Φρανσέσκ Μπισέντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φρανσέσκ Μπισέντ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1450[1]
Σεγόρβε
Θάνατος 1512 (περίπου)[1]
Σεγκόβια
Χώρα πολιτογράφησης Ισπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Ισπανικά
Καταλανική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα σκακιστής
συγγραφέας

Ο Φρανσέσκ Μπισέντ (Francesch Vicent, Σεγόρβε, 1450 — Σεγόβια, γύρω στο 1512) ήταν βαλενθιανός συγγραφέας, ο οποίος έγραψε το πρώτο βιβλίο με κανόνες στο σκάκι (στα καταλανικά), με την ονομασία Llibre dels jochs partits dels schacs en nombre de 100, που εκδόθηκε στη Βαλένθια στις 15 Μαΐου 1495. Δεν έχει διασωθεί κανένα αντίτυπο από το έργο εκείνο. Ο Μπισέντ έφυγε από τη Βαλένθια και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισε με την Ιερά Εξέταση.

Προσφορά στο σκάκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται ο θεμελιωτής του σημερινού σκακιού, καθώς οι εργασίες του διαδόθηκαν στην Ευρώπη. Ανάμεσα στα άλλα φέρεται να εισήγαγε στο παιχνίδι το πιόνι της βασίλισσας. Για πρώτη φορά γίνεται μνεία για τον πεσσό της βασίλισσας στο ποίημα Scachs d'amor (1475) που έγραψαν οι Μπερνάτ Φενολιά, Ναρσίς Μπινιόλες και Φράνσι δε Καστέλβι. Για το λόγο αυτό πιστεύεται ότι η παρτίδα πιονιού της βασίλισσας καθιερώθηκε στη Βαλένθια και έτσι ονομάστηκε Βαλενθιανή Βασίλισσα.[2]

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O αστεροειδής 78071 Μπισέντ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2002, φέρει το όνομά του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Francesc Vicent της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).