Φλουρεξίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το έτος 1996 κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά το φάρμακο Sodium Fluoride, ελληνικά Φθοριούχο Νάτριο, εμπορικό όνομα FLUREXIL της Zyma Ελβετίας, με σκοπό τη χρήση του στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Δυστυχώς όμως στην κλινική πράξη απεδείχθη ότι το φθοριούχο νάτριο αυξάνει πολύ την οστική πυκνότητα, αλλά κάνει μη ποιοτικό οστό, εύθραστο, με αποτέλεσμα, επιδημιολογικώς να αυξάνονται τα κατάγματα παρά να μειώνονται. Έτσι σύντομα το φάρμακο απεσύρθη μέσα σε μια πενταετία. Σήμερα δεν κυκλοφορεί πλέον στό εμπόριο.[1].

Πληροφορίες γιά το φάρμακο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Flurexil® Sodium fluoride (φθοριούχο νάτριο) Θεραπεία οστεοπόρωσης
Σύνθεση και μορφή χορήγησης: Sodium fluoride 22,1 mg (10 mg F), Excip. q.s. ad compr. Gastroresist.
Εντεροδιαλυτά δισκία lacques των 22,1 mg.
NaF : Μοριακό βάρος: 41,99
Συνοπτική περιγραφή: Λευκά έως υπόλευκα στρογγυλά δισκία, διαμέτρου περίπου 8 mm ύψους περίπου 4 mm, μέσου βάρους 220 mg.

Κύρια φαρμακολογικά δεδομένα-Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθοριούχο νάτριο είναι ουσία, που μπορεί να διεγείρει το σχηματισμό νέου οστικού ιστού. Ομως, δεν μπορεί να επιτύχει την ανάπλαση οστών, που έχουν ατροφήσει πολύ ή εκείνων, των οποίων η μήτρα έχει αραιώσει, όπως αυτό συμβαίνει σε πολύ προχωρημένα περιστατικά οστεοπόρωσης. Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι η λήψη φθοριούχου νατρίου μακροχρόνια μπορεί ν’ ανακουφίσει σημαντικά από τους πόνους, χαρακτηριστικούς στην οστεοπόρωση, ν’ αυξήσει την αντοχή των οστών και να προλάβει τα αυτόματα κατάγματα. Το φθοριούχο νάτριο ασκεί διπλή δράση στα οστά: αφ’ ενός μεν βελτιώνει την ποιότητα του κρυστάλλου των οστών, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά και αφ’ ετέρου διεγείρει τη δραστηριότητα των κυττάρων, που σχηματίζουν τα οστά, ιδιαίτερα των οστεοβλαστών, προκαλώντας έτσι προοδευτική και σημαντική αύξηση στη μάζα των οστών.

Ενδείξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεραπεία της γεροντικής οστεοπόρωσης

Αντενδείξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθοριούχο νάτριο δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά, εφήβους, κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Flurexil, απαιτείται άμεση διακοπή της θεραπείας. Λειτουργικές διαταραχές και σοβαρές νεφρικές και ηπατικές παθήσεις αποτελούν αντένδειξη για τη θεραπεία με Flurexil.

Ανεπιθύμητες ενέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί γαστρική δυσανεξία, αλλά αυτό συνήθως προλαμβάνεται με το γαστροανθεκτικό περίβλημα του δισκίου Flurexil. Σε ασθενείς, που υποφέρουν από αρθρίτιδα κυρίως, έχουν αναφερθεί οστεαρθρικοί πόνοι (αρθραλγίες) ιδιάιτερα στους άκρους πόδες και αστραγάλους και γαστραλγίες. Εάν παρουσιασθούν, η θεραπεία πρέπει να διακοπεί προσωρινά ή να μειωθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα η ενδεικνυόμενη δοδολογία. Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις και μάλιστα όταν η λήψη του φαρμάκου είναι μακροχρόνια χωρίς ιατρική παρακολούθηση, μπορεί να γίνουν κατάγματα από κόπωση (stress fractures). Ενα μικρό ποσοστό ασθενών δεν απαντά στη θεραπεία.

Ελεγχος κατά τη διάρκεια της θεραπείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρέπει να γίνονται από το γιατρό τακτικοί έλεγχοι για παρακολούθηση της εξέλιξης του ασθενούς κάτω από θεραπεία με Flurexil. Πρέπει να διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι αίματος και ούρων σε τακτά χρονικά διαστήματα για ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών στις αιμοποιητικές, νεφρικές και ηπατικές λειτουργίες. Στο τέλος κάθε χρόνου θεραπείας πρέπει να γίνοντα ακτινογραφίες της οσφυοραχιαίας χώρας. Ενδείκνυται επίσης τακτικές και ακριβείς μετρήσεις του ύψους, γιατί αποτελούν αντικειμενική απόδειξη για πιθανές νέες συμπιέσεις (συμπιεστικά κατάγματα) της σπονδυλικής στήλης.

Προσοχή στη χορήγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φάρμακο δεν ενδείκνυται για την πρόληψη της θεραπείας της τερηδόνας.

Αλληλεπιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα άλατα ασβεστίου, αλουμινίου και μαγνησίου δεν πρέπει να χορηγούνται ταυτόχρονα με το Flurexil αλλά τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, λόγω της ενδεχόμενης χημικής ένωσης με το φθόριο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων αδιάλυτων και κατά συνέπεια δυσαπορρόφητων αλάτων.

Δοσολογία – Τρόπος χορήγησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δισκία Flurexil πρέπει να καταπίνονται αμάσητα 15 λεπτά πριν από τα γεύματα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Flurexil συνιστάται η συμπλήρωση της δίαιατας καθημερινά με βιταμίνη D (π.χ. 1000IU) και με 1 g περίπου ασβεστίου. Η δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο. Οποιαδήποτε ένωση ασβεστίου, που δίδεται μαζί με τη θεραπεία, πρέπει να χορηγείται τουλάχιστο 2 ώρες μετά τη δόση του Flurexil και ποτέ ταυτόχρονα, για να περεμποδιστεί ο σχηματισμός φθοριούχου ασβεστίου, που είναι αδιάλυτο και δυσαπορρόφητο από τον πετικό σωλήνα. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε προϊόν, που περιέχει άλατα αλουμινίου ή του μαγνησίου.

Γεροντική οστεοπόρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, αλλά συνήθως 3 δισκία την ημέρα. Η επιτυχία της θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται από την τακτική και συνεχή θεραπεία με δισκία Flurexil για μια αρκετά μεγαλύτερη περίοδο, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παραταθεί μέχρι και 1 έως 2 χρόνια. Σε περίπτωση συνεχούς χορήγησης, πρέπει ο ασθενής να συμβουλεύεται το γιατρό του κάθε 6 μήνες το πολύ. Ενδέχεται να χορηγηθεί επίσης μια διακεκομμένη θεραπεία 3 δισκίων Flurexil την ημέρα με δίμηνες περιόδους, που εναλλάσονται με τρίμηνες περιόδους χωρίς αγωγή. Η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D πρέπει να συνεχίζεται όμως, κατά την περίοδο, που διακόπτεται το Flurexil. Αυτό το σχήμα εναλλακτικής θεραπείας, πρέπει να συνεχίζεται για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η θεραπεία με Flurexil δεν αποκλείει τη χορήγηση άλλου φαρμάκου, όπως π.χ των οιστρογόνων, των αναβολικών ή της καλσιτονίνης. Προσοχή! Σωματική δραστηριότητα, μέτρια άσκηση και φυσιοθεραπεία είναι ουσιώδεις σαν συμπλήρωμα της θεραπείας της οστεοπόρωσης.

Οδηγίες αντιμετώπισης τυχόν δηλητηριάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτες βοήθειες 1. Προκαλέστε εμετό. 2. Χορηγήστε ασβεστούχα άλατα, γάλα, ακόμα και κιμωλία, εάν τίποτε άλλο δεν είναι διαθέσιμο. 3. Μεταφέρτε τον άρρωστο στο νοσοκομείο ξαπλωμένο μπρούμητα ή στο πλάι. Ιατρικά μέτρα: 1. Πλύση στομάχου, συμπληρούμενη από ενστάλλαξη διαλύματος 1% χλωριούχου ασβεστίου ή ενός άλλου ασβεστούχου άλατος. 2. Αποβολή του περιεχομένου του εντέρου ( εκκένωση του εντέρου): ενστάλλαξη ενός υδατώδους διαλύματος, που περιέχει 30g θειικού νατρίου και 30g μαγνησίας. 3. Εάν είναι ανάγκη: θεραπεία τετάνου, μέτρα κατά της τάσης για collapsus.

Διατήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταθερότητα: 5 χρόνια
Φύλαξη: Προστατέψτε το από υγρασία και ζέστη.
Φύση και περιεχόμενο περιεκτών: Σωληνάρια από πολυπροπυλένιο.
Συσκευασία: των 100 δισκίων.
Προσοχή! Επιβάλλεται η φύλαξη όλων των φαρμάκων μακριά από τα παιδιά.
Τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων: 7793777

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Zyma, Novartis: Flurexil, Data on File, 2000