Φρέντυ Σερπιέρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρέντυ Σερπιέρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση28  Απριλίου 1938
Αθήνα
Θάνατος23  Απριλίου 2016
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής ιππασίας
επιχειρηματίας
Οικογένεια
ΣύντροφοςΜαρινέλλα
ΤέκναΤζόνι Σερπιέρης
Τζωρτίνα Σερπιέρη
ΓονείςΙωάννης Βαπτιστής (Τζόνι) Σερπιέρης και Ιουλία Βλαστού
ΟικογένειαΟικογένεια Σερπιέρη

Ο Φρέντυ (Φερνάνδος Παύλος) Σερπιέρης (28 Απριλίου 1938 - 20 Απριλίου 2016) ήταν Έλληνας αθλητής και επιχειρηματίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Ιωάννη Σερπιέρη και της Ντιντί Βλαστού. Από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από την οικογένεια Σερπιέρη, ιταλικής καταγωγής, ενώ από την πλευρά της μητέρας του από παλιά οικογένεια της Χίου. Ήταν δισέγγονος του Τζιανμπατίστα Σερπιέρη, ιδιοκτήτη των Μεταλλείων Λαυρίου και του ομώνυμου αρχοντικού, του Γεωργίου Παχύ, πολιτικού και κτηματία, καθώς και τρισέγγονος του Γεωργίου Σκουζέ. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες[1] στη Γενεύη. Ήταν διευθύνων σύμβουλος[1] της Αγροτικής Εταιρείας Πύργος Βασιλίσσης.[2] και της Εταιρείας Ευροποιμήν ΕΠΕ. Ήταν παιδικός φίλος[1] του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄.

Κατοικούσε στην Αθήνα. Είχε αποκτήσει έναν γιο, τον Τζόνι Σερπιέρη, πρωταθλητή ιππασίας, και με την τραγουδίστρια Μαρινέλλα μια κόρη, τη Τζωρτίνα (Γεωργία - Χριστίνα) Σερπιέρη[3][1].

Αθλητική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αθλητής της ιππασίας αναδείχθηκε πρωταθλητής[4] Ελλάδος και βαλκανιονίκης. Υπήρξε πρόεδρος[1] της επιτροπής ιππασίας που υπαγόταν στο ΣΕΓΑΣ καθώς και πρώτος πρόεδρος[1] της Ομοσπονδίας Ιππασίας. Διετέλεσε α΄ αντιπρόεδρος[4] της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας, μέλος, αντιπρόεδρος[4] & πρόεδρος[5] (1975 - 1983, 1990 - 1995) του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ιππικού Ομίλου, ταμίας και πρόεδρος (1984) του ΣΕΓΑΣ, πρόεδρος της Νέας Αθλητικής Κίνησης (1984 - 1989) κ.α.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]