Φρούριο Αλ-Γουαΐζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επισκόπηση του οχυρού Αλ-Γουαΐζι στη βάση των βουνών Χαντραμαούτ

Το Φρούριο Αλ-Γουαΐζι (αραβικά: حِصْن ٱلْغوَيْزِي‎‎), ή "Φρούριο Al-Waizi",[1] είναι ένα από τα παλιά φρούρια στο Αλ-Μουκαλά, την πρωτεύουσα του Κυβερνείου Χαντραμαούτ στην Υεμένη. Θεωρείται αρχιτεκτονικό αριστούργημα χτισμένο στους πρόποδες ενός βράχου που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την πόλη από τις επιθέσεις των Βεδουίνων.[2][3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1960

Το φρούριο του Αλ-Γουαΐζι είναι ένα από τα σημαντικά ιστορικά φρούρια στην Υεμένη. Χρονολογείται στο 1716 όταν οι σουλτάνοι του Εμιράτου του Αλ-Κασάντ κυβέρνησαν την περιοχή Χαντραμαούτ.[2] Το φρούριο βρίσκεται στη βορειοανατολική είσοδο της πόλης Μουκαλά, ένα ιστορικό κέντρο για τους επισκέπτες που περιβάλλεται από ένα δημόσιο πάρκο. Ιστορικές πηγές δείχνουν ότι ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν να παρακολουθεί τις στρατιωτικές επιδρομές, οι οποίες στόχευαν την πόλη Μουκαλά στην ακτή της Αραβικής Θάλασσας από τη διεύθυνση του βορρά, ειδικά οι επιδρομές που ξεκίνησε από το Σουλτανάτο της Καθιρί κατέλαβαν την πόλη Seiyun, και οι επιδρομές που ξεκίνησαν από το Σουλτανάτο του Κουαΐτι, το οποίο τοποθετήθηκε στην πόλη Ash Shihr. Ωστόσο, η πόλη Μουκαλά καταλήφθηκε τελικά από τον Κουαΐτι το 1881 και η πόλη χαρακτηρίστηκε ως πρωτεύουσα, ωστόσο το φρούριο διατηρήθηκε ενάντια στα άλλα κύματα επιδρομών που προέρχονταν από το βόρειο τμήμα του Wadi Dawan με επικεφαλής τον δήμαρχο του κράτους. Σέιχ Αλ-Αμούδι.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φρούριο αποτελείται από δύο ορόφους. Ο πρώτος όροφος έχει πολλά δωμάτια, στα οποία οι εξωτερικοί τοίχοι του έχουν αρκετά κυκλικά παράθυρα που βλέπουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο δεύτερος όροφος χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα παράθυρά του. Η οροφή του φρουρίου περιβάλλεται από ένα φράγμα που φτάνει έως και 1,5 metres (4,9 ft) από το επίπεδο της οροφής. Τα δομικά υλικά για το φράγμα ήταν παραδοσιακές πέτρες. Το υπόλοιπο φρούριο ήταν χτισμένο με τούβλα με άχυρο και στέγη με κορμούς φοινικών. Οι εξωτερικοί τοίχοι του ήταν πρόσφατα βαμμένοι με λευκό γύψο.

Διατήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και πολλοί αρχαιολόγοι έχουν προειδοποιήσει για την αμέλεια του φρουρίου, το οποίο μετατράπηκε σε πτηνοτροφείο και αντιμετώπιζε σοβαρές ζημιές, η Γενική Αρχή Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να κάνει μια σοβαρή κίνηση για τη συντήρηση λόγω έλλειψης προϋπολογισμού για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης. Η Επιτροπή δήλωσε ότι εάν αποκατασταθεί, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο που θα αποφέρει σημαντικό εισόδημα που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επαρχίας, η οποία χρειάζεται σημαντική χρηματοδότηση για να βελτιώσει τα άλλα τουριστικά σημεία της που υπόκεινται επίσης σε καταστροφή. Τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το φρούριο Αλ-Γουαΐζι είναι τα φτωχογειτονικά κτίρια που περιβάλλουν το κτίριο, καθώς και πολλά σύγχρονα σπίτια, που σέρνονται προς την περιοχή δίπλα στο φρούριο και απειλούν την τρέχουσα θέση του. Ο πυρετός των τουριστικών επενδύσεων μπορεί επίσης να καταστρέψει το φρούριο με πολλά πρόσχημα, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι η τοποθεσία με θέα στην πόλη Μουκαλά. Υπάρχει ανησυχία σχετικά με την εκμετάλλευση της τοποθεσίας του για την κατασκευή ξενοδοχείων ή τουριστικών σαλέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]