Φορμαλισμός (τέχνες)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Στη θεωρία της τέχνης, ο φορμαλισμός είναι η έννοια εκείνη σύμφωνα με την οποία η καλλιτεχνική αξία ενός έργου καθορίζεται απόλυτα από την τεχνοτροπία του, δηλαδή τη μορφή --τον τρόπο που δημιουργήθηκε, τις καθαρά οπτικές του πλευρές, και το μέγεθός του, δίνοντας προτεραιότητα στην αισθητική αντίδραση, αγνοώντας το περιεχόμενο και τη σύνδεσή του με κάποιο γεγονός.

Γενικά ο φορμαλισμός δίνει έμφαση σε στοιχεία σύνθεσης όπως το χρώμα, η γραμμή, και η υφή περισσότερο από τον Ρεαλισμό, το πλαίσιο, και το περιεχόμενο.
Στις εικαστικές τέχνες, ο φορμαλισμός είναι μια έννοια που εισηγείται ότι οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την κατανόηση ενός έργου τέχνης ενυπάρχει στο ίδιο το έργο. Το πλαίσιο του έργου, καθώς και ο λόγος για την δημιουργία του, το ιστορικό του υπόβαθρο, και η ζωή του καλλιτέχνη, θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας. Ο Φορμαλισμός είναι μια προσέγγιση για την κατανόηση της τέχνης.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Formalism (art) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).