Φλις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κουβέρτες φτιαγμένες από ύφασμα φλις.

Το φλις ένα μαλακό μονωτικό θερμομονωτικό ύφασμα φτιαγμένο από πολυεστέρα.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ύφασμα φλις χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων ειδών ρουχισμού: μπουφάν, καπέλων, πουλόβερ, παντελονιών, ρούχων γυμναστικής, φούτερ, πυτζαμών, κουβερτών και ειδών ρουχισμού για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Το ύφασμα φλις είναι κατάλληλο για την παραγωγή ρούχων που συνδυάζουν το εύκολο πλύσιμο με το πολύ μικρό βάρος. Ακόμη, το ύφασμα φλις μπορεί να τεντωθεί πιο εύκολα προς μια ή άλλη κατεύθυνση σε σχέση με άλλα υφάσματα.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φλις εφευρέθηκε στη Μασαχουσέτη το 1979 όταν η Malden Mills (σημερινή ονομασία: Polartec LLC) και η Patagonia (εταιρεία ρουχισμού) δημιούργησαν το νέο ύφασμα Synchilla (συνθετικό τσιντσιλά).[2] Ήταν ένα νέο, ελαφρύ, δυνατό ύφασμα του οποίου η προοριζόμενη λειτουργία ήταν να μιμείται και σε μερικές φορές να ξεπερνά το μάλλινο ύφασμα σε δυνατότητες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Malden Mills, Άαρον Φόϊερσταϊν, αρνήθηκε σκόπιμα να κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ύφασμα φλις, επιτρέποντας έτσι την γρήγορη αποδοχή και επικράτηση του υφάσματος φλις για την παραγωγή αρκετών ειδών ρούχων.[3] [4] [5] Η Malden Mills κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα PolarFleece (το φλις στα αγγλικά) στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών στις 6 Οκτωβρίου 1981.[6]

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φλις μοιράζεται με το μαλλί αρκετά καλά χαρακτηριστικά. Το φλις είναι ελαφρύ, ζεστό και απαλό ύφασμα.

Λιγότερο από το 1% του βάρους του φλις είναι νερό. Ακόμη και όταν ένα ρούχο φτιαγμένο από ύφασμα φλις έχει βραχεί, διατηρεί μεγάλο ποσοστό της μονωτικής του ικανότητας. Γενικά, ρούχα από ύφασμα φλις μπορούν να πλυθούν εύκολα στο πλυντήριο και στεγνώνουν γρήγορα. Το ύφασμα φλις είναι μια καλή εναλλακτική στα ρούχα από μαλλί για όσους είναι αλλεργικοί ή ευαίσθητοι στο μαλλί. Ύφασμα φλις μπορεί να κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα μπουκάλια τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET), ή ακόμα και από ανακυκλωμένο φλις.

Το κανονικό πολικό φλις δεν είναι αντιανεμικό και δεν απορροφά την υγρασία (αν και κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι θετική ιδιότητα του φλις, δηλαδή πλεονέκτημα).[7] Το φλις είναι ένα ύφασμα που διακρίνεται και για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Εξαιτίας αυτού, σε μια π.χ. κουβέρτα από ύφασμα φλις μπορεί να υπάρξει συγκέντρωση χνουδιού, σκόνης ή τριχών από κατοικίδια ζώα αν δεν πλυθεί. Το ύφασμα φλις είναι ευαίσθητο σε ζημιές που προκαλούνται από πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, στέγνωμα σε στεγνωτήριο ρούχων (στεγνωτήριο ρούχων λέγεται μια συσκευή αποκλειστικά για αυτή του δουλειά) ή σιδέρωμα κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες. Γενικά, τα ρούχα που φτιάχνονται από ύφασμα φλις υποδεέστερης ποιότητας τείνουν να βγάζουν περισσότερα χνούδια απ'ότι ρούχα σε ύφασμα φλις καλής ποιότητας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Polar Fleece history and the history of pile fabrics Bookrags.com
  2. Greenbaum, Hilary; Rubinstein, Dana (November 25, 2011). «The Evolution of Fleece, From Scratchy to Snuggie». The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2011/11/27/magazine/fleece-scratchy-to-snuggie.html. Ανακτήθηκε στις August 3, 2015. 
  3. «Xavier hosting Aaron Feuerstein on March 30». Citizens For A Better Norwood. 29 Ιουνίου 2009. 
  4. Shafran, Avi (June 22, 2002). «Mr. Feuerstein is a legend in the corporate world, keeping his employees on the payroll until the plant could be rebuilt after a fire. His company went bankrupt, and was purchased out of bankruptcy, yet he doesn't regret a thing.». http://www.aish.com/ci/be/48881397.html. 
  5. «Aaron Feuerstein». YouTube. 7 Ιουλίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. Polarfleece; Registration Number 1297628; Malden Mills, Inc., 46 Stafford St. Lawrence, Massachusetts 01841; First use June 16, 1980; Filing Date October 6, 1981; Published for Opposition July 17, 1984; Registration Date September 25, 1984
  7. Choosing and Using a Quarter Sheet. Discussion of characteristics of wool vs. fleece