Φλωέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φλωέλ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Φλωέλ (Ελληνικά) και Γιώργος Γαζέας (Ελληνικά)
Όνομα γεννήσεωςΓιώργος Γαζέας
Γέννηση1955
Παππαγιάννης Φλώρινας
Θάνατος2007
Φλώρινα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Γιώργος Γαζέας, πιό γνωστός ως Φλωέλ (Παπαγιάννης Φλώρινας 1955-2007) ήταν ένας από τους αυτοδίδακτους Φλωρινιώτες ζωγράφους.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φλωέλ γεννήθηκε στο χωριό Παπαγιάννης της Φλώρινας. Απόφοιτος του Εξαταξίου Γυμνασίου Φλώρινας, πήρε το δίπλωμα του ηλεκτρολόγου, αλλά δεν άσκησε το επάγγελμα για μεγάλο διάστημα, γιατί σε ηλικία των 19 ετών είχε τροχαίο ατύχημα.

Την πρώτη επαφή με τη ζωγραφική είχε το 1971, όταν σε μια σχολική εκδρομή ο ζωγράφος Τάκης Μπέσσας τον παρότρυνε να καλλιεργήσει την κλίση του. Το 1981 γεννήθηκε το ψευδώνυμο Φλωέλ από τα αρχικά των λέξεων Φλωρινιώτης – Έλληνας, Ελλάδα ή και Ελεύθερος με  το οποίο υπογράφει όλα τα έργα του.

Στο έργο του κυριαρχεί η τοπιογραφία και τα πορτρέτα σε μια πορεία σταδιακής απελευθέρωσης από το αναπαραστατικό της λαϊκής σύνθεσης. Εστιάζει στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας και επιλέγει να αποτυπώσει κυρίως τη γεωγραφία του τόπου, την αρχιτεκτονική, τη λαϊκή αγορά, ανθρώπινες φιγούρες, τρένα και σταθμούς.

Οι συμβολικές συνθέσεις, η απλοποιημένη τεχνοτροπία, το στιλιζάρισμα της γραμμής, η πρωτοτυπία των χρωμάτων, η δισδιάστατη δόμηση του χώρου και, κυρίως, η «αφέλεια» και η ελευθερία των καλλιτεχνών εντείνουν τα οπτικά ερεθίσματα. Μεταφορές και μετωνυμίες του φυσικού και αστικού φλωρινιώτικου τοπίου και αρμονικοί χρωματικοί συνδυασμοί, αναδύουν τον αυθορμητισμό της εκφραστικής διάθεσης των δημιουργών. Αν και φαινομενικά ευανάγνωστα, τα έργα απαιτούν χρόνο για εξοικείωση και αποδοχή, καθώς το οπτικό «παραλήρημα» στις συνθέσεις και η ευθύτητα στις αφηγήσεις αποτελούν αυτοβιογραφικές καταγραφές της ζωής των καλλιτεχνών.

Επηρεασμένος από τα χρώματα της φύσης αποτυπώνει χρωματικές αναπαραστάσεις. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι χαρτόνια, κόντρα πλακέ και καμβάδες. Τα χρώματα που επιλέγει είναι κυρίως ακρυλικά και λάδια. Οι τάσεις που ακολουθεί στο σύνολο του έργου, αναφορικά με την τεχνοτροπία, ανήκουν στον νατουραλισμό, τον ιμπρεσιονισμό και τον εξπρεσιονισμό. Χρησιμοποιεί το κόκκινο χωρίς φειδώ, εκφράζοντας την παιδικότητά του. Οι πράσινες αποχρώσεις δεν τον ικανοποιούν, διότι όπως συνήθιζε να λέει «η φύση τα κάνει καλύτερα από εμένα». Όσο δε για τα γαλάζια και τα βαθιά μπλε του σε συνδυασμό με τα κίτρινα και τις ώχρες υποστηρίζει ότι τον βοηθούν να τονίζει τις αντιθέσεις που δημιουργεί, παίζοντας με το φως. Το μαύρο χρώμα δεν του αρέσει, γιατί τον θλίβει.

Στο εικαστικό έργο του Φλωέλ μπορούμε να διακρίνουμε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας τοποθετείται χρονολογικά πριν το 1998, όπου τα έργα του είναι πιο στυλιζαρισμένα. Η δεύτερη περίοδος, αρχίζει από το 2000 και εξής, όπου η γραφή αλλάζει με την έννοια ότι γίνεται πιο ελεύθερη, αέρινη, πιο αφαιρετική. Αναζητά το δίαυλο προς την αφαίρεση μέσα από τη γραμμή και την αξιοποίηση των χρωμάτων χωρίς περιγράμματα και συγκεκριμένες μορφές.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1978: εκθέτει για πρώτη φορά τη δουλειά του στο κοινό της Φλώρινας. Τα ενδιαφέροντα σχόλια τον ενθαρρύνουν και συνεχίζει τη δραστηριότητά του. Συμμετέχει με έργα του σε εκθέσεις του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας. Λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις της Λέσχης Πολιτισμού της Φλώρινας. Συμμετέχει σε δεκατέσσερις ομαδικές εκθέσεις με τη Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας στις πόλεις: Φλώρινα, Τρίκαλα, Μαρμαράς και Θεσσαλονίκη.
  • 2001: ατομική έκθεση στην «Τσαγερί 1929», η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και δέχτηκε καλές κριτικές.
  • 2001: 1η Πανελλήνια Έκθεση Μικρογραφικής Τέχνης Θεσσαλονίκης “Miniature 2001”, Σύλλογος Καλλιτεχνικών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας (ΣΚΕΤΒΕ), Θεσσαλονίκη.
  • 2002: 1η Διαβαλκανική Έκθεση, Αποθήκη Β του λιμένα Θεσσαλονίκης.
  • 2002: «Τσαγερί 1929», Έκθεση με τίτλο «Το ποτάμι της Φλώρινας».
  • 2005]: 1st International Biennial of Miniature Art, Σερβία και Μοντενέγκρο Miniature.
  • 2006: «Τέχνης Φλόγα». Έργα του ταξιδεύουν και παρουσιάζονται σε είκοσι πόλεις της Ελλάδας.
  • 2006: Κωνσταντινούπολη. Έκθεση «Η Φλώρινα των Χρωμάτων» Ομαδική έκθεση ζωγράφων από τη Φλώρινα, Σισμανόγλειο Προξενικό Ίδρυμα, 28-30 Απριλίου.
  • 2006: 2nd International Biennial of the Fine Art Nude, 20 Αυγούστου – 20 Σεπτεμβρίου. Πήρε τον έπαινο Commendation.                                             
  • 2017: Αναδρομική έκθεση «Ποιος χρειάζεται την Τέχνη;» του εικαστικού έργου των καλλιτεχνών Φλωέλ (Γιώργου Γαζέα) και Δημήτρη Δόστη, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φλώρινα.