Φρειδερίκη Δαρεμά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκη Δαρεμά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Φρειδερίκη Δαρεμά (Ελληνικά)
ΓέννησηΔεκαετία του 1940
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΤεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόι
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιστήμονας υπολογιστών
μηχανικός
φυσικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςσυνεργάτης της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής
Πρόγραμμα Φουλμπράιτ
Εταίρος του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Η Δρ. Φρειδερίκη Δαρεμά είναι Ελληνίδα πυρηνική επιστήμονας, πρώην διευθύντρια της Υπηρεσίας Ερευνών της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η πρώτη γυναίκα που έχει υπηρετήσει ποτέ σε αυτή τη θέση[1].

Βιογραφία και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’40 και μεγάλωσε στα Σεπόλια. Ο πατέρας της κατάγονταν από τα Μέθανα, ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας και έγινε φαρμακοποιός. Η μητέρα της ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια. Η Φρειδερίκη πέτυχε να εισαχθεί στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1969. Το επόμενο έτος μετέβη στις ΗΠΑ, ως υπότροφη του Ιδρύματος Fulbright και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόι (1972). Εν συνεχεία απέκτησε διδακτορικό τίτλο Πυρηνικής Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια (1976) ενώ ήταν ήδη παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών. Το 1980 προσλήφθηκε στο τμήμα πυρηνικών επιστημών του εργαστηρίου ερευνών Schlumberger – Doll και το 1982 έγινε ερευνήτρια της εταιρείας IBM στη Νέα Υόρκη. Το 1994 έγινε δεκτή σαν αναλύτρια – επιστημονική σύμβουλος στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Άρλινγκτον. Το 2010 έγινε διευθύντρια του τμήματος Μαθηματικών και Βιοεπιστημών της Υπηρεσίας Ερευνών της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και, έξι χρόνια μετά (2016) προήχθη σε γενική διευθύντρια του τμήματος, θέση από την οποία και συνταξιοδοτήθηκε στις αρχές του 2019. Η ίδια έχει χρηματοδοτήσει σειρά διαλέξεων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των ΗΠΑ, στα οποία καλούνται ομιλητές κυρίως γυναίκες, από χώρες της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τασούλα Επτακοίλη στο φύλλο της εφημερίδα «Η Καθημερινή» της Κυριακής 13 Οκτωβρίου 2019, σελ. 31, στήλη «Γεύμα» - «Η... πτήση από τα Σεπόλια στις ΗΠΑ»