Φρειδερίκος Φραγκίσκος του Βολφενμπύτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκος-Φραγκίσκος
Friedrich Franz von Braunschweig-Lüneburg.jpg
Γέννηση1732
Θάνατος14 Οκτωβρίου 1758 (ετών 26)
Χόχκιρχ, Μπάουτσεν Σαξονίας
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΦερδινάνδος-Αλβέρτος Β΄
ΜητέραΑντουανέττα του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φρειδερίκος-Φραγκίσκος (1732 - 14 Οκτωβρίου 1758) από τον Οίκο των Γουέλφων. Πολέμησε στο Χόχκιχ του Μπάουτσεν τους Αυστριακούς γενναία και σκοτώθηκε στη μάχη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Φερδινάνδου-Αλβέρτου Β΄ πρίγκιπα του Βολφενμπύτελ και της Αντουανέτας των Γουέλφων, κόρης του Λουδοβίκου-Ροδόλφου πρίγκιπα του Βολφενμπύτελ. Ο πατέρας του ήταν πρίγκιπας του Μπέβερν, αλλά όταν νυμφεύτηκε την Αντουανέτα, κόρη του εξαδέλφου του, διαδέχθηκε τον Λουδοβίκο-Ροδόλφο και έγινε πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ.

Ήταν το νεαρότερο από τα 13 παιδιά του Φερδινάνδου-Αλβέρτου Β΄. Η αδελφή του Λουίζα είχε παντρευτεί τον Αύγουστο-Γουλιέλμο, αδελφό του Μεγάλου Φρειδερίκου Β΄ βασιλιά της Πρωσίας.[1] Οι τρεις μεγαλύτεροι αδελφοί του ήταν στρατηγοί: ο Άντον-Ούλριχ στη Ρωσία, όπου ο γιος του Ιβάν ΣΤ΄ έγινε τσάρος· ο Λουδοβίκος-Ερνέστος στην Ολλανδία, όπου έγινε ουσιαστικά (de facto) κυβερνήτης της χώρας και ο Φερδινάνδος στην Πρωσία, που εξώθησε τους Γάλλους από το Αννόβερο.

Το 1758 οι Αυστριακοί υπό τον Ντουάν επιτέθηκαν στους Πρώσους στο στρατόπεδό τους μπροστά από το χωριό Χόχκιχ πριν το ξημέρωμα, αιφνιδιάζοντάς τους. Ο στρατηγός Τζέιμς Κέιθ, φίλος του Φρειδερίκου, ανέλαβε την άμυνα, αφήνοντας τον φίλο του να υποχωρήσει από το Χόχκιχ. Η δράση αυτή του Κέιθ απώθησε αρχικά τους Αυστριακούς, δίνοντας την ελπίδα στον Φρειδερίκο ότι η κατάσταση μπορούσε να αντιστραφεί. Ακόμη και όταν πυροβολήθηκε ο Κέιθ, ο Φρειδερίκος πίστευε ότι μπορούν να νικήσουν, έτσι πήγε στα πίσω κλιμάκια για να αναλάβει διοίκηση, όπου βρήκε το πεζικό, μετά την απώλεια του στρατηγού τους να περιπλανιέται στο χωριό. Τους διέταξε να προωθηθούν, στέλνοντας ενισχύσεις υπό τον επ' αδελφή γαμπρό του. Καθώς πλησίαζε το χωριό, ένα αυστριακό κανόνι του απέκοψε το κεφάλι από τους ώμους του και οι στρατιώτες του αποθαρρυμένοι, σκορπίστηκαν.[2]

Στον έφιππο ανδριάντα του Φρειδερίκου Β' στη λεωφόρο με τις Φλαμουριές (unter den Linden) στο κέντρο (Mittle) του Βερολίνου που εγκαινιάστηκε το 1851, χαράχτηκε το όνομα του Φρειδερίκου-Φραγκίσκου.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ferdinand Spehr, „Friedrich Franz“, Allgemeine Deutsche Biographie, herausgegeben von der Historischen Kommission bei der Bayerischen Akademie der Wissenschaften, Band 7 (1878), S. 505, Digitale Volltext-Ausgabe in Wikisource, here.(Version vom 19. Januar 2017, 20:42 Uhr UTC)
  2. Herbert J. Redman, Frederick the Great and the Seven Years' War, 1756–1763. pp 242–249.
  3. Denkmal König Friedrichs des Grossen: enthüllt am 31. Mai 1851, Verlag der Deckerschen Geheimen Ober-Hofbuchdruckerei, 1851, p. 8.