υπαγωγήΜητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης[1] και Δήμος Θεσσαλονίκης
ΧώραΕλλάδα

Το Φρούριο Βαρδαρίου, γνωστό επίσης ως Τοπ-Χανέ (πύργος Πυροβολοστασίου) ή Ταμπάκ-Χανέ (πύργος Βυρσοδεψείων), εξαιτίας των βυρσοδεψείων που ήταν εγκαταστημένα στην περιοχή του, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα των τειχών της Θεσσαλονίκης στα σημερινά Δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή, το Φρούριο Βαρδαρίου κατασκευάσθηκε τον χειμώνα του 1546, από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν Α΄ τον Μεγαλοπρεπή κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, και ίσως είναι έργο του αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη της βόρειας κεντρικής πύλης και του βόρειου τοίχου του Φρουρίου Βαρδαρίου

Η κεντρική πύλη του Φρουρίου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, ενώ στο νότιο περίβολο βρίσκονται τρεις πυριτιδαποθήκες, πού φέρουν επιγραφές με χρονολογία 1741 και ένας οκταγωνικός πύργος στη νοτιοδυτική πλευρά του φρουρίου. Στο νοτιοανατολικό άκρο του φρουρίου υπάρχει ο Πύργος του Αναγλύφου που έχει πάρει το όνομα του από το ελληνιστικό ανάγλυφο που υπάρχει εντοιχισμένο σ’ αυτόν και ο οποίος αποτελεί επίσης μέρος της παλαιότερης παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής οχύρωσης.

Σήμερα, εντός του Φρουρίου βρίσκεται το κτήριο του ΙΚΑ της Πύλης Αξιού και πάνω στο δυτικό τείχος υπάρχει το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]